Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nakládané cukety s mrkví a cibulí
Zdroj: Toprecepty, Bibinka

Máte na zahradě spoustu cuket? Tato zelenina je velmi všestranná, a tak si ji můžete připravit podobně jako nakládané okurky. Máme pro vás tipy, jak si udělat kvalitní zásobu na zimu.

Jak nakládat cuketu

Uchovávání potravin je skvělou záležitostí, kterou oceníte hlavně v zimních měsících. Cukety můžete konzervovat pikantně-kyselým způsobem, podobně jako okurky. Různé směsi koření, bylinek, ale i dalších druhů zeleniny dodávají nakládané cuketě příjemnou chuť. Jak dlouho křupavé cuketové okurky vydrží? Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.

Na co nezapomenout před zavařováním

Při konzervaci je velmi důležitá čistota, ať už jde o sklenice, víčka nebo suroviny. Zeleninu důkladně očistěte, aby se kvůli případným bakteriím nebo plísním zavařeniny nezničily. Pokud máte mladé nebo střední cukety, můžete slupku nechat, u těch starších ji oloupejte. Také semínka v případě starších plodů dejte pryč.

Jak dosáhnout křupavých cuket

Jedním z důvodů, proč cukety nejsou křupavé, může být jejich stav. Potřebujete pevné, ideálně středně velké cukety. Problémem může být i sůl. Nevhodná je sůl s jodem, kromě jiného vede i ke změně barvy. Využít můžete i mořskou nebo himalájskou sůl. Kromě toho je potřeba, aby v nálevu byly cukety zcela ponořeny. Po sterilizaci rychle vyndejte sklenice z hrnce.

Jak připravit nakládanou cuketu

Mladé cuketky můžete použít celé, pokud se vejdou, nebo je trochu pokrájet. Můžete využít recept, na který jste zvyklí pro zavařování okurek, nebo třeba využít tento recept na cukety. Kromě cuket v něm nechybí cibule, mrkev a koření (nové koření, pepř, hřebíček, bobkový list, fenykl, kopr a hořčičná semínka). Kdo má rád pikantní verzi, může přidat pokrájené feferonky. Lák obsahuje vodu, ocet, cukr a sůl. Připravte si vyvařené sklenice, na dno dejte cibuli, pak mrkev, cukety, koření a zalijte horkým lákem. Hned zavíčkujte. Na dno velkého hrnce postavte zavíčkované sklenice, zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a sterilujte při 80 °C 20 minut. Pak sklenice vyndejte, postavte je víčkem dolů a nechte vychladnout.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak využít nakládané cukety

Nakládané cukety můžete jíst jen tak s houskou. Hodí se ale také do hamburgerů, sendvičů, ke grilovanému masu. Můžete je také využít do salátů. Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.

Zdroje informací:

https://www.tasteofhome.com/recipes/zucchini-pickles/
https://www.gartentipps.com/zucchini-einlegen-6-leckere-rezepte-vorgestellt.html

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více