Špízy z vepřových palců v rozmarýnové marinádě a s brusinkovým dipem

Suroviny 6 špízů

Na špízy:
4 vepřové palce o váze cca 800 g
2 jablka
200 g žampionů
200 g pršuta
olej do pekáče
Na marinádu:
2 větvičky rozmarýnu
100 ml sezamového oleje nebo olivového oleje
lžička celého zeleného pepře
lžička hrubozrnné soli s kouřovou vůní
Na dip:
200 g čerstvých brusinek
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce červeného vína
limetková šťáva z 1/2 limety
2 lžičky brusinkového kompotu ( měla jsem rybíz alá brusinky )
sůl
pepř čerstvě mletý
lžička solamylu
trocha vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme marinádu: otrháme rozmarýn, chceme jen jehličky. Všechny ostatní suroviny dáme do hmoždíře nebo mixéru a rozmělníme na kaši. Palce nakrájíme na plátky a omatláme je v marinádě. Dáme do nádoby s pokličkou a necháme přes noc v lednici.

  2. Pokud máme dřevěné špízy, namočíme je na chvilku do vodu nebo je naolejujeme. Střídavě na špízy napichuje maso, šunku, půlky žampionů, plátky jablek bez slupek a jader.

  3. Pekáček lehce přetřeme olejem a naskládáme do něj špízy. Povrch ještě zakapeme olejem. Pokud zbudou jablka nebo žampiony, přidáme je "navolno" do pekáče.

  4. Vložíme do trouby a přiklopené poklicí pečeme na 200° cca 30 minut. Pak ještě 15 minut bez poklice. Já jsem nepodlévala, protože jablka a žampiony pustí šťávičku, která nám udělá nádherně navinulý sosík.

  5. Dip: brusinky dáme do síta, propláchneme. Do kastrolu se sendvičovým dnem nasypeme brusinky, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Až brusinky začnou pukat, přidáme víno, necháme provařit, přidáme sůl, pepř a limetkovou šťávu. Nakonec zahustíme solamylem, rozmíchaným ve dvou lžících vody. Necháme probublat a máme hotovo.

  6. Podáváme nejlépe s pečeným bramborem. Dip podáváme studený v miskách nebo přímo na talíř. Kdo chce, může zlehka ohřát.

Poznámka od kuchařky

Nápad můj vlastní, není ani z AHA ani z Apetitu. Je to jen a jen můj výmysl. Ty brusinky jsem koupila poprvé, a syrové jsou teda pěkně hnusné :-( A protože nebyly nejlevnější, tak jsem špekulovala, co s nimi. A vymyslela jsem to hlavou.. :-)))))))))))))))

Čekala jsem s obavami, co na tento můj výmysl řeknou strávníci.. chválili kupodivu. A dokonce i ten dip.

Komentáře k receptu Špízy z vepřových palců v rozmarýnové marinádě a s brusinkovým dipem

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Chutnou dobrůtku jsi navařila:-p:yes::yes:a také krásně načančala:-*:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Pajaja::-8 i ňok... třeba:-8;-):-D:-D díky i tobě:-K

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    To bude zase dobrotka. . . :-p Teda, musím říct, že "někdy" máš dobrý nápady! :-)) Nééé, vážně, přišla bych k Tobě na oběd KDYKOLIV, páč vím, že i knedlíky s vajíčkem bysi mi podala krásně načančané. ;-):yes:+

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    drahulin::-8:-8 ale vaří.. díky ségra:-K:-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Tedy,to bych si s velkou chutí dala.Ani U Šuterů tak skvěle nevaří.:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Nadi, to jsi hezky synečkovi "vytřela" zrak, dobře mu tak, aspoň vidí, že mamka nemachruje, ale skvěle vyvařuje +16:yes:;-):-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Pajaska: tady jsou, naštěstí, k dostání běžně..na rozdíl od líček:-//
    děkuju moc všem:-8:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To je krásný recept a ty fotky jsou tak žravózně plastické, až jeden dostává hlad...:-p Radši jdu dělat hygienu a na jídlo zapomenu...;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Hmmm,ať žijí vepřové palce.:-D:-D Teda,chtěla jsem je po řezníkovi a ten na mne vyvalil oko,co že to jako chci.:-D:-D:-D Jsem mu to vysvětlila a víš co mi přinesl viď?Packy... srandista,ať si je najdu sama.Sulc mu chutnal.:-)Recept pěkný:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    krásně připraveno, nafoceno luxus prostě u mně za jedna:-K:-p:-p:yes::yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Rebi, moc krásné, moc se Ti to povedlo, jídlo i fotky:-p:-):yes:+12

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Porada::-8:-8 když já už jsem taková stydlivka.. tichá a nenápadná.. díky, Mr. Porada:-);-):-K

    Odpovědět

  • Porada Porada(neregistrovaná)

    rebeka - jen se nestyďte, za Vaše recepty a foto si pochvalu rozhodně zasloužíte.:yes::yes::-p:-)):-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    suslajda: no to klidně napiš.. je to hnus, velebnosti:-((:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: vepřové palce palce z vepřové panenky recept marináda na vepřovou panenku vepřové packy brusinkový dip z cerstvych brusinek vepřové packy recepty vepřové palce z panenek recept top recepty vepřové palce veprovy palec vepřové špízy v troubě vepřové palce recepty špízy z vepřové panenky co jsou vepřové palce vepřové palce recept palce z panenek recept nejlevnější vepřové půlky kluci v akci ražniči vepřovy palec recept vepřové palce z panenky co je vepřový palec