Švábské anýzové figurky

zizala Kuchařka: zizala

8 - 10 kusů dle velikosti formiček Cukroví , Pečené 25 názorů

Suroviny

2 vejce
250 g mletého cukru
špetka mleté vanilky
špetička soli
250 g hladké mouky
na špičku nože jedlé sody nebo kypřícího prášku do pečiva
špetka drceného anýzu do těsta nebo asi půl balíčku celého na plech
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem a kořením (viz. poznámka) šleháme do velmi husté pěny. Pak do ní zapracujeme mouku s kypřidlem. Těsto nesmí lepit, takže možná budete muset trošku mouky přidat, záleží na tom, jak velká máte vajíčka.

  2. Těsto ihned rozválíme na asi 1 cm silnou placku, rozdělíme na části, které odpovídají formě. Forma je vymazaná olejem a vysypaná hladkou moukou. Plackou z těsta zakryjeme celý obrázek na formě a pomocí prstů těsto lehce vtlačíme do formy, aby se obrázek hezky obtiskl.

  3. Pak opatrně vyklopíme, položíme na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Nožíkem odkrojíme přebytky těsta.

  4. Těsto nenecháme dlouho stát, rychle osychá, je třeba s ním pracovat ihned.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C asi 15-20 minut podle velikosti tvarů. Pečivo by nemělo zrůžovět na povrchu.

  6. Po upečení a vychladnutí jsou tvary velmi tvrdé, je třeba péci s předstihem aspoň 4 týdnů a nechat rozležet. Tvrdosti ale můžeme využít ke zdobení - před pečením do pečiva vykrojíme dírku a pak můžeme pečivo zavěsit na šňůrku jako dekoraci.

  7. V původním receptu se tvary kladou na anýz, kterým pokryjete dno plechu na pečení. Během pečení se do těsta zapečou. Mně se ale příliš nelíbila představa, že při konzumaci budeme muset rozkousávat celá velmi aromatická semínka. Takže jsem podrtila asi půl lžičky anýzu v hmoždíři a přidala rovnou do těsta. Vám ale nic nebrání to udělat klasicky ;-)

Poznámka

Staroněmecký recept, pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů = hmyzu, ale od Švábska = nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švábské anýzové figurky

  • zizala zizala(autorka receptu)

    :-8:-K:-K Ještě jednou děkuji komentujícím za pochvalu :-K Mám radost, že se vám koníci líbí :-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásná práce:-K:yes::-p

    Odpovědět

  • maiva maiva

    :-Oto je neskutečná nádhera:yes:, pamatuji z dětství jak se říkávalo švábské anýzové:-p+:yes: Zajímavá vykrajovačka, pěkní koníci.

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak

    naprosto fantastická profi práce:yes:a ta vůně musí být nepřekonatelná!!:-K zasloužené bodíky letí k Tobě;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    yanull: Ano, pro toto cukroví je anýz typický, takže bych nenahrazovala, nehledě na to, že perníkové koření těsto trošku zbarví ;-):-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    zizala: Jarko, myslíš, že by šel anýz nahradit kořením medový perník? Nebo je anýz typický pro toto cukroví?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala:krásne, originálne!

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    cathleen: :-K To mě nenapadlo ji nechat vyfotit, tak odpoledne :-8:-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Co dodat?:-D Snad jen - ukaž nám tvou formu, prosííím:-8
    Koníci jsou překrásní, vyjímali by se i jako jednoduchá ozdoba na stole:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji všem, komu se moji bílí koníčci líbí :-8:-K:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásný koníček;-):-):yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Krása...

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Zizalko, krasa uzasna, jsi neuveritelne sikovna :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Moc pěkné :yes::yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Jsem unešená. Nádherné retro pečení, z toho kromě anýzu musí vonět staré časy. Opravdu nádhera. Ty dřevěné formy mě fascinují. Anýz mám ráda. Dělala jsem takové vánoční anýzové kroužky a byly výborné. Tím pádem o těhle překrásných koníčcích vůbec nepochybuji:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: švábské perníčky švabsky perník formy svabske cukrovi svabske muffiny anýzové kroužky pečené figurky recepty na štruple švábský perník švábské cuktoví švábské pečivo chleba z domácí pekárny formičky na švábské perníčky anýzové pečivo anýzové rohlíčky švabské formičky anyzove pernicky vyrezavane formy na svabske susenky figurky z mouky anýzové prsty pernickovi panacci recept

Zapomněl/a jsem heslo