Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znovuobnovený Vinohradský pivovar skvěle navázal na tradici vaření piva, které se v této krásné pražské čtvrti vařilo od roku 1894 až do konce války. Díky partě nadšenců a investorů se tu podařilo vybudovat pohodové místo, které jsme si vybrali pro recenzi a udělali jsme dobře.

Zastávka druhá 

Tour naší recenzentky Elišky po vybraných pražských minipivovarech pokračuje. Jak už název napovídá, pivovar se nachází na Vinohradech. Nejlépe se k němu dostanete ze stanice Orionka. Zvenčí uvidíte pouze nápis Vinohradský pivovar, nic víc. O to větší a velmi milé překvapení vás ale čeká uvnitř.

Vinohradský pivovar: Jak to vypadá uvnitř

Ve Vinohradském pivovaru mají veskrze jednoduchý a útulný interiér. Skrze sklo je vidět prakticky celý pivovar s varnami, což působí velice stylově. A jedno z milých překvapení pro mě byl pivní lístek, na němž mají obrázky znázorněno, zda jde o pivo čepované, v lahvi či plechu. A ještě jednu zajímavost tu mají, a to novodobé umění na toaletách. Budete překvapeni netradiční výzdobou jak dámských, tak pánských WC.

Pivní nabídka minipivovaru

Ve dvou patrech nabízejí po sedmi čepovaných pivech, každé patro má přitom vlastní výčep. Mají tu tři druhy piv typu ležák a čtyři speciály, takže si tu vybere každý. Ceny se pohybují trošku výše, což se ale na Vinohradech dá předpokládat. Ležák přijde zhruba na 60 Kč za 0,5 l a 45 Kč za 0,3 l. Speciály se pohybují kolem 75 Kč za 0,4 l.

Ve Vinohradském pivovaru jsme ochutnali: 

  • Jantarová 13 ležák 
    Spodně kvašený ležák jantarové barvy s lehce karamelovou chutí a střední vyrovnanou hořkostí, vařený z plzeňského a karamelového sladu. Na tomto pivu jsem si opravdu pochutnala
  • Summer 69 APA 
    APA je American Pale Ale, tedy pivní styl, kdy se chmelí vysokými dávkami amerických chmelů, které jsou velmi hořké. V tomto případě jsou použity chmely Amarillo, Citra a Colombus. Toto pivo je velmi pitelné a svěží.

Nabídka předkrmů a jídel

Menu mají ve Vinohradském pivovaru bohaté, lákají na denní nabídku (polévka za 49 Kč, hlavní jídla kolem 150 Kč) i na pestrou stálou nabídku předkrmů a jídel k pivu, hlavních chodů (rozmezí 200 a 300 Kč), salátů a dezertů. My jsme vyzkoušeli dančí svíčkovou s karlovarským knedlíkem (289 Kč). Maso bylo krásně měkké a knedlíky vláčné a lahodné, prostě za pět hvězdiček. K zakousnutí k pivu jsme si dali ještě kachní paštiku s brusinkami, mandlemi a cibulovou marmeládou (139 Kč), taktéž na jedničku.

Celkové hodnocení

Vinohradský pivovar se ctí navazuje na zdejší pivní tradici (vůbec první pivo tu bylo vystaveno v roce 1894, nejslavnější éra pak trvala do války, aby vzápětí po jejím konci byl pivovar znárodněn). Dnešní znovuobnovený pivovar působí jednoduchým útulným dojmem. Obsluha je milá, pokud na vás nezapomene, ale to se stalo pouze jedinkrát, také jídlo je tu výborné. Jde prostě o vhodné místo, kam zajít s přáteli na večerní posezení. A mimochodem, pořádají tu i pivní kvízy, což je v dnešní době poměrně často vyhledávaná aktivita.

Tip redakce: Rozhodně bych doporučovala zajít na jejich vlastní pivní zmrzlinu Summer69 s alkoholem, dala jsem si ji hned dvakrát. Příjemně hořká chuť a svěžest "zmrzky " z piva je důvodem, proč tu určitě nejsem naposledy.

 

Recenzentka Eliška

Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.

 

 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více