Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo v placce se zeleninou a různými omáčkami, to je stručně a velmi zjednodušeně řečeno: kebab. Takový arabský hambáč, se kterými se v posledních letech v Praze i v jiných městech doslova roztrhl pytel. Kebabárny najdete na každém rohu. Vyrazili jsme proto do pražských ulic, abychom zjistili, kam stojí za to zajít. A objevili jsme docela zajímavé věci!

Kde je v Praze dobrý kebab

Kebabárny v Praze mapujeme už rok. Prošli jsme vyhlášené podniky i zapadlá místa v bočních uličkách. Celkově jsme navštívili zhruba dvacet "kebabů" na různých místech Prahy. V některých restauracích jsme jídla ochutnávali opakovaně a sledovali, zda drží svojí kvalitu a jak se mění ceny.

Při jedné z návštěv jsme se náhodně ocitli i při doplňování zásob v nejmenovaném podniku na pražském Žižkově a řidič nám dovolil vyfotit mražené směsi, které obvykle pod termínem kebab najdete až v housce (uvidíte v galerii). Dle jeho vlastních slov zaváží kebaby "celou Prahu".

Právě díky tomu pro vás máme hned na začátku dvě zprávy. Jedna je dobrá, jedna trochu horší. Ta dobrá je, že skvělé kebabárny v Praze jsou a stojí za návštěvu! Ta horší zpráva je, že jich je zatraceně málo a najít je, to je trochu detektivka. My můžeme doporučit jen tři.   

Chemie s příchutí kebabu  

Než se pustíme do hodnocení námi navštívených podniků, je třeba si něco ujasnit. Existují totiž v zásadě dva druhy kebabů. Ten první a zde nejrozšířenější se připravuje z masového polotovaru, který ve tvaru zmrzlého válce přivážejí dodávky čas od času do drtivé většiny kebabáren. Odhadem jej najdete u 98 % podniků.

Jak už jsme psali výše, mražený balíček "s překvapením" jsme si mohli vyfotit. Ovšem nejde o nic tajného ani nezákonného. Vy jako zákazník máte možnost udělat totéž. Kterákoliv obsluha vám na požádání musí ukázat složení produktu, v tomto případě kebabu.

Pokud jste tak ještě neučinili, tak zde je malá ochutnávka, opsaná z obalu: hovězí maso, telecí maso, drůbeží maso, sójová bílkovina, bramborový škrob, stabilizátory difosfáty, sodný acetát, sušené mléko, transglutamináza, hydrogenuhličitan sodný, sušená cibule. Jestli se tahle směska pak vydává za kebab telecí nebo kuřecí, to netušíme. Celé složení najdete v galerii. 

A co možná bude pro mnohé konzumenty též překvapující, mražené válce masových směsí nesou certifikát halal (v galerii si na fotkách všimněte nápisu v arabštině). Jde tedy primárně o maso určené hlavně pro muslimy, protože způsob porážky zvířat odpovídá islámským pravidlům. Což samo o sobě nemusí vadit, horší je, že je to "samá chemie". A paradoxem je i to, že tyhle směsky mohou být, a kolikrát jsou, dražší než kebab z čerstvého masa

Nejsme kebab, jsme shawarma!

Přesně tímto nápisem se vymezuje vůči kebabárnám po celé Praze malé bistro na Praze 3 u zastávky Viktoria Žižkov. Na první pohled vypadá ale všechno stejně. Maso na špejli, v chlazených zásobnících zelenina, výběr omáček... Tak co je tady jinak?

O vysvětlení jsme požádali prodavače Samira, který pro Toprecepty.cz řekl: „My nepracujeme se zmrazenými polotovary, každý den si připravujeme čerstvé naložené maso." A to je celé kouzlo! Jen maso a koření, nic víc. Je to pracnější, zdlouhavější, ale poctivější postup. Dodržuje jej ale jen hrstka kebabáren.

Mezi třemi námi objevenými je i Original shawarma ve Vodičkově ulici, kde nám obsluha na dotaz, jaký je rozdíl mezi kebabem a shawarmou řekla totéž, co Samir na Žižkově. Tedy, ža shawarma je z čerstvého masa. Ovšem podle názvu se řídit nedá. V Gemüse Corner Kebab mají například taky čerstvé maso. 

Ostatní podniky používají obvykle mražený polotovar jako základ občerstvení a liší se jen v tom, kolik zeleniny, omáček a jiných doplňků ke kebabu nabízejí. 

