Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá
22. 8. 2022 Vaření
Taky máte recept, který děláte léta a nikdy nezklame? Tak to je přesně tento koláč! Vláčné jemné těsto je doplněno svěžím ovocem a křupavou drobenkou. Tahle kombinace zaručeně spraví náladu i v tom nejdeštivějším dni.
Bek kvásku i kynutí
Někdy na přípravu dobrot z kynutého těsta nemáme čas, v takové chvíli přijde vhod koláč, který jako kynutý vypadá, skvěle chutná a zvládne jej udělat i začátečník! Recept právě na takový pekařský skvost jsem kdysi dostala od své kamarádky, taky Šárky, v Ostravě. Peču jej již tedy řadu let a stále s úspěchem. V originále se na těsto dávají kompotované meruňky, ale já letos zkusila švestky a skořicí provoněnou drobenku. Koláč nemá chybu!
A co tedy na koláč potřebujete? Na těsto: 100 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 110 ml vlažného mléka a asi půl kila čerstvých vypeckovaných švestek. Na drobenku potom ještě 6 lžic hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice a 2 lžíce změklého másla. Jak na to? Smíchejte nejdříve mouku s práškem do pečiva, potom změklé máslo s cukrem a vajíčkem. Do máslové směsi přidejte po částech mouku a za stálého míchání přilévejte mléko. Můžete tuhle práci nechat i na robotu. Nakonec vznikne poměrně hutné lepivé těsto. Nelekejte se, má to tak být.
Těsto je nutné na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou, rozetřít navlhčenýma rukama. Jinak to nejde, respektive jde to špatně. Hutné těsto přendejte z mísy na plech, průběžně si namáčejte ruce ve vlažné vodě a těsto roztahujte do stran tak, až pokryje celý plech. Na těsto dejte rozpůlené švestky a posypte je drobenkou, kterou jste připravili smícháním všech surovin. Pečte v troubě předehřáté na 180-190 stupňů asi 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Že je koláč hotový poznáte i podle krásně zlatavých okrajů.
Mohlo by vás zajímat
Vychladnutí a dokončení
Koláč nechte asi 15 minut částečně vychladnout na plechu, poté jej i s papírem na pečení sejměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Případně, pokud jste papír nepoužili, nechte koláč zcela vychladnout na plechu. Nakonec koláč pocukrujte, nakrájejte a podávejte. Pokud jej nesníte hned první den, doporučuji zbylý koláč přikrýt potravinovou folií nebo uložit do dózy s víkem. Druhý den už sice nebude křupavý, ale bude naopak ještě vláčnější než hned v den upečení. Mně osobně chutná víc právě až druhý den.
Moje tipy navíc:
- Jak už jsem psala, na koláč se hodí meruňky i švestky a obojí může být i kompotované. Kompotované ovoce tomuhle moučníku vůbec neublíží, naopak, bude pak ještě šťavnatější. Jen pokud použijete kompot, nechte ovoce nejdříve v sítku okapat.
- Drobenka je pověstná třešnička na dortu, tak si s ní můžete hrát. Místo mouky třeba použijte rozemleté lotusové sušenky, do drobenky přidejte vanilku, nebo skořici, klidně i perníkové koření.
- Vlastní zdravější variantu drobenky nedávno prozradila ve skupině Skromné vaření a pečneí pro každého novinářka Blanka Kubíková. Ta ovocné koláče prostě jen posype ovesnými vločkami. Získá tak podobnou křupavost, žádoucí od drobenky, ale ušetří cukr, mouku i tuk. Velmi inspirativní!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak uchovat drobenku? Když jí připravíme více naráz, příští pečení bude o to rychlejší. Poradíme, jak ji uložit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 49 minutami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 22 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Holka u plotny radí: Tajemství dokonalého leča tkví ve správném postupu. Chuti pomůže i papriková pasta a maďarská klobása
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Komentáře
27. 8. 2022 11:50
S těstem se nepracovalo zas tak nejhůř, místo rukou jsem použila stěrku a šlo to. Děkuji za recept !