Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny: Chřest s holandskou omáčkou a bramborovými škvarky si zamilujete
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Chřestová sezona je tady, tak si tuhle lahodnou dietní zeleninu můžeme užít v kuchyni. Klasikou mezi recepty je chřest s jemnou holandskou omáčkou. Právě ten vám dnes představím. Křupavou složku v jídle pak zajistí maličké bramborové škvarky.


Chřest český

Každý rok začíná chřest touto dobou vystrkovat své hlavičky. Český chřest je dávno ve světě pojem a my máme tu výhodu, že k nám nemusí cestovat přes půl zeměkoule, ale máme jej doslova za humny. Sezonní zelenině ani ovoci se totiž nic nevyrovná. I když si jahody, třešně nebo právě chřest můžeme koupit celoročně, veškeré plodiny jsou nejlepší v čase a místě jejich sklizně. K mání máme chřest zelený, bílý a sem tam seženeme i fialový. 

Já dávám přednost právě zelenému. Vyhovuje mi svou chutí i praktičností. Na rozdíl od toho bílého se totiž nemusí loupat, stačí jen odkrojit jeho konce. Navíc má vyšší obsah vitamínů a minerálů. S chřestem je ale potřeba zacházet v rukavičkách. Jednak by se měl konzumovat co nejdříve po sklizni (ideálně do dvou dnů), jednak mu nesvědčí dlouhé vaření. Abyste si ho skutečně vychutnali, chřest by měl i po uvaření zůstat stále křupavý. 

Jelikož je chřest chuťově jemná zelenina, hodí se k němu jemná holandská omáčka. Já jsem zvolila pak ještě mini přílohu - křupavé bramborové škvarky. Chřest dohromady s jemnou krémovou omáčkou a bramborovými škvarky je delikatesa, kterou si, máte-li chřest rádi, opravdu užijete. 

Chřest s holandskou omáčkou a škvarky 

Co budete potřebovat: 1/2 svazku zeleného chřestu, 2 ve slupce uvařené vychladlé brambory, trochu ghí nebo oleje na osmažení. Na holandskou omáčku si připravte: 1 žloutek, 60 g rozpuštěného zchladlého másla, sůl, 2 lžičky vody, 2 lžičky citronové šťávy a 1-2 lžíce kuřecího vývaru (není nutné). 

Jak na to? Chřest zbavte dřevnatých konců, opláchněte jej a uvařte ve vroucí osolené vodě na skus. Brambory oloupejte a kráječem na bramborový salát z nich udělejte mini kostičky. Ty osmažte dozlatova. Vzniknou vám tak malé bramborové "škvarky". Na omáčku dejte hřát kastrůlek s vodou na sporák. Do nerez misky vklepněte žloutek, přidejte sůl, vodu a citronovou šťávu. Důkladně metličkou prošlehejte a misku postavte nad kastrůlek s horkou vodou, nad páru. Za stálého šlehání začněte po chvilce opatrně po troškách zašlehávat máslo.

Je nutné stále šlehat a občas postavit misku mimo horkou páru, aby se žloutek nesrazil. To je totiž to zásadní, co se nesmí při přípravě omáčky stát. Ale nebojte, vám se to nestane! Jakmile omáčka zhoustne, je krásně hladká a krémová, máte hotovo. Na závěr vešlehejte ještě 2 lžíce vývaru. To nutně nemusíte dělat, záleží na tom, jak chcete mít omáčku hustou. Bez vývaru je poměrně hustá. Můžete ji ale též zředit vodou. Chřest podávejte s omáčkou a bramborovými škvarky. 

Můj tip: Doporučuji na nic nečekat a podávat jídlo hned. Omáčku nelze moc dlouho uchovávat. Takže si ji nedělejte do zásoby. Množství, které uvádím, je jednoporcovka. Pro víc lidí násobte. Na jeden žloutek můžete klidně dát až 90 g másla. Pro začátek ale zkuste těch 60 g, je to jistější. Moc másla může omáčku taky pokazit.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat