Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská specialita hunc: Tradiční skromné jídlo z brambor a krup voní česnekem i majoránkou a snadno se připravuje
Zdroj: Toprecepty, Susa

Pokrm hunc zná sice málokdo, každého ale určitě zaujme už jen svým názvem. Jde o tradiční prosté jídlo našich předků, které přesto, že se skládá z pár obyčejných ingrediencí, chutná přímo úžasně. Navíc je rychle hotový a vyjde vás opravdu jen na pár korun.

Hunc - trochu jako kontrabáš s kroupami

Vzhledem k použitým ingrediencím by se hunc dal přirovnat k tradiční valašské specialitě kontrabáši. Hunc ale pochází z Pojizeří a i když se připravuje z brambor, cibule, špeku, slaniny, česneku a majoránky stejně jako kontrabáš, liší se použitou obilovinou. Zatímco v kontrabáši se brambory kombinují s pohankou, která byla na Valašsku oblíbenou potravinou, v případě huncu se používají kroupy. I ty totiž byly důležitou součástí jídelníčku našich předků.

Kroupy - ideální výživná potravina

Kroupy byly za starých časů oblíbenou ingrediencí, což dokazují kdysi populární pokrmy jako šoulet (tedy kroupy s hrachem) nebo kuba (kroupy s houbami). Jako kroupy se označují zrna obilovin zbavená obalů neboli otrub. Mohou být z ovsa, pšenice či ječmene nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Nejčastěji se ve staročeské kuchyni používaly kroupy ječné nebo pšeničné. Ty pšeničné se považovaly za chutnější a luxusnější. Hlavní předností krup bylo, že byly levné, ale zato výživné a uvařením hodně nabyly, což přišlo v chudých rodinách, kde bylo třeba zasytit větší množství hladových krků, vhod.

Navíc kroupy jsou ideální zahřívací potravina, již naši předci proto často zařazovali pokrmy z krup do jídelníčku během podzimu a zimy. Podávaly se nejen jako příloha, ale i samotné a často se dochucovaly sádlem, což ovšem nebyla náhoda. Během podzimních posvícení se často zabíjely husy a kachny a v zimě se konaly zase zabijačky, sádla proto byl dostatek a používalo se na vylepšení jídel bez masa.

Chuť dodá sádlo, slanina a majoránka

Sádlo, špek nebo případně slanina, zkrátka něco tučného je i součástí pokrmu hunc. Kromě krup v něm hrají prim brambory, které byly v chudých horských a podhorských oblastech oblíbenou potravinou. Jako koření se do huncu přidávala v staročeské kuchyni oblíbená majoránka. I to mělo své opodstatnění. Kroupy totiž způsobují nadýmání a majoránka je ideální bylinkou působící proti plynatosti.

Již naši předkové to zkrátka měli velmi dobře vymyšlené. Když se navíc přidal ještě česnek a cibule, z celkem obyčejných surovin vznikl opravdu vynikající a vydatný pokrm. Hunc se navíc často podával s kysaným zelím, takže i o zásobu potřebných vitaminů bylo v zimě postaráno.

Vylepšená nastavovaná kaše

Hunc se hodně podobá i nastavované kaši, tedy kaši nastavené kroupami. Do ní se ale brambory rozmačkají. V případě huncu se krájejí na plátky a pak se společně s kroupami a dalšími ingrediencemi zapékají pěkně dozlatova, což také přispěje chuti pokrmu. A jak tedy hunc připravíte?

Budete potřebovat: 200 g krupek, 1 kg brambor, 120 g špeku nebo slaniny, 3 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, čerstvou majoránku podle chuti a 3 stroužky česneku.

Postup: Kroupy připravte podle návodu na obalu. Nejprve je namočte na několik hodin do studené vody, propláchněte a uvařte je doměkka v osolené vodě, co níž přidáte lžíci sádla. Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte je na plátky. Na pánvi orestujte špek s najemno nasekanou cibulí. Pak vše smíchejte v pekáčku vymazaném sádlem a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut nebo pěkně dozlatova. Podávejte s kysaným zelím, zelným salátkem nebo kyselými okurkami.

Náš tip: Vegetariáni mohou v pokrmu nahradit slaninu či špek uzeným tofu nebo tempehem.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více