Nejlepší zmrzliny v Praze pro rok 2022: Kde mají skvělou pistáciovou, kde unikátní štrúdlovou a na kolik vás vyjde kopeček?
22. 7. 2022 Vaření
Je horko na padnutí a ani následující dny nevěstí změnu. Proto se potřebujeme zchladit. A čím jiným než zmrzlinou? Vyrazili jsme do pražských rozpálených ulic a zjistili, co je teď v nabídce i kolik za zmrzku zaplatíte.
Kvalita jde nahoru
Na začátek máme dvě zprávy. Jedna je dobrá, druhá trochu horší. Ta dobrá je, že kvalita zmrzlin je stále na vyšší úrovni. Ta horší, že ceny taky. Ale je to pochopitelné, zdražují se jak vstupní suroviny na zrmzliny, tak energie. Proto nelze čekat, že dáte za kopeček pětikačku. Průměrná cena za jeden naplněný kornoutek je v Praze kolem 40 korun. Nejlevnější kopeček jsme pořídili za 35 Kč, nejdražší za 60 Kč (jsou ale i dražší). Porce jsou přitom různé. Někde vám naberou zmzlinu klasikou kulatou zmrzlinovovou naběračkou, jinde ji nabírají špachtlí. Špachtle očekávejte spíše v lepších řemeslných zmrzlinárnách. Téměř všude vám také na požádání dají malou lžičku na ochutnávku, pokud byste nevěděli, kterou chladivou dobrotu si vybrat. A že je nabídka široká!
Nejméně druhů zmrzlin měli v karlínském Parlor café, dříve vyhlášeném pro zmzlinové sendviče. Dnes tady neočekávejte žádnou zmrzlinovou hitparádu. K mání zde bylo v den naší návštěvy (20.7. 2022) pouze 6 druhů zmrzlin a to všechny v plastových dózách v mrazáku. Nejvíce druhů má Crème de la Crème ve Zmrzlinovém salonu na Národní. V nabídce mají neuvěřitelných 58 zmrzlinových variací!
Mohlo by vás zajímat
Druhy zmrzlin
Ve všech lepších zmrzlinárnách najdete zhruba kolem 20 a více druhů zmrzlin. Někde jsou i veganské, bez cukru, nebo si můžete připlatit bezlepkový kornoutek. Zpravidla všude si ale zmzlinu lze dát také do kelímku, čímž dilema případného lepku vyřešíte nejsnáze. Mezi příchutěmi vévodí pochopitelně vanilková, čokoládová, pistáciová nebo jahodová. Při našem průzkumu jsme ale objevili i zmrzlinu angreštovou, rýžovou, kurkumovou, lékořicovou, zmrzlinu Mozart, zmrzku ve stylu drinku Hugo (prosseco, limetka a bezinka) či Piňa colada nebo mascarponovou s macronkami. Mezi opravdu velkou raritu patří i zmrzlina krupicová kaše. Už vás ale nebudeme napínat a prozradíme, kde, na čem a za kolik si pochutnáte. Počet hvězdiček označuje naši celkovou spokojenost.
Zmrzlinář **
Nedaleko náměstí Míru na Praze dvě je Zmrzlinář, který se, dle informací z webu, pyšní provorepublikovými recepty a poctivými surovinami. V nabídce mívá zhruba 20 druhů zmrzliny, z toho vždy 4 základní (čokoládu, vanilku, jahodu a pistácii) a dalších 12 druhů, které se stále mění. My jsme otestovali zmrzlinu angreštovou a chutnala skutečně jako to ovoce. Degustační kelímek tady mají za 25 Kč, klasický za 40 Kč. Zmrzlina je dobrá, ale ne oslňující, nabídka zmrzlin je spíše menší a moc nepřekvapí.
Něco navíc: Uvnitř si můžete posedět a k dostání jsou i poctivé větrníky, kdyby vám zmrzka byla málo.
Vanille ***
Geniální lokalita "na Míráku", u metra i tramvají a zmrzlina, která je tady "snad odjakživa", to je zmrzlinářství Vanille. Kolik druhů zmrzky mají, nevíme, ale je jich hodně. Mimo jiné můžete ochutnat zmrzlinu okurkovou s mátou a ginem, zmrzlinu Hugo (prosseco, limetka a bezinka), Mozart (čokoláda, marcipán, pistácie) či vlašský ořech. Vanille je i vegan a gluten friendly, tedy najdete zde také zmrzliny čistě veganské a kornoutky bezlepkové (za příplatek). Otestovali jsme zmrzliny Mozart a Hugo (na fotce v galerii) a obě byly velmi dobré. Kopeček zmrzliny stojí pouze 35 Kč.
