Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čištění mikrovlnky
Zdroj: Freepik, fabrikasimf

Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při ohřívání jídla i na jeho rozmrazování a přípravu jídel. Důležité je ale také její čištění, protože špatná péče o mikrovlnku by mohla vést k jejímu poškození. Zjistěte, jak vyčistit mikrovlnnou troubu rychle a snadno.

Proč čistit mikrovlnku

Používáním mikrovlnky se vnitřní prostor mastí a špiní. Když se mu nevěnuje dostatek pozornosti, dochází k silnému připékání a čištění je pak mnohem komplikovanější. Ideální je používat vhodný poklop, který znečištění omezí. Nemůžete ho ale využít při grilování. Ať už dojde ke znečištění jakkoliv, je dobré špínu odstranit co nejdříve. Stačí na to hadřík namočený v teplé vodě, kterým otřete vnitřní prostor. 

Pravidelné čištění mikrovlnné trouby by mělo být součástí běžného úklidu kuchyně. Je totiž důležité pro dobrou funkci přístroje. Jinak by se mohl poškodit i její vnitřek. Špinavá trouba pak i má kratší životnost, nehledě k tomu, že by mohlo dojít k nebezpečné situaci.

Jak čistit mikrovlnku

Důležité je, abyste nikdy nepoužívali žádné abrazivní přípravky a náčiní, které by bylo drsné a mohlo poškodit povrch. Tím by totiž mohlo dojít i k poškození mikrovln. Co zvolit na čištění mikrovlnky? Vezměte si na pomoc měkký hadřík, případně měkkou houbičku. Než se rozhodnete pro čištění mikrovlnky, vypněte ji ze zásuvky. Do čištění se nepouštějte, dokud je přístroj teplý. Pokud je trouba pouze vlhká, utřete ji hadříkem. Jestliže je ale mikrovlnka špinavá, sáhněte po speciálních čisticích prostředcích na mikrovlnné trouby. Jedná se o roztoky nebo spreje, které naneste na hadřík a tím pak špínu utírejte. Vyndejte otočný talíř i díly pod ním. Umyjte ho přípravkem na nádobí. Pak se pusťte do vnitřních prostor mikrovlnné trouby. Pozor dávejte na stěnu s průchody mikrovln, kam chemické přípravky nesmí přijít, protože by se mohly dostat do jídla.

Jak na odolnou nečistotu v mikrovlnce

Dejte do mikrovlnky misku s teplou vodou a nechte ji tam asi tři minuty. Díky páře půjdou nečistoty snáz pryč. Věnujte se bočním stranám přístroje a nezapomeňte ani na mastné usazeniny, případně památky po jídle okolo dvířek. Pokud má mikrovlnka s grilem s topným tělesem, žár spálí zbytky jídel, takže ho není třeba čistit. Důležité je ale očistit horní stěnu nad tímto tělesem. Čištění provádějte stejně jako u ostatních vnitřních částí. Stejně otřete i vlhkým hadříkem i vnější část mikrovlnky. Voda se nesmí dostat na ovládací panel ani do větracích otvorů. Vše otřete dosucha. Sklo ve dvířkách můžete vyčistit z obou stran hadříkem s čisticím prostředkem na sklo. Nakonec vložte do mikrovlnky suché díly včetně talíře a přístroj můžete zapojit.

Jak vyčistit mikrovlnku octem nebo citronem

I v případě mikrovlnky můžete využít tradiční přírodní čisticí prostředky. Jedná se o jedlou sodu, ocet a citron. Do nádoby, která se hodí do mikrovlnky, nalijte díl vody a díl octu nebo pár plátků citronu. Zapněte mikrovlnku na maximální výkon a vařte tekutinu zhruba 5 minut. Výpary rozvolní nečistoty a ty pak můžete vytřít měkkým vlhkým hadříkem. Před otevřením dvířek ale raději nechte troubu pár minut vychladnout, abyste se nespálili, poté misku vyjměte a vnitřek otřete houbou. Mastné sklo otřete směsí octu a vody (půl napůl), opláchněte a osušte. Když využijete citron, zároveň krásně pohltí ulpělé pachy a mikrovlnka bude hezky vonět.

Jak vyčistit mikrovlnku jedlou sodou

Když chcete využít sodu, smíchejte ji s octem. Je třeba, aby směs byla hladká, nesmí obsahovat drsnější kousky. Vytvořte pastu, případně do nádoby s vodou dejte asi vrchovatou lžíci sody. Opět pusťte mikrovlnku a i v tomto případě nechte vařit zhruba pět minut. Dál postupujte jako dříve. Pokud budete využívat pastu z octu a sody, jemně otírejte plochy, vyhněte se stěně s průchody mikrovln. Na část s průduchy využijte teplou mýdlovou vodu. Vše znovu otřete dočista vlhkým čistým hadříkem.

Také sodou odstraníte pachy. Dovnitř dejte misku s jedlou sodou a dvířka zavřete. Nechte působit zhruba hodinu.

Jak vyčistit mikrovlnku solí

Mezi využívané triky patří i kuchyňská sůl. Stačí na talířek nasypat lžíci soli a nechat ji zahřát do zhnědnutí. Připálená sůl uvolní mastnotu na stěnách. Otřete navlhčeným hadříkem, jako v předchozích případech.

Zdroje informací:
https://www.ahs.com
https://www.goodhousekeeping.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více