Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomelo v kuchyni: Připravte si tohle citrusové ovoce na asijský způsob!
Zdroj: zdroj: Pixabay, Einladung_zum_Essen

Hvězda na citrusovém nebi – pomelo – chutná podobně jako grapefruit, ale je sladší. Pokud jste tohle ovoce ještě nezkusili, pak je právě nejvyšší čas. Pomelo lze jíst samotné jako svačinu nebo ho v receptech můžete použít jako náhradu jiných citrusových plodů. Je také vynikajícím doplňkem salátů.


Odkud k nám cestuje

Podle webu essen-und-trinken.de se kříženec pomeranče a grapefruitu pěstuje v asijských zemích, ale také v Izraeli a Jihoafrické republice.  V závislosti na odrůdě má pomelo zelenou nebo žlutou a hladkou slupku. Svým tvarem připomíná hrušku. Dužina je nažloutlá až světle červená a chutná sladce, sladkokysele až mírně nahořkle. Medové pomelo, které pochází z jižní Číny, má – jak název napovídá – sladší chuť než ostatní. U všech citrusových plodů je mezi slupkou a dužinou různě silná bílá vrstva. U pomela však může být tato vrstva silná až 4 cm. Pomelo není žádný drobeček: jeden plod může vážit 0,5 až 1,5 kg! Koupíte ho v běžných supermarketech, většinou je zabalené  ve smršťovacích obalech a v malých síťkách. Zralé plody poznáte podle mírně zvrásněné a matné slupky. Obvykle mají i sladší chuť. Ujistěte se, že je pomelo těžké. Stejně jako u většiny citrusových plodů to znamená větší množství ovocné šťávy.

Vitaminy, minerály a málo kalorií

Pomelo vydrží několik dní při pokojové teplotě a několik týdnů v chladničce. Pokud nemůžete nebo nechcete sníst celé pomelo najednou, nechte na dužině blánu, zabalte ovoce do potravinářské fólie a uložte ho do lednice. Takhle vydrží i několik dní. Jak se dočtete na webu healthline.com, tyto citrusy mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vitamin C a draslík, obsahují bílkoviny a vlákninu. Pomelo je taky plné antioxidantů, které pomáhají předcházet poškození buněk volnými radikály. Pomelo je zdravým a jedinečným doplňkem vašeho jídelníčku! Podává se jako ovocná svačinka, může být součástí ovocných salátů, řady dezertů, smoothie, koktejlů a pomazánek. Poměrně často s ním setkáme v asijských receptech. Jeden takový vám taky představíme. 

Dušená zelená asijská zelenina s pomelem

Na skvělý veganský pokrm si připravte: 2  červené chilli papričky, 300 ml mrkvové šťávy, 2 lžíce sezamových semínek, 30 g čerstvého zázvoru, 3 stonky citronové trávy, ½ svazku koriandru, 800 ml vody, 300 g mražených fazolí, sůl, 150 g cukrového hrášku, 250 g mraženého hrášku, 130 g skleněných nudlí, 400 ml kokosového mléka, pepř a ¼ většího pomela. Jak na to? Očistěte 1 chilli papričku a nakrájejte ji nadrobno. Šťávu z mrkve a chilli dejte do hrnce a svařte na sirup. Sezamová semínka opékejte na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavá. Zázvor nakrájejte na plátky, citronovou trávu na 5 cm dlouhé kousky. Zbývající chilli papričku vydlabejte. Otrhejte listy koriandru ze stonků a dejte je stranou, silné stonky nahrubo nasekejte. Přiveďte k varu 800 ml vody se zázvorem, citronovou trávou, stonky koriandru a chilli papričkou a 15 minut mírně vařte. Fazole vařte 8 minut ve vroucí osolené vodě. Opláchněte je, osušte a zbavte slupek. Hrášek omyjte, očistěte. Bylinkový vývar přelijte přes síto a slijte. Odložte stranou 6 plátků zázvoru. Vývar přiveďte k varu, přidejte hrášek, cukrový hrášek a nudle a 5 minut mírně povařte. Zbylý zázvor nakrájejte na proužky. Do hrnce přidejte kokosové mléko, zázvor a fazolky, přiveďte k varu a dochuťte solí a pepřem. Listy koriandru nasekejte nahrubo. Pomelo oloupejte, dužinu zbavte slupky a rozkrájejte. Směs posypte koriandrem, pomelem a sezamovými semínky. Pokapejte sirupem z mrkve a chilli. Podávejte s rýží nebo pečivem.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat