Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

habunda Kuchař: habunda

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Pro začátečníky 9 názorů

Suroviny

500 g tvrdého sýra
100 ml oleje
500 g šunky
Na obalení:
4 vejce
200 g hladké mouky
500 g strouhanky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sýr nakrájený na plátky proklademe šunkou (sýr, šunka, sýr, šunka atd.) do tloušťky, kterou požadujeme (nejlépe 1 cm, tedy 5 ks šunky a 5 ks tvrdého plátkového sýra). Následně vrstvy stlačíme, aby obě suroviny lépe držely a obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a ještě jednou, aby sýr nevytekl - tedy v dvojím trojobalu.

  2. Poté obalený šunko-sýr smažíme na oleji tak, aby byla jeho kůrka světlá až polotmavá (nejlépe dozlatova). Olej rozpálíme a než vložíme obalený sýr, tak teplotu snížíme, aby se sýr nepřipaloval.

  3. Smažák aneb smažený sýr jinak podáváme s tatarskou omáčkou a čerstvými bramborami, hranolky nebo jenom tak (je to žerózní a není k tomu potřeba příloha).

  4. Tento recept mám od babičky mé manželky, které zůstala šunka a plátkový sýr a vymyslela tento recept.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dělávala jsem též a to na dva způsoby - jeden stejně, jako je zde popsáno (je to opravdu dobré) a druhý, podobný způsob na každou jednu porci dva půlcentimetrové plátky sýra a jeden půlcentimetrový plátek šunky (aby to drželo pohromadě, potřela jsem šunku z obou stran slabě rozšlehaným vajíčkem, připraveným a obalování) a přitiskla z každé strany plátek sýra. A pak samosebou trojobal atd. A to bylo neméně dobré. Ale to byly osmdesátá léta ;-) a tak děkuji za připomenutí dobrého jídla. :yes::-D:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Recept se mi líbí, moc :-) zakoupím suroviny a bude oběd.Pro manžela určitě 250g hodně nebude , " já ho znám ,vždyť s ním žiju 40 let "<3

    Odpovědět

  • habunda habunda(autor receptu)

    Ahoj děvčata, děkuji za komentář a fotky. Ano, musím přiznat, že 250 gr. je hodně, ale bylo to po velmi těžké fyzické práci, takže mi to připadlo jako chuťovka...:-) -Ale jak píše tejaja, záleží hlavně na tloušťce plátků, a to jak sýra, tak šunky. Ale jinak takový smažák mi samotnému chutná více, než obyčejný. Hold recepty od babiček jsou recepty od babiček...:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    tejaja: Jasně, ale zhruba 250 g na porci je opravdu moc.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Merylas: Povedala by som, že počet porcií závisí na hrúbke šunky a syra. Nedá sa to jednoznačne určiť. ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    tejaja: Chtěla jsem to upřesnit, jelikož je tento recept zařazený v kategorii Pro začátečníky. Zkušený na tohle recept nepotřebuje a ví, kolik čeho dát a kolik z toho udělá porcí. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Merylas: Pre mňa bolo podstatné striedanie syra a šunky, nevážila som to, ani nemerala olej. Robila som 2 porcie, a bolo to dobré. ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Takto prokládaný sýr se šunkou jsem kdysi dělávala. Z tohoto množství se dá připravit i10 porcí. 250 g sýra se šunkou na jednu porci je hodně. A určitě bude zapotřebí více oleje na smažení.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dobrý nápad s tou šunkou. Vyprážané vecičky veľmi nemusím, tentokrát som urobila výnimku a neľutujem. Je to trocha iný vyprážaný syr, ale dobrý. :yes:;-) Chutilo mi to viac ako klasický vyprážaný syr. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: smažak teplota.smazeni tvrdeho syra smažený sýrový špíz jak nejlíp obalit syr

Zapomněl/a jsem heslo