Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?
Zdroj: Wikimedia Commons, JIP - Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Představujete si koláč jako něco sladkého s okraji z křehkého těsta? Tak v tomto případě vězte, že je všechno jinak! Pastýřský koláč, byť se tak nazývá, vlastně koláčem vůbec není a rozhodně nepatří mezi dezerty. Aby záhad nebylo málo, tak se s určitostí neví, ze které země pochází. Jisté je jen jedno: tahle dobrota chutná skvěle!

Anglie, nebo Francie?

Pastýřský koláč je dnes znám jako anglický Shepherd's pie, ale v době svého vzniku, tedy koncem 19. století, měla jídlo podobného vzhledu i Francie. Tam se tento „koláč“ nazýval Hachis Parmentier. Hachis znamenalo něco jemně nasekaného a Parmentier byl lékárník a agronom, podle kterého bylo pojmenováno mnoho bramborových pokrmů, protože se v 18. století zasloužil o propagaci brambor ve Francii. Ve Francii byl pokrm s názvem Hachis Parmentier obyčejným domáckým jídlem, kterému se nicméně podle The Epicure: A journal of taste dostalo čestného místa na kulinářské výstavě v Paříži. A co to tedy vlastně je? Masovo-zeleninové ragú zapečené pod bramborovou kaší. Šťavnaté jídlo v sobě tedy kombinuje jak maso, tak rovnou i přílohu. Původně byl tento pokrm vymyšlen, aby se zužitkovaly zbytky v kuchyni, ale dnes se již připravuje z čerstvých surovin. Odkud skutečně pochází se už asi nedozvíme, ale má se za to, že kolébkou jídla je právě Anglie. Rozhodně je tento pokrm celosvětově znám pod svým anglickým názvem. Základem bylo kdysi sekané nebo mleté jehněčí maso, ale to už dnes neplatí.

Maso s omáčkou a kaší

Pastýřský koláč si představte spíš jako nákyp. Příprava totiž spočívá v tom, že dušené mleté maso se zeleninou vložíte do zapékací nádoby a přikryjete „peřinkou“ z bramborové kaše. Obvykle se používá mleté hovězí nebo jehněčí maso dušené na cibuli a doplněné slaninou, rajčaty, řapíkatým celerem, kořenovou zeleninou, vínem a různým kořením. V britské kuchyni se ragú obvykle před zapečením pokryje ještě hráškem a až poté se překrývá již hotovou bramborovou kaší, někdy smíchanou se sýrem, typicky čedarem. Klasické servírování potom vypadá tak, že se zapékací mísa s hotovým jídlem položí doprostřed stolu a stolovníci si sami nabírají, kolik chtějí. V restauraci byste ale dostali vlastní misku, ale malou, tak akorát na jednu porci.

Zkuste to taky

Dostali jste na tento pokrm při čtení chuť? Proč ne! Příprava sice trvá delší dobu, ale rozhodně to není nic těžkého. A my vám můžeme nabídnout vyzkoušené recepty. Připravte si koláč třeba v této klasické verzi s masem, nebo se inspirujte zajímavým nápadem pro vegetariány. Případně experimentujte sami. Máte doma zvěřinu nebo kuřecí? Klidně to vyzkoušejte s těmito druhy masa. Do bramborové kaše nezapomeňte dát dost másla a před zapečením ji můžete ještě vylepšit vaječnými žloutky. Sýr jako poklička nahoře taky nic nezkazí, ba právě naopak, udělá na nadýchané peřince křupavou krustu! 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více