Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sója - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sójové mléko

Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Používají je lidé, kteří nesnáší laktózu, ovšem živočišné mléko z hlediska výživové hodnoty nahradit nedokáže. Sójové mléko se používá i k výrobě tofu. Zdravé jsou pouze fermentované výrobky, které nejsou ze sóji geneticky modifikované.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sójové maso

Sójové maso je dehydratovaný, texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Lze je koupit v podobě kostek, nudliček nebo granulátu. Jeho výhodou je snadná dostupnost a lehká skladovatelnost. Obsahuje 50 % bílkovin a velmi málo tuku. Lze z něj připravit mnoho rozmanitých jídel, od gulášů až po sekanou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Natto

Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci dochází při jeho přípravě k rozkladu sójových bobů, natto je tak mnohem stravitelnější než samotné sójové boby. Je zdrojem bíkovin, vitamínu K2, obsahuje i prospěšná probiotika. Natto má silnou, charakteristickou chuť, konzistenci a vůni, která může být některým lidem nepříjemná. V Japonsku se běžně podává s rýží, nebo jako doplněk hlavního jídla, či k snídani. U nás jej koupíte v některých prodejnách zdravé výživy.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Alaburky

Alaburky jsou pražené sójové "buráky". Sójové boby se nejprve namočí, tím nabobtnají, poté se scedí a upraží na troše oleje. Osolené jsou určeny k přímé konzumaci nebo náhradě burských oříšků při přípravě různých moučníků.

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více