Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších receptů na snadná jídla aneb Když už vaří ženě muž!
Zdroj: Unsplash, Nathan Dumlao

Ačkoliv většina světových kuchařských špiček „nosí kalhoty“, tedy jsou to muži, u nás v domácích podmínkách přece jen obvykle vaří žena a chlapi se, až na výjimky, ujímají zástěry málokdy. Právě pro tyto výjimečné okamžiky jsou následující recepty, podle kterých zvládne i amatér připravit výtečné jídlo.

Polévky a předkrmy

Ať už chystáte pro svoji drahou polovičku překvapení na večer nebo zkrátka s vařením začínáte, pro začátek jsou ideální předkrmy, saláty a jednoduché polévky, na kterých skoro není co pokazit. Ovšem i jednoduchá jídla lze připravit nápaditě a tak, aby si pochutnali v páru oba. Dýňová polévka je obvykle sázkou na jistotu. Pokud sáhnete po dýni Hokkaidó, tak ani loupat ji nemusíte, je potřeba jen dýni omýt, vydlabat semínka a nakrájet na kusy zbylou dužinu.  Potom stačí dýni jen upéct v troubě nebo uvařit v hrnci na sporáku, dochutit a rozmixovat. K dýni se hodí kari koření, kurkuma, cibule, česnek, chilli nebo špetka mleté uzené papriky. Podobně snadné jsou i topinky s avokádem, které připomínají oblíbený kavárenský hit, avokádový toust! Anebo zkuste cukety v těstíčku.

Křupavé saláty

Lehká večeře, rychlá sváča nebo plnohodnotné jídlo? Pro saláty může platit všechno z toho, záleží na tom, jak je poskládáte! Aby nebyl salát jen „hladovým pokrmem“, po kterém se ještě potřebujete „dojíst“, neměly by v něm chybět bílkoviny, tedy šunka, vejce, ryba nebo maso. „Právě bílkoviny sníží glykemický index celého pokrmu, což znamená, že cukr v krvi bude stoupat pozvolna a ve výsledku vás takové jídlo na delší dobu zasytí,“ říká pro Toprecepty.cz výživová odbornice Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že není potřeba se vzdávat ani přílohy v podobě celozrnného chleba nebo žitného rohlíku. Inspirujte se následujícími recepty, ale povolte uzdu i své fantazii a doplňte do salátu, co máte rádi.

Hlavní jídla

Polévky a předkrmy bychom měli, kdo došel až sem, jistě si troufne i na hlavní chod. A opět jsme vybrali spíš jednodušší variace. Suroviny na následující recepty jsou dostupné celoročně. Vinná klobása sice bývá tradičním vánočním pokrmem, ale proč si ji nedopřát i během roku? Gnocchi se sýrovou omáčkou jsou tak snadné, že je zvládnete na dvouvařiči bez speciální výbavy. A pokud si potrpíte na maso, není nic snazšího než „vrazit kuře“ do trouby a upéct.

Sladká tečka  

Možná jste ve vaření zběhlí, ale moučníky nebo dezerty, to není nic pro vás? Tak pozor, tuhle delikatesu zvládnete taky a dokonce bez trouby! Čokoláda je navíc sázka na jistotu, málokomu nechutná. A když se spojí s mascarpone a šlehačkou, je o „ráj v ústech“ postaráno! Aby proběhlo vše na jedničku, podívejte se na postup v našem videu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více