Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výroba domácího sýra
Zdroj: Freepik, freepik

Vyrobit si vlastní lahodný sýr v domácích podmínkách není žádná věda. A máte-li děti, které rády pomáhají v kuchyni, tak se ze společné práce může stát skvělá zábava. Výsledkem bude pochoutka pro celou rodinu bez konzervantů, nadbytku soli a s příchutí, kterou si sami zvolíte.


Smetanový sýr zvládnou děti i bez pomoci

Výroba smetanového sýra už nemůže být jednodušší. Potřebujete k ní pouze 500 ml kvalitního bílého jogurtu, 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), sůl a případně také bylinky. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je kvalita jogurtu, který nesmí být zahuštěný škrobem. Ideální je jogurt selského typu s obsahem živých kultur.

Jogurt a smetanu jednoduše smíchejte dohromady a nalijte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem. Tkaninu po stranách zvedněte a zavažte tak, aby vznikl balíček s jogurtovou směsí uvnitř. Cedník umístěte na menší hrnec a uložte na 24 hodin do lednice. A domácí smetanový sýr je hotov. Stačí už jen osolit podle chuti a vmíchat nadrobno nasekané bylinky. Ideální je hladkolistá petrželka nebo pažitka.

Smetanový sýr je skvělým základem pro nejrůznější pomazánky a necháte-li ho vykapat déle, lze z něj tvarovat i kuličky. Je výborný i pro přípravu dezertů, například oblíbeného cheesecaku.

Domácí mozzarella za použití mikrovlnky

Vlastnoručně vyrobená mozzarella na domácí pizze znamená zaručený úspěch u malých strávníků. Potřebujete na ni 2 litry čerstvého pasterizovaného mléka, ½ lžičky syřidla a 1 lžičku kyseliny citronové. Syřidlo je běžně k dostání na internetu. Například tekutá forma tohoto pomocníka stojí přibližně 100 Kč za 100 ml. Dále se vám bude hodit kuchyňský teploměr, mikrovlnná trouba a pak už jen běžné kuchyňské náčiní.

Mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a za stálého míchání zahřejte na 40 °C. Přidejte syřidlo a zamíchejte. V této chvíli se začne oddělovat syrovátka. Jakmile se oddělí, sceďte syrovátku, ale nevylévejte ji. Sražené kousky nechte pár minut vykapat v sítku, poté je přemístěte do misky a dejte do mikrovlnné trouby na 1 minutu. Rukama vzniklou hmotu prohněťte a zopakujte zahřátí v mikrovlnce na půl minuty. Opět prohněťte a vytvarujte bochánek mozzarelly. Nechystáte-li se sýr okamžitě spotřebovat, uložte ho do lednice v solném nálevu. Ten vznikne smícháním 250 ml syrovátky, 250 ml vody a 1 lžíce soli.

Kromě zmíněné domácí pizzy můžete mozzarellu použít do salátu, třeba slavného italského caprese, výborně chutná ale i samotná na pečivu.

Mícháním k polotvrdému sýru

Polotvrdý sýr má rovněž široké využití od obložených chlebíčků přes dochucení těstovin až po zapékání. Konzistence je vhodná i na přípravu smaženého sýra. A výroba je rovněž tak snadná, že ji s asistencí zvládnou i děti. Budete potřebovat 500 g co nejtučnějšího čerstvého pasterizovaného mléka, 500 g tučného tvarohu ve staniolu, 1 lžičku másla, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku soli a 1 lžičku jedlé sody. Připravte si také kuchyňský teploměr a formičku na hotový sýr vyloženou potravinářskou folií.

Do hrnce nalijte mléko a rozdrobte do něj tvaroh. Zahřejte na přibližně 80 °C, přidejte citronovou šťávu a počkejte, až se oddělí syrovátka. Vzniklé sraženiny přeceďte přes sítko a nechte pár minut vykapat. Hmotu přemístěte do hrnce s nepřilnavým povrchem, přidejte máslo, sůl a jedlou sodu a za stálého míchání pozvolna zahřívejte. Jakmile se hmota začne tavit, míchejte ještě asi 1 minutu, až zmizí všechny hrudky. V této chvíli můžete přimíchat další ingredience, které pozvednou domácí sýr na vyšší level. Výborná jsou například nadrobno nakrájená nakládaná rajčata, vlašské ořechy nebo olivy, dospělácká verze může obsahovat nakládaný zelený pepř.

Hotový sýr přemístěte do připravené formičky, stlačte lžící a nechte vychladnout. Překryjte potravinovou folií a nechce asi 2 hodiny v lednici ztuhnout.

Zdroje informací:

cheesemaking.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si