Holka u plotny radí: Bramborové šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou jsou delikatesa
29. 8. 2022 Vaření
Máte rádi švestkové knedlíky i šišky s mákem a nemůžete se rozhodnout, které z těchto dvou jídel připravit? Zkuste je spojit! Připravte jednoduché klasické těsto na šišky a doplňte je švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Takhle snadno se to dělá.
Šišky s mákem nebo se strouhankou
Bramborové šišky sypané mletým mákem nebo nasucho opraženou strouhankou a cukrem, pěkně zalité rozpuštěným máslem patřívaly v dětství mezi moje oblíbená jídla. Ale stejně tak švestkové knedlíky! Obojí mám spojeno s pozdním létem a běháním naboso na zahradě u babičky v Rychlebských horách. Kousek od místa, kde později vyrůstal také dnes už slavný herec a komik Štěpán Kozub. Chalupu máme dodnes kousek od Javorníku, jen já už to mám z Prahy daleko a tak tam moc často nejezdím.
Ale ráda tahle jídla, která ve mně vyvolávají pocit pohody (dnes se tomu moderně říká komfort food), vařívám pro svoji rodinu. Ráda taky v kuchyni zkouším nové věci a tak jsem se kdysi rozhodla, že spojím to nejlepší z knedlíků a šišek. Udělala jsem šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Na přípravu je tohle jídlo rychlejší a méně náročné než knedlíky, ale chuť knedlíků značně připomíná. Celé je to korunováno křupavou strouhankou a rozpuštěným máslem.
Švestkový rozvar není v kuchyni žádná novota a naše babičky jej dělávaly. Jen to bylo častěji ve spojení třeba s plackami, protože brambory a švestky k sobě prostě chuťově skvěle ladí. Každopádně, za těsto ručím a čím si šišky ochutíte, to už je na vás. Jne se strouhankou nebo s mákem je to taky dobrota.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na šišky se strouhankou
Na těsto si připravte: 600 g předem ve slupce uvařených, vychladlých a najemno nastrouhaných brambor, 250 g hrubé mouky, špetku soli a 1 vejce velikosti M. Jak na to? Nejdříve si dejte do kastrůlku vařit vodu. Pak ze všech surovin zpracujte těsto, tvořte pomoučenýma rukama šišky a vkládejte je (vždy po několika najednou) do vroucí mírně osolené vody. Pracujte rychle, bramborová těsta mají tendenci řídnout.
Šišky vařte asi 3-4 minuty a pak je vyjměte odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou, aby z nich mohla okapat voda. Mezitím si připravte rozvar. Zralé švestky vypeckujte, dejte na pánev s trochou másla, skořice a cukru a společně poduste. Trvá to pár minut.
V nepřilnavé pánvi si nasucho opražte strouhanku. Bokem rozpusťte máslo.
Do hlubokého talíře dejte porci šišek, přidejte rozvar, posypte strouhnakou a cukrem a přelijte máslem. Ihned podávejte.
Moje tipy:
- Rozvar můžete udělat třeba tehdy, když máte měkčí, více zralé švestky, které se už na knedlíky nehodí.
- Rozvar si také můžete udělat dríve a uchovat v lednici, nebo vychladlý po částech zamrazit a pak jen použít dle potřeby.
- Jakmile šišky vychladnou, skladujte je v uzavřené nádobě nebo pod pokličkou, jinak brzy osychají. Ohřát se pak dobře dají nad párou.
- Pozor při pražení strouhanky, raději zvolte střední až nižší teplotu, aby se strouhanka nepřipálila. Je to hned!
- Pokud chcete, můžete místo strouhanky použít mák. I tahle variace chutná fantasticky.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více