Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké válečky známé jako sójové řezy nebo sójový suk milovalo v dětství spousta lidí a mnohým tato láska vydržela až do dospělosti. Prodávají se dodnes, receptura na jejich výrobu se nezměnila, stále od nich můžete čekat stejnou sladkou chuť a jejich oranžový nebo červeno-žlutý obal vás v obchodě naláká z dálky.


Unikátní cukrovinka ze sóji

Na sójové řezy vzpomíná spousta lidí s nostalgií. Prodávaly se také jako sójová tyčinka, někteří jim říkali sójový špalek nebo sójový kmen. Zbožňované byly nejen pro svou rumovou a jemnou mléčnou chuť, ale i pro tvar a konzistenci, díky níž se ve škole snadno daly mezi spolužáky rozdělit pravítkem. Sójové řezy jsou mezi našimi sladkostmi unikátní už jen tím, že jejich základem je sója, respektive sójová mouka.

O jejich historii toho mnoho známé není, jisté však je, že sója se u nás, konkrétně v Kolíně, pro potravinářské účely zpracovávala již od konce 19. století. Dějiny samotných válečků se však datují až do roku 1959, kdy s jejich výrobou začali v Zora Olomouc, první moravské továrně na cukrovinky a čokoládu.

Dřív za 80 haléřů, dnes za desetikorunu

Postupem let sójové řezy začali dělat i další výrobci, v Olomouci na ně ale nezanevřeli, jen teď již Zora patří společnosti Nestlé a sójové řezy nestojí osmdesát haléřů jako kdysi, ale něco kolem 10 Kč. V posledních letech se jen trochu vylepšila receptura a sójové řezy získaly nové příchutě – čokoládovou a brusinkovou.

I když jsou hodně sladké, dalo by se o nich říct, že jsou tak trochu předchůdcem různých dnešních energetických tyčinek a mnozí je považují za ideální tyčinky po sportovním výkonu. Jsou také ideální dobrotou, kterou si můžete zabalit třeba na túru do hor. A pokud se vám jich doma nashromáždí víc, můžete je využít i do různých moučníků.

Trochu zdravější sójové řezy

Pokud dáváte přednost doma vyrobeným cukrovinkám, můžete si udělat sami tuto snadnou domácí variantu. Smíchejte na ni 100 g hladké plnotučné sójové mouky, 100 g moučkového cukru, 40 g trochu změklého másla,1 bílek a trochu rumu pro chuť. Vše pořádne uhněťte a vytvarujte válečky, které nakrájejte na kousky. Nechte vychladit.

Pokud si chete udělat opravdu zdravou tyčinku, můžete zkusit i jejich zdravější alternativu podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 70 g mletých ovesných vloček, 110 g sušeného sójového mléka, 70 g kokosové mouky, 25 g rýžové mouky, 60 g vanilkového proteinu, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, trochu rumové esence, 100 ml sójového neb normálního mléka.

Postup: Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte je, až vznikne hladká hmota. Z ní pak vytvarujte válečky a ty nakrájejte na menší suky. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice a zakrátko si můžete pochutnávat na zdravé sladké dobrotě. Případně si můžete část hmoty oddělit a vmíchat do ní kakao nebo nasekané sušené brusinky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat