Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

habunda Kuchař: habunda

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Pro začátečníky 9 názorů

Suroviny

500 g tvrdého sýra
100 ml oleje
500 g šunky
Na obalení:
4 vejce
200 g hladké mouky
500 g strouhanky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sýr nakrájený na plátky proklademe šunkou (sýr, šunka, sýr, šunka atd.) do tloušťky, kterou požadujeme (nejlépe 1 cm, tedy 5 ks šunky a 5 ks tvrdého plátkového sýra). Následně vrstvy stlačíme, aby obě suroviny lépe držely a obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a ještě jednou, aby sýr nevytekl - tedy v dvojím trojobalu.

  2. Poté obalený šunko-sýr smažíme na oleji tak, aby byla jeho kůrka světlá až polotmavá (nejlépe dozlatova). Olej rozpálíme a než vložíme obalený sýr, tak teplotu snížíme, aby se sýr nepřipaloval.

  3. Smažák aneb smažený sýr jinak podáváme s tatarskou omáčkou a čerstvými bramborami, hranolky nebo jenom tak (je to žerózní a není k tomu potřeba příloha).

  4. Tento recept mám od babičky mé manželky, které zůstala šunka a plátkový sýr a vymyslela tento recept.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dělávala jsem též a to na dva způsoby - jeden stejně, jako je zde popsáno (je to opravdu dobré) a druhý, podobný způsob na každou jednu porci dva půlcentimetrové plátky sýra a jeden půlcentimetrový plátek šunky (aby to drželo pohromadě, potřela jsem šunku z obou stran slabě rozšlehaným vajíčkem, připraveným a obalování) a přitiskla z každé strany plátek sýra. A pak samosebou trojobal atd. A to bylo neméně dobré. Ale to byly osmdesátá léta ;-) a tak děkuji za připomenutí dobrého jídla. :yes::-D:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Recept se mi líbí, moc :-) zakoupím suroviny a bude oběd.Pro manžela určitě 250g hodně nebude , " já ho znám ,vždyť s ním žiju 40 let "<3

    Odpovědět

  • habunda habunda(autor receptu)

    Ahoj děvčata, děkuji za komentář a fotky. Ano, musím přiznat, že 250 gr. je hodně, ale bylo to po velmi těžké fyzické práci, takže mi to připadlo jako chuťovka...:-) -Ale jak píše tejaja, záleží hlavně na tloušťce plátků, a to jak sýra, tak šunky. Ale jinak takový smažák mi samotnému chutná více, než obyčejný. Hold recepty od babiček jsou recepty od babiček...:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    tejaja: Jasně, ale zhruba 250 g na porci je opravdu moc.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Merylas: Povedala by som, že počet porcií závisí na hrúbke šunky a syra. Nedá sa to jednoznačne určiť. ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    tejaja: Chtěla jsem to upřesnit, jelikož je tento recept zařazený v kategorii Pro začátečníky. Zkušený na tohle recept nepotřebuje a ví, kolik čeho dát a kolik z toho udělá porcí. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Merylas: Pre mňa bolo podstatné striedanie syra a šunky, nevážila som to, ani nemerala olej. Robila som 2 porcie, a bolo to dobré. ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Takto prokládaný sýr se šunkou jsem kdysi dělávala. Z tohoto množství se dá připravit i10 porcí. 250 g sýra se šunkou na jednu porci je hodně. A určitě bude zapotřebí více oleje na smažení.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dobrý nápad s tou šunkou. Vyprážané vecičky veľmi nemusím, tentokrát som urobila výnimku a neľutujem. Je to trocha iný vyprážaný syr, ale dobrý. :yes:;-) Chutilo mi to viac ako klasický vyprážaný syr. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: smažený sýr jinak jak připravit smažák jak nejlépe obalit sýr smažak jak udělat dobrý smažák smažený sýr aby nevytekl kuchař ví smaženy sýr smazak se šunkou smažak se šunkou a sýrem jaký sýr na smažák smazak jinak nejlepší smažený sýr se šunkou jak nejlépe obalit smažený sýr nejlepší sýr na obalení jak obalit smaženy syr nejlepší smažený sýr sýr aby nevytekl smažák plněný se šunkou jak obalit smažak syrove rizky ala smažák jak nejlepe pripravit smažák

Zapomněl/a jsem heslo