A které "kebabaárny" tedy stojí za návštěvu? Co se týká Prahy, víme jen o třech. Ty si teď podrobněji představíme. 

Original Shawarma Vodičkova

Vyhlášený kebab v centru nedaleko zastávky tramvají Vodičkova. Zde si nakládají čerstvé kuřecí nebo telecí maso, k němu můžete dostat i nakládanou zeleninu (pickles), která do shawarmy správně patří, nebo okurky podobné kvašákům (slano-kyselé chuti).

Bistro pidi velikosti je hned u zastávky, je zde milá obsluha a jídlo odtud je sázka na jistotu. Na místě i přes doručovací službu jsme zde testovali několikrát a kvalita se drží stále stejně dobře. Maso má certifikát halal

Naše hodnocení: Ceny začínají na příjemných 155 Kč. Doporučujeme nechat si dát do kebabu hranolky, zajistí tak, že jídlo vydrží déle teplé. 

Domácí shawarma Žižkov 

Benjamínek mezi kebaby, ale velmi nadějný. Podnik otevřel syrský majitel zhruba před rokem na místě bývalého občerstvení u zastávky Viktoria Žižkov. Od začátku lákal na vstup obřím růžovým nápisem na výloze: Nejsme kekab - jsme shawarma! 

Tohle bistro šlape na paty mezi foodies vyhlášenému Gemüse Corner Kebabu. Proč? K masu zde totiž taky dávají grilovanou zeleninu a navíc ještě i domácí bramborové chipsy místo hranolků. Samozřejmostí je nakládaná zelenina, omáčky včetně tahini a výběr čerstvé zeleniny. Maso má certifikát halal

Naše hodnocení: Ceny začínají na přívětivých 140 Kč, raritou je zde nakládaný tuřín a zvláštní pomerančovo-mrkvová omáčka. Poměr cena-výkon je tady určitě nejlepší, jen by časem bistro chtělo trošku "vyfešákovat". Otevřeno mají od desíti dopoledne do pěti do rána a zájem stále roste. 

Gemüse Corner Kebab

V Gemüse Corner Kebabu grilují čerstvé naložené kuřecí maso, k němu podávají grilovanou zeleninu, pečené brambory, bulgur a různé zeleninové saláty. Na výběr je i 6 různých omáček. Porci kebabu zde dostanete posypanou balkánským sýrem a kořením za'atar, lehce zakápnutou citronem.  

Pokud jde o maso, používají zde kuřecí stehenní řízky, protože jsou šťavnatější než prsa. Maso nemá certifikát halal. 

Naše hodnocení: Nejlevnější sendvič zde pořídíte za 175 Kč. Skvělá grilovaná zelenina i brambory. Na zahrádce se v létě příjemně sedí, dojem kazí jen místy nepříjemná obsluha. Tento podnik je ze tří nejlepších taky nejdražší. Jak nám řekl na místě Ondřej, za poslední rok museli několikrát zdražovat, celkem cca o 25 %.

Není kebab jako kebab...? 

Pro úplnost dodáváme, že jsme v průběhu roku podle recenzí a různých doporučení navštívili mimo jiné kebab na Národní třídě (domluvíte se jen anglicky, do kebabu dávají hodně oliv, sýr a papričky), Istanbul kebab v Krakovské (majitel je Turek a pečou zde výborné nadýchané pity), Kebab Žižkov (kebab průměrný, dobrá nabídka zákusků, dá se zde i posedět), kebab na Ohradě na Žižkově, Can Bey Kebab Praha (na velký hlad ideální, mají zde porce, které ani neudržíte v ruce), Royal Grill Kebab Praha (kromě kebabu mají i jiná jídla, výhodou je gril) či Mahir Kebab (mini podnik, který nestojí za návštěvu vůbec, to snad raději zajít na chlebíček naproti do lahůdek) a další...

Nebylo v našich silách obejít celou Prahu, protože kebabárny jsou skutečně na každém rohu. Ale vrátit bychom se (zase) chtěli jen do výše zmíněných tří (respektive čtyř) podniků. A totéž můžeme s čistým svědomím doporučit i vám. 

Na naše putování po kebabech v Praze se podívejte do galerie

Extra tip: 
Chcete si udělat doma variaci na kebab? Zkuste to podle našeho video receptu. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více