Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete
Zdroj: Unplash, Jennifer Schmidt

Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme pro vás připravili pět receptů na čokoládové dezerty, které vám nedají moc práce, ale náramně si na nich pochutnáte. Vyberte si podle své chuti i časových možností!

Čokoláda letem světem  

Původně to byli Mayové, kdo z kakaových bobů vyráběl horký sladko-pikantní nápoj podobný našemu kakau. Ostatně, slovo kakao vzniklo z olméckého slova kakawa. Od nich poté název převzali Mayové a jako cacao nazývali strom kakaovníku. Mayové a Aztékové byli také přesvědčeni o léčebných účincích čokolády a považovali kakaové boby za vzácnost. I proto tehdy semena kakaových bobů fungovala jako platidlo. V roce 1500 bylo podle webu History.com například možné si za 100 kakaových semen koupit jednoho celého krocana. Postupně se čokoláda dala sehnat jen v lékárně a na předpis, a tak stále platila za něco velmi cenného. Až v roce 1847 se podle webu Čokoláda.cz objevila první tabulka čokolády, o 28 let později spatřila světlo světa první čokoláda mléčná. Dnes si naštěstí může čokoládu dovolit a tím pádem i užít každý. Zkuste potenciál téhle delikatesy pozvednout tím, že si dopřejete poctivý domácí čokoládový dezert.

Čokoládová zmrzlina

Čím jiným se v horkých dnech osvěžit, než právě zmrzlinou? Pokud vám nic neříkají extravagantní příchutě, ale raději sázíte na klasiku, pak určitě nepohrdnete čokoládovou zmrzlinou. Tu si můžete z poctivých ingrediencí a bez speciálního vybavení udělat i doma. Potřebovat budete jen smetanu, hořkou a mléčnou čokoládu, mléko, cukr, žloutky a vanilku. Máte-li zmrzlinovač, půjde to snáz, ale zvládnete to i bez něj. Stačí hmotu vždy po krátkém zamrazení jen řádně promíchat nebo rozmixovat, aby byla zmrzka nakonec pěkně krémová.

Čokoládová pěna

Dalším snadným dezertem je čokoládová pěna. Tu opravdu zvládne i kuchař začátečník nebo mohou s přípravou pomáhat i děti. Čokoládová pěna je oblíbeným letním dezertem a jedinou věcí, na niž je potřeba si dát pozor, je čerstvost vajec. Přidávají se totiž do pěny syrová. Kupujte je tedy raději jen z prověřeného zdroje. Anebo udělejte pěnu jen z rozpuštěné čokolády a šlehačky. bude taky dobrá. Aby i hezky vypadala, servírujte ji ve skleničkách a ozdobte mátou a čerstvým ovocem.

Čokoládová roláda

Znáte pětkovou roládu? Pětková roláda znamená, že při přípravě použijete pět vajec, pět lžic cukru, pět lžic horké vody, pět lžic oleje a čokoládový pudink. Během pěti minut máte vše připraveno, během deseti upečeno. Co víc si přát! Snad jen přesný recept: čokoládová roláda vás jistě nadchne.

Čokoládový fondant

Nahoře bábovka, uvnitř tekoucí teplá čokoláda, to je speciální francouzský dezert, čokoládový fondant, který neudělá ostudu ani v té nelepší restauraci. Přečtete si, jak přesně delikátní čokoládový fondant připravit a ohromte pak svým cukrářským uměním návštěvy.

Čokoládové fondue

Když nemáte čas, ale máte velkou chuť na čokoládu, je fondue tím pravým řešením. Čokoládu stačí rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a poté do ní namáčet ovoce nebo třeba piškoty. Případně můžete udělat i čokoládové špízy. Ovoce prostě jen nakrájejte na větší kousky, napíchejte na špejle a přelijte rozpuštěnou čokoládou. Děti budou nadšené!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více