Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná ho máte přímo doma, možná z něj pijete kávu u babičky. Něžně zbarvený růžový porcelán vzbuzuje nostalgickou náladu a přímo vyzývá k odpolednímu posezení u kávy a dortíku, hlavně při nějaké výjimečné příležitosti. Je slavný skoro jako cibulák, na rozdíl od něj má ale ryze český původ.


Růžový porcelán zdobený květinami

Nádherný nazdobený porcelán v jemné růžové barvě je u nás poměrně oblíbený. Nevěsty ho dostávaly jako svatební dar do výbavy, krásně se vyjímal ve vitríně většinou na nějakém čestném místě a obvykle se na něm servírovalo jen ve svátek, hlavně na Vánoce. V růžovém provedení se dělají čajové soupravy, mísy, cukřenky, vázy nebo i hodiny. Zdobený je mnoha vzory – hlavně květinovými, ale třeba i ornamenty, které jsou pouze ručně malované. A na žádném nechybí ještě zlaté linky, kvůli nimž nádobí nepatří do myčky ani do mikrovlnné trouby.

Porcelán z Karlovarska

Historie růžového porcelánu se začala psát již na počátku 19. století a je úzce spjata s porcelánkou v Chodově u Karlových Varů. Místní manufaktura na výrobu porcelánu tu vznikla již v roce 1811 a patří k nejstarším u nás. Největší zásluhu na jejím založení měl majitel Chodovského panství František Miessl. Ten vlastnil i místní uhelné doly a při hloubení jedné štoly narazil i na kvalitní hlínu, která se mu jevila jako ideální na výrobu nádobí z kameniny.

V areálu zámečku v Dolním Chodově tak pro své dva syny založil továrnu, kde se nejprve vyrábělo kameninové zboží a posléze i růžový porcelán, neboť zájem o kameninu upadal. V továrně se nejprve vyráběly jen šálky, po zdokonalení výrobního postupu přešli na kompletní silnostěnné a tenkostěnné jídelní a kávové soupravy z růžové hmoty.

Již roku 1830 byla manufaktura pronajata F. Weissovi malíři porcelánky v Kysiblu (nynější Stružné). Během 19. století se zde vystřídalo ještě několik majitelů, přičemž nejvýznamnější byla firma Haas a Czjzek z Horního Slavkova. Právě díky ní vznikla známá značka s písmeny H&C (Haas a Czjzek) s dvěma smrčky a písmenem CH (Chodov), která se od konce 19. století objevovala na každém výrobku z této továrny.

Ten pravý je celý růžový 

Růžový porcelán se stal velmi populární a začaly jej vyrábět i jiné porcelánky na Karlovarsku a Sokolovsku. Tato oblast je totiž výjimečná svými bohatými nalezišti kaolínu, jílu a ostatních surovin, které jsou k výrobě růžového porcelánu nezbytné. Rozsáhlé lesy Krušných hor a Slavkovského lesa také poskytovaly spoustu dřeva do pecí, v nichž se porcelánové výrobky vypalovaly.  

Na rozdíl od jiných výrobců, kteří používali a používají pouze růžovou glazuru, barvili v Chodově přímo porcelánovou hmotu, kterou zakrývá jen průhledná glazura. Porcelán se navíc vyráběl ručně a byl zlacený pravým zlatem, někdy i stříbrem a platinou. Porcelánka v Chodově už ale nefunguje, jediným výrobcem, kde se stále křehká růžová nádhera vyrábí, je porcelánka Leander Loučky (nyní nesoucí název Rudolf Kampf.

Růžový porcelán se stal hodně populárním v 90. letech minulého století, kdy se začalo objevovat mnoho napodobenin nevalné kvality s jen obarvenou glazurou. Pokud byste si chtěli koupit originální růžový porcelán, nakupujte pouze u ověřených prodejců, kde prodávají porcelán buď přímo z Louček nebo doprodávají zásoby z chodovské porcelánky.

Pravý růžový porcelán je poměrně drahý, cena šálku s podšálkem se pophybuje (dle velikosti) kolem 800 Kč. Kvalitní porcelán poznáte i podle toho, že jsou všechny kusy bez vad a kazů, jejich povrch je kompaktní a lesklý a nádobí má atestace a certifikát. V bazarech často můžete sehnat i původní starý růžový porcelán, který poznáte třeba podle již zmiňované značky manufaktury v Chodově, nebo podle jiných značek certifikvaných (dřívějších) výrobců. 

Pravý růžový porcelán je také křehký, tenký a jeho barva je jednolitá. Pokud si nejste jisti, značky najdete vždy na dně hrníčku nebo podšálku. Ukázky značek pravého porcelánu najdete v naší galerii pod hlavní fotkou. Je-li cena podezřele nízká, nebo máte v ruce hrníček se silnějšími stěnami, zřejmě nejde o pravý růžový porcelán. 

Zdroje informací:
Mestochodov.cz
Dumporcelanu.cz
Ruzovyporcelan.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat