Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulová pomazánka se sušenými houbami
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Nevíte, co vařit, nemáte čas nebo potřebujete ušetřit? Pak se skvěle hodí pomazánky! S kouskem pečiva je z nich snídaně, s kouskem zeleniny zdravá svačina a můžou splnit i roli lehké večeře. Zkrátka jde o vděčné, snadné a rychle připravené jídlo. Nabízíme variace na každý den.


Pomazánky na celý týden

Vybrali jsme pro vás pomazánky na celý týden a některé z nich se dají báječně obměňovat tak, že přestože budete každý den jíst stejnou, může chutnat úplně jinak. S tvarohem, vejci, jogurtem, zeleninou, bylinkami a kořením se dá skvěle kouzlit. Hlavním „problémem“ pak spíše bude, jestli pomazánku namazat na rohlík, housku, nebo na výborný domácí chléb.

Pondělí: Tvarohová pomazánka

Když potřebujete velmi levné jídlo, bude vám stačit tvaroh, sůl a pepř. Tento základ můžete doplnit o bylinky, které máte při ruce. Ať už se jedná o pažitku, petrželku, řeřichu samostatně, nebo o jejich směs. Bylinky, které si můžete pěstovat na okně, dokáží jídlo skvěle pozdvihnout a díky různému aroma nádherně pomazánku promění. Směs ale také můžete zjemnit lžící kvalitního jogurtu, někdy se přidává změklé máslo (vyšlehává se s tvarohem). Bylinky můžete zamíchat dovnitř, ale také jimi posypat povrch. Získejte tipy na další tvarohové pomazánky

Úterý: Vajíčková pomazánka

Kdo by neznal vajíčkovou pomazánku? A přitom má každý vlastní variantu. Základem jsou natvrdo uvařená vejce. Ta pak můžete nastrouhat, případně využít kráječ na vajíčka, ze kterého vzniknou kostičky. Základ může být s majonézou, ale také s tvarohem, případně se sýrem. Kromě toho v ní většinou nechybí nadrobno nakrájená cibule (jarní cibulka), hořčice (plnotučná, dijonská), kyselá okurka a na dochucení pepř a sůl. Navrch můžete nasypat nasekanou pažitku, nebo pomazánku ozdobit petrželkou. Při přípravě můžete vyjít z tohoto receptu na vajíčkovou pomazánku. Jak jste se už dočetli, bylinky dělají hodně. Pomazánku můžete pro změnu posypat nasekanými lístky čerstvého koriandru, příště zvolit řeřichu a jindy zase sáhnout po bazalce.

Středa: Česneková pomazánka

Česneková pomazánka je u nás tou snad nejoblíbenější. I ona má spoustu podob. Můžete si vychutnat jen kombinaci česneku s majonézou a případně troškou soli. Můžete ale také vyměnit majonézu za tvaroh a získáte lahodnější podobu. Navrch ji ozdobte kouskem citronu, ale také některou z bylinek, jako je petrželka, nebo třeba řeřicha. Klasikou zůstává směs taveného sýra, změklého másla, nastrouhaného eidamu, soli a utřeného česneku. 

Mohlo by vás zajímat

Čtvrtek: Rybí pomazánka

Velmi chutnou a zdravou variantou jsou rybičkové pomazánky. Využít můžete konzervu tuňáka, sardinek, ale i šproty, které nejspíš máte stále doma. Stačí smíchat sardinky, pomazánkové máslo, cibuli, citronovou šťávu, pepř a sůl a skvělá večeře je hotová. Pro změnu můžete přidat i trochu plnotučné hořčice. Navrch dejte třeba kolečka kvašených okurek nebo jiné kvašené zeleniny, což velmi potěší váš trávicí systém. 

Náš tip: Mezi levnými tipy na pomazánky by neměla chybět ani ta celerová. Podívejte se na náš videopostup.

Pátek: Pomazánka z červené čočky

Červená čočka by neměla nadýmat, a tak se hodí pro většinu populace. Už jste z ní připravovali pomazánku? Z červené čočky, cibule, česneku, rajského protlaku, citronové šťávy, červené papriky, kari, oleje a soli vytvoříte trošku netradiční pomazánku. Vyzkoušet můžete ale také pikantnější variantu s čočkou, hořčicí a česnekem. 

Sobota: Zeleninová pomazánka z pečeného celeru

Zeleninové pomazánky jsou vynikající a tato s pečenou zeleninou není výjimkou. Očistěte si malý celer a větší mrkev a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Pokapejte olivovým olejem a dejte na pečící papír. Pečte zhruba 20 minut. Smíchejte s asi 250 g tvarohu nebo taveného sýru. Přidejte najemno nasekanou jarní cibulku. Vše smíchejte a dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí. Pro šťavnatost můžete přidat nastrouhané jablko. Opět se jako ozdoba hodí petrželka nebo pažitka.

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Neděle: pomazánka z červené řepy

Červená řepa je vizuálně velmi přitažlivá, a navíc i velmi chutná. Nehledě k tomu, že je zdravá. Vynikající je s jogurtem, tvarohem. Připravit si ji můžete i s lučinou, česnekem a eidamem. Když posypete povrch semínky (dýňová) nebo nasekanými ořechy (třeba vlašské), bude to vypadat a chutnat ještě lépe.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

29. 8. 2022 20:33

Ukládám, pomazánek není nikdy dost, máme je rádi. :-8

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat