Voňavá povidla z muchovníku: Jak na netradiční ovocnou pomazánku podle receptu bylinkářky
5. 7. 2022 Vaření
Máte na zahradě keř muchovník obsypaný plody a vy už nevíte, co z modrých kuliček udělat? A co třeba zkusit z nich uvařit netradiční povidla? Ta švestková či hrušková znají všichni, těmi muchovníkovými ale každého příjemně překvapíte. Jsou akorát tak sladká a voní trochu jako mandle.
Muchovník – keř na okrasu
Ještě nedávno znali muchovník jen ti největší zahrádkářští nadšenci, dnes jeho keře zdobí čím dál tím víc zahrádek. Slovo zdobí je opravdu na místě, na jaře totiž muchovník krásně kvete drobnými bílými kvítky, v létě jej zkrášlují temně modré plody a na podzim se jeho listy zbarví do nádherných odstínů červené a oranžové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kuličky jako kanadské borůvky
Plody muchovníku snadno zaměníte s kanadskými borůvkami, mají totiž podobnou modrou či fialovou barvu, mohou být i více do červena nebo naopak do černa. Ne nadarmo se proto plodům někdy říká indiánské borůvky. Na rozdíl od kanadských borůvek je ale muchovník poměrně nenáročný dlouhověký keř, u něhož se každý rok můžete těšit na velkou úrodu. Jeho předností navíc je, že je odolný vůči chorobám a škůdcům a v zimě zvládne i velké mrazy. Často se využívá na zahrádkách jako živý plot a tuto svou funkci plní opravdu dobře, keře obvykle dorůstají do výšky až tři metry.
Mohlo by vás zajímat
Muchovník téměř po celé léto
Muchovníky jsou specifické i tím, že na keřích dozrávají postupně a nepadají na zem, takže si je můžete užívat poměrně dlouhou dobu. Dozrávají až do poloviny července. Kuličky jsou krásně šťavnaté, mají příjemnou sladkou, trochu pikantní a v závislosti na odrůdě lehce nakyslou chuť. Chutí připomínají nejen borůvky, ale trochu i angrešt, rybíz nebo arónii. Oproti kanadským borůvkám jsou ale mnohem sladší. Plody se dají sušit, můžete z nich udělat džem, sirup i likér a vynikající jsou rovněž na koláčích. „Muchovník navíc obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Posiluje imunitu a pomáhá při očistě těla,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová.
Mohlo by vás zajímat
Muchovníková povidla podle bylinkářky
V případě, že klasickým marmeládám moc nefandíte, ale máte rádi švestková povidla a úplně nejvíc ovoněná kořením, můžete vyzkoušet muchovníková povidla podle receptu bylinkářky Lindy Mahelové. Krásně voní po skořici a vanilce, a pokud do nich použijete med, jsou i zdravější. Na muchovníková povidla budete potřebovat: 1 kg muchovníku, 1/4 – 1/2 kg medu (nebo cukru), šťávu z jednoho citronu, 1 lžičku skořice a půl lžičky vanilky.
Postup: Na muchovníková povidla použijte hodně zralé sladké plody. Nasypte je do hrnce a podrťte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, med (nebo třtinový cukr) a nechte několik hodin odstát (asi 6-8 hodin). Potom směs přiveďte k varu, přidejte ještě vanilku a vařte na mírném plameni asi třičtvrtě hodiny. Horká povidla rozmixujte a nalijte do vymytých skleniček. Skleničky zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, než povidla vychladnou. Linda Mahelová do povidel navíc přidává fenyklový likér (50 ml) podle svého vlastního receptu. Jeho příprava je snadná. Hrst semen fenyklu jen lehce podrťte, přidejte zhruba půl litru pálenky a tři až čtyři lžíce medu. Přidat můžete i anýz nebo badyán. Vše nechte macerovat 14 dní až měsíc a poté přeceďte.
Zdroje informací:
Provonenyden.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více