Něco navíc: Příjemná obsluha, venku osvěžující vodní mlha a v nabídce i bezkofeinová káva nebo točená zmrzlina.
Puro gelato *****
Pod taktovkou italského mistra cukráře, z prvotřídních čerstvých surovin a bez umělých přísad se denně vyrábí precizní italská zmrzlina, jedna ze tří nejlepších v Praze, Puro gelato. Zajeli jsme do Pura na pražskou Výtoň, kde měli v nabídce kromě klasických druhů i zmrzliny řecký jogurt s meruňkou, mascarpone s makronkami, lékořicovou, dračí ovoce (vegan) nebo arašídovou. Jedna porce téhle poctivé zmrzky vyjde na 60 Kč, ale v té jedné porci můžete kombinovat i dvě příchutě. Za to palec nahoru! Velikost porce je navíc velmi slušná a chutě přímo božské. Puru nelze nic vytknout, jak dračí ovoce, tak arašídová (s celými arašídy) byly jednoduše fantastické.
Něco navíc: Samozřejmostí je nabídka zmrzlin veganských, raritou jsou košer zmrzliny.
Angelato *****
Angelato je známe dvěma věcmi. Tou první je, že své zmrzliny "schovává" do nerez dóz, což sice není ideální pro zákazníky (zmrzliny předem nevidíte), ale je to naprosto ideální pro zmrzliny. Druhou věcí je jejich slavná rýžová zmrzlina. I přímý konkurent, Honza Hochsteiger alias "pan Zmrzlinka", majitel Crème de la Crème pro Toprecepty řekl, že mezi svými 58 druhy zmrzlin tu rýžovou nemá. Proč? Protože v Angelatu ji mají nejlepší, takže je zbytečné je zkoušet napodobovat. Právě rýžovou jsme si tady, už po několikáté, dali. Plus příchuť měsíce, Piňa coladu. I když patříme mezi fandy "rýžovky", tak Piňa colada nás dostala. Tahle zmrzlina stojí za to, abyste sem zajeli extra jen na ni. Za jednu porci dáte 60 Kč.
Něco navíc: Gluten a vegan friendly nabídka zde není něco extra, ale běžný standard.
Crème de la Crème ******
Fíková, rakytníková, pistáciová, maková, pět druhů čokoládové, kurkumová (s názvem Zlaté mléko), lesní plody s kopřivou, bez cukru, bez laktózy, bez lepku... Zkrátka tady si vybere každý a ať sáhnete po jakékoliv příchuti, neuděláte chybu. Za jeden kopeček dáte 59 Kč. Co jsme vyzkoušeli? Všechny druhy čokoládové, kurkumovou, švestkovou, zmrzlinu z mladého fermentovaného kokosu, pistáciovou a mango. Jaké byly? Všechny vynikající. Zajímavá byla kurkumová (Zlaté mléko), ale nejvíc nám chutnaly zmrzliny čokoládové a dokonalá pistáciová. Pozor jen na čokoládu s chilli, je opravdu dost ostrá.
Něco navíc: Ačkoliv je nabídka zmrzlin na Národní ze všech poboček Crème de la Crème největší, bývá tady taky nejdelší fronta. Tak zvažte, zda nezajet třeba na Francouzskou, kde to bývá lepší.
Gelato Žižkov ****
Na pražském Žižkově vyrostla letos novinka, malá řemeslná zmrzlinárna. Najdete zde unikátní příchutě včetně krupicové kaše, vanilkového štrúdlu nebo Horalkové zmrzliny. Prodávají i vlastní nanuky a myslí se zde i na vegany. K dostání jsou zmrzky bez cukru i bez laktózy. Jednu špachtli dostanete za sympatických 44 Kč a porce je velmi dobrá. Tři špachtle se prakticky už nedají sníst, jak velká porce to je. Zmrzlinový sendvič stojí 45 Kč (pro srovnání, v Parlor cafe v Karlíně skoro dvojnásobek).
Něco navíc: Milá obsluha, malé posezení uvnitř a možnost vzít si kelímek, třeba laskonkové, zmrzliny s sebou.
Ovocný Světozor *
Slavná cukrárna se specializuje spíše na zákusky a chlebíčky, proto nabídka zmrzlin není příliš veliká. Zato si tady můžete dát několik druhů zmrzlinových pohárů. Kopeček zmrzky s sebou pořídíte za 35 Kč. Ovšem chuť zmrzliny i kornoutku této ceně odpovídá a je spíš pro méně náročné zákazníky. My jsme si v Atriu Flora dali čokoládovou.
Něco navíc: Ovocný Světozor určitě nezatracujeme, zákusky mají vynikající, byť jeden kousek stojí kolem 100 Kč. Na zmrzliny ale jděte spíše jinam.
Kam na nejlepší zmrzlinu
Z našeho průzkumu vyplývá, že nejlepší zmrzlinárny v Praze jsou tři: Crème de la Crème, Angelato a Puro Gelato. Všechny sázejí na špičkové kvalitní ingredience a zmrzliny i kornoutky mají dokonale vymazlené. V Crème de la Crème si například pečou kornoutky řemeslné vlastní a ty chutnají skvěle i bez zmrzliny, měli jsme možnost to zkusit. V žádné z těchto zmrzlináren neuděláte chybu a rozhodně je zážitek tam zajít. Nás nejvíce oslnily čokoládové zmrzliny v Crème de la Crème a arašídová v Puro Gelato.
Pokud chcete ušetřit, ale stále si pochutnat, tak máme dva horké favority: Gelato Žižkov a Vanille na náměstí Míru. Každé z těch míst stojí za návštěvu i pro posezení. Na "Míráku" je příjemná vodní mlha a sedí se i venku, na Žižkově jsou krásně pohodlné modré sedačky a nesmírně milá obsluha. A mají tady zmrzlinu krupicovou kaši, pro děti je to značka ideál. Máte-li žízeň, Virgin Mojito tady koupíte za necelých 50 Kč.
Něco navíc: Zmrzliny ve tvaru růže mají na Malostranském náměstí v Amorinu. Tradiční italskou zmrzku kopíte i v Amato na Letné. Nově otevřená je i zmrzlinárna Gelatology pod Pražským hradem. Jedna špachtle vás vyjde na 80 Kč.
Mrkněte se do naší galerie, co kde ochutnat a za kolik:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pokřtili jsme Extrakurzy! S Janem Punčochářem, Lukášem Hejlíkem i s úžasným dortem od Šárky Divácké
Už jste slyšeli o Extrakurzech? Díky tomuto… Číst více
„Ke kontroverznímu dortu Popelník dáváme žvýkačku. Lidé nám psali, že už jsme to přehnali,“ říká známá cukrářka Šárka Divácká
Šárka Divácká bezpochyby patří k našim… Číst více
Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty… Číst více
Svatomartinský nášup: Kupte si jeden kurz vaření a druhý dostanete zdarma!
Vánoce jsou za dveřmi a mnoho z nás přemýšlí nad… Číst více
Jíst společně je pro nás důležité, říká vietnamský kuchař Khanh Ta, který nově učí zájemce vařit v online kurzech
Vietnamská rodina, to je pospolitost. Není divu,… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Black Friday pro gurmety: Extrakurzy se špičkovými šéfkuchaři nyní pořídíte s výraznou slevou a čeká vás i něco navíc
Ještě nemáte všechny vánoční dárky a do… Číst více
Vyhodnocení a odměnění kuchařů, moderátorek a redaktorek 2022
Milí čtenáři a uživatelé webu Toprecepty.cz.… Číst více
10 nejlepších dárků pro gurmety: Vaječňák na lžičku, chalupářskou kuchařku nebo online kurz vaření kulinární nadšenci ocení
Do Vánoc zbývají už jen dva týdny. Pokud stále… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší zmrzliny v Praze pro rok 2022: Kde mají skvělou pistáciovou, kde unikátní štrúdlovou a na kolik vás vyjde kopeček?
Víte, jak na dokonalou krupicovou kaši? Tajemství spočívá v namáčení i finálním zjemnění
Sgroppino – zmrzlina, která má grády. Jak na osvěžující ledový drink s proseccem a vodkou z Benátek?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 9 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 20 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 20 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 22 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 22 hodinami