Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinášíme několik tipů, jak je možné v domácnosti ušetřit za energie.
Zdroj: Pražská plynárenská

Jak ušetřit při vaření na plynu Vaření na zemním plynu je dlouhodobě velmi oblíbené a nabízí řadu nesporných výhod. Jedná se například o dobrou regulovatelnost hořáků bez prodlev a tím úsporný provoz a dále i skutečnost, že plynový plamen dodává požadovaný výkon potřebný k vaření nebo smažení prakticky ihned po zapálení. Využíváte při vaření na plynu však skutečně jen tolik energie, kolik potřebujete? Víte, že při vaření mohou vznikat zbytečné ztráty? Níže je uvedeno několik tipů, které ušetří vaši kapsu.

Malá plotna = malá spotřeba 

Pokud ohříváte jen trochu omáčky, vaříte pár těstovin a podobně, nedávejte je do velikého hrnce, ale do hrnce příslušné velikosti vzhledem k obsahu. Čím menší plotýnku na vaření zvolíte, tím méně plynu spotřebujete. Vaření sice bude trvat o chvíli déle než na větší plotýnce, ale plameny vám nebudou ničit hrnec zvenčí a ještě navíc budete odměněni menší spotřebou plynu. 

Hrnec padne jako ulitý 

Jistě máte doma hrnce různých velikostí. I plotýnky sporáku jsou jim uzpůsobeny. Volte tedy velikost hořáku úměrně k velikosti hrnce. Dejte si pozor také na to, abyste nenechávali hořák „běžet“ tzv. na prázdno. Možná si občas řeknete: „Nebudu to vypínat, vždyť dám hned vařit ještě brambory“. Než je ale dáte vařit, uplyne třeba i několik minut, při nichž se zbytečně spotřebuje plyn. 

Používejte vhodné nádobí 

Pro vaření na plynu je sice možné používat téměř všechny druhy varného nádobí, ale mělo by mít dostatečně silné dno. Slabé dno se může vlivem teplot prohnout. Pak dochází nejen k snížení životnosti nádobí, protože nepřilnavé povrchy se odlupují, ale také k přepalování tuku, k připalování potravin apod. Výhodou vaření na plynu je, že lze používat i nádoby, které nemají zcela rovné dno. 

Pokličky nejsou na ozdobu 

Na každý hrnec pasuje poklička a při vaření je dobré jí tedy používat. Praxe však za teorií většinou pokulhává. Pokud jste si mysleli, že je jen pro okrasu, tak jste se mýlili. Díky pokličce se totiž v hrnci kumuluje vysoká teplota vhodná k vaření mnohem dříve. Proto je s ní vaření rychlejší. Správně přiléhající poklička na hrnci navíc znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem. 

Nepoužívejte větší množství vody, než skutečně potřebujete 

Logicky lze totiž odvodit, že pokud např. ohříváte celý litr vody, ale následně využijete jen půl litru, polovina energie využitá k ohřevu byla spotřebována zbytečně. 

 

Mgr. Miroslav Vránek, Tiskový mluvčí Pražské plynárenské, a. s.:

"Využití zemního plynu k vaření je dlouhodobě velmi oblíbené. Ostatně, již staří Číňané v době asi 1000 let před. n.l. zemní plyn těžili a rozváděli bambusovým potrubím do svých příbytků, kde si s jeho pomocí připravovali své pokrmy. Osobně na plynu vařím celý život, vařím na něm rád a rozhodně bych neměnil. A má rada na závěr? Končí-li vašemu plynovému sporáku životnost a jste-li zákazníkem Pražské plynárenské, můžete se na ní s důvěrou obrátit a ona Vám, ve spolupráci s partnery, s výměnou pomůže“.

 

Témata

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více