Koláče s plněným okrajem

Suroviny 10 ks

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
80 g krupicového cukru
trochu citronové kůry z bio citronu
190-200 g mléka
80 másla nebo jiného tuku
1 žloutek
16 g čerstvého droždí
15 g másla na potření okrajů před pečením
Nádivky - možný výběr:
maková
jablečná
povidlová
ořechová
tvarohová
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla nebo jiného tuku
Dále:
10 ks višní naložených v rumu na povrch drobenky - není nutné
trochu moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým na posypání po upečení

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek, citronovou kůru. Pak prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. V průběhu přípravy těsta připravíme nádivky dle vlastního výběru. Měly by být dvě, z toho jedna hustější do okrajů. Do okrajů jsou vhodná hustá povidla nebo maková a ořechová nádivka. Tvarohová a jablečná nádivka se zase hodí doprostřed koláčů, jelikož nevyteče. Jablečnou nádivku připravíme tak, že hrubě nastrouháme jablka a smícháme s cukrem, špetkou skořice a vanilkovým pudinkovým práškem, dle šťavnatosti jablek. Můžeme přidat rozinky a nasekané ořechy. V mém případě jsem použila jablka sterilovaná ve vlastní šťávě. Budeme potřebovat zhruba 700 g nastrouhaných jablek.

  3. Připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme.

  4. Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 stejně velkých dílů, nejlépe je odvážíme. Zpracujeme je do bochánků a po cca 5 minutách rozválíme do kruhu o průměru cca 16 cm. Z husté nádivky uděláme na těstě kousek od okraje kruh a okraj těsta přes tuto nádivku přehneme - svineme a umačkáme - viz fotopostup. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Doprostřed do "důlku" dáme druhou náplň, na ni drobenku a nahoru ještě případně vtlačíme višni. Necháme v teple vykynout.

  5. Okraje koláčů potřeme rozpuštěným vlahým máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180°C zhruba 20 minut. Doba pečení je orientační. Po upečení koláče odložíme na mřížku a necháme vychladnout. Nakonec je posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Jak na přípravu těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Maková nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64759-makova-napl... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kol...

Tvarohová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-n...

Ořechová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-na...

Tento postup tvarování koláčů jsem viděla na polských stránkách s recepty. Vyzkoušela jsem ho s těstem, kde není mnoho tuku, ale můžete samozřejmě použít i jiné těsto vhodné na sváteční koláče. Koláče jsou hodně velké a je tam i hodně nádivky.

Komentáře k receptu Koláče s plněným okrajem

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    NADEI: Moc děkuji jak za komentář, tak i přidané fotografie. A jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • NADEI NADEI

    Musela jsem vyzkoušet super nápad s plněným okrajem, dělaly se moc hezky, ani jsem se u nich nezapotila :-O, takže moc děkuju za rcp a inspiraci :yes: :-) plněno mákem, tvarohem a švestkou

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    zuz.ana: Děkuji moc za tak velkou pochvalu. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • zuz.ana zuz.ana

    Na to, že jsem nepečící typ, u tohoto jsem neodolala a vyzkoušela a naprosto LUXUSNÍ!!!! <3:-K:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Hella: Díky, taky mě tento postup hned zaujal.:-K A moc ráda Tě tady vidím. :-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Hella: jé, Heli, vítej! Mám radost, žes nakoukla :-K
    Stejně, jako tobě se mi tyhle koláče zdají být moc zajímavým nápadem :yes: a jsem moc ráda, že se s nimi Maruška pochlubila :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Super nápad, u nás "chodníky" nikdo nejí, tak je překvapím:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Já se připravuji na dnes odpoledne, zkusím to dát! Dám mák a povidla . Upeču je z poloviční dávky na první pokus. Tak jsem zvědava, co zase stvořím!;-(

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kzizala: já domácí tvaroh kupuji pravidelně, ale tento byl dost nevyvedený a navíc i moc kyselý a rozhodně ne tučný. Myslím, že byla sýřenina moc přehřátá. Koupila jsem ho z jiného zdroje, než jsem zvyklá a to mě vytrestalo:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KVeronika.Hrozna: v robotu, v pečce byl chléb. Ale spoustu těst dělám v robotu, protože mám dva pomocníčky a ti rádi pomáhají. Přisypávají ingredience atak.
    Teď krásně zahrnovali těsto kolem tvarohu, že mi to líp nešlo:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Testo si delala v robotu, nebo v pecce:-?

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hospodyne: Tak to byl správný tvaroh, protože domácí tvaroh se před použitím prolisovával (protíral) přes síto. :yes:
    Jsme holt zhýčkaní spotřebitelé :-8

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    hospodyne: Moc děkuji za pochvalu a vyzkoušení. :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K: Koláče jsou výborné a hezké pro oči. Ale vyvztekala jsem se s tvarohem, protože část rodiny povidla nemusí. Koupila jsem farmářský tvaroh, ale byl nějaký úplně příšerný, to jsem ještě nezažila. Musela jsem ho pomlít na jemné šajbě a ještě přemixovat, jak byl tuhý a hrudkový. Doprostřed přišla hrušková povidla. Musela jsem se pochlubit sousedce, také bude péci! Moc se jí líbily a posílá autorce kompliment:-):yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem velice moc děkuji. Jsem ráda, že se recept líbí a někdo ho třeba využije. :-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2