Hopsavý Honza aneb Hoppin' John: Uvařte si typické jídlo amerického Jihu z fazolí a rýže
17. 1. 2022 Vaření
Luštěniny se na počátku roku nekonzumují jen u nás. Zatímco my dáváme přednost čočce, v Americe si pochutnávají na fazolích. Když se spojí s uvařenou rýží a vepřovým masem nebo slaninou, vznikne jim pokrm Hoppin' John. A když zůstane do druhého dne, jí se dál. Jen se mu už říká Skippin' Jenny.
Pokrm pro štěstí
Hoppin' John je tradičním americkým pokrmem, populárním v jižních státech, jako je Jižní Karolína nebo Georgia, který se připravuje hlavně první den roku, neboť se věří, že fazolky v něm obsažené mají přinášet v následujícím roce štěstí a hojnost. Protože ale platí – čím víc jídla sníte, tím víc si štěstí pojistíte, vyplatí se dávat si ho klidně po celý leden. Název jídla Hoppin' John by se dál přeložit asi jako „Hopsavý Honza“. O původu tohoto názvu je mnoho teorií. Podle webu History.com bylo pojmenováno podle jednoho chromého muže, jemuž se říkalo právě Hoppin' John, a který v ulicích Charlestonu kdysi prodával podobný pokrm z hrachu (fazolí) a rýže. Možná ale za jméno jídla mohly děti z jižanských domácností, které pokaždé, když se jídlo přinášelo na stůl, hopsaly s nadšením kolem stolu. Občas se ale „Hopsavému Honzovi“ říká zcela jednoduše „Carolina Peas and Rice“ (hrách a rýže) nebo rýže se slaninou. Pokud se pokrm nesnědl hned první den, bylo to jen dobře. Ukazovalo to totiž na spořivost rodiny a poskytovalo naději na lepší budoucnost a dostatek v následujícím roce. A přestože se pokrm nijak nezměnil, maximálně se jen trochu do druhého dne uležel, říkalo se mu už Skippin' Jenny (Skákavá Jenny).
Mohlo by vás zajímat
Recept inspirovaný Afrikou
Směs fazolí, rýže a uzeného masa je původní jižanskou specialitou. Šlo zřejmě o oblíbený pokrm v rodinách černošských otroků pracujících na plantážích bohatých jižanských rodin. Ti právě často připravovali jídla z levných surovin, jako byly fazole a rýže, a často je vařili v jednom hrnci. Tuto teorii podporuje i to, že se jídlo podobá mnoha pokrmům, které se dodnes vaří v Africe. Postupně se jídlo vylepšovalo a přidalo se do něj pořádně a dlouho vyuzené vepřové maso či slanina, což byly zase oblíbené suroviny amerického Jihu. První zmínka o jídle pojmenovaném jako slanina s rýží se objevila v roce 1838 v knize Recollections of a Southern Matron. První recept na „Hopping John“ pak byl uveden roku 1847 v kuchařce The Carolina Housewife od Sarah Rutledge.
Mohlo by vás zajímat
Fazolky s černým očkem
Hoppin' John se připravuje ze speciálních fazolí black-eyed bean neboli fazolí černé oko. Jde o malé bílé fazolky s černou skvrnkou. Podle stránek Farmersalmanac.com se prý tyto fazolky staly symbolem štěstí, když jen díky nim přežili jižanští vojáci během války Severu proti Jihu zimu roku 1864. Tyto fazole jsou označovány také jako hrášek. Podle webu Today.com se prý původně do jídla používaly malé červené fazole Sea Island, které mu dodávaly i lehce načervenalou barvu. I rýže byla dřív zřejmě jiná – šlo o výjimečnou odrůdu Carolina Gold vyznačující se bohatou oříškovou chutí, která byla považována za vyhynulou odrůdu, dnes se k ní ale opět někteří pěstitelé znovu vrací. Kromě fazolí a rýže do Hoppin' John ještě patří nějaké zelené listy (třeba kapusta nebo zelí), které mají symbolizovat zelenou barvu dolarových bankovek. Občas se přidávají rajčata pro lepší zdraví a vepřové maso má zase symbolizovat krok vpřed. Uzené vepřové maso či slanina se občas nahrazuje klobáskami nebo i uzeným krůtím masem.
Snadné jídlo ze zbytků
Jak je již z popisu jídla zřejmé, jde o jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava je snadná, je tak ideální jako rychlá večeře, dá se podávat ale i jako vydatná příloha. A jak „Hopsavého Honzu“ připravíte? Budete potřebovat 1 šálek fazolí černé oko, 4 silné plátky slaniny nakrájené na malé kousky, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 šálku nakrájené zelené papriky, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, po špetce kapce kajenského a černého pepře a 3 šálky vařené rýže. Fazolky promyjte a zalijte 5 šálky vody. Vařte 2 minuty. Odstavte z ohně a namočte přes noc. Druhý den fazole opět propláchněte a důkladně slijte. Slaninu opečte na pánvi do zhnědnutí. Přidejte cibuli a zelenou papriku. Smažte, dokud cibule nezměkne. Přidejte fazole, 2 šálky vody a koření. Přikryjte a vařte 40 až 50 minut nebo dokud fazole nezměknou. Vyjměte bobkový list a vmíchejte rýži. Pokračujte v dušení asi 10 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Podávejte se zeleným salátem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost… Číst více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy,… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je… Číst více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Možností na úpravu kachního masa je mnoho. Můžeme péct zvlášť prsa jako minutku, konfitovat stehna nebo upéct celou kachnu plněnou nádivkou nebo… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent