Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Salonky byly původně luxusními bonbonky v salonech bohatých. Podle tohoto receptu si je připravíte i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By Alensha - Alensha, Public Domain

Ve vánočních kolekcích tyhle zvláštní střapaté bonbony s fondánovou náplní nesměly chybět. Říkalo se jim salonky, uložené byly vždy po obvodu kolekce a byly oblíbenou ozdobou vánočních stromečků. Jen se občas stávalo, že po svátcích z nich na stromečcích zbyly jen ty papírky.

Předchůdce bonbonů za starých časů

Možná vás překvapí, že kořeny těchto bonbonových ozdob najdete v dávné minulosti, a to dokonce i na českém venkově. Za starých časů byly bonbony a různá cukrátka pro děti z venkovských chalup vzácností. K dostání byly jen u cukrářů ve městech, případně se daly koupit na trzích, na které ti movitější jezdili v předvánočním čase nakupovat dárky a různé dobroty pro děti.

V průběhu 19. století a na počátku 20. století, začaly vycházet tištěné kuchařky, které se postupně dostaly i na venkov. Kromě toho spousta receptů kolovala mezi lidmi, hospodyně si je navzájem předávaly a podle nich pak začaly péct drobné pečivo a připravovat další sladkosti.

Na venkově se mlsaly zavařeninové bonbony

Tehdejší bonbony a cukrátka byly poměrně jednoduché a měly napodobovat bonbony z obchodů. Připravovaly se z medu nebo z marmelády, které byly na rozdíl od cukru vždy po ruce. Cukrovinky se pak dochucovaly ořechy a kořením a byly považovány i za zdravou sladkost. Aby pak trochu připomínaly bonbony z obchodů, balily se do papírků s nastříhanými konci a vypadaly tak trochu jako cukrářské bonbony zvané salonky.

S oblibou se pak věšely na stromeček místo běžných vánočních ozdob. Když děti honila mlsná, úplně nejjednodušší cukrovinkou byly třeba bonbonky ze zavařeniny, na něž ve své knize Praktická hospodyňka uvedla recept A. Kožmínová. Na zavařeninové cukroví stačilo jen vzít několik lžic šípkové zavařeniny a přidat tolik cukru, aby se z hmoty daly tvarovat různé drobnosti. Pak už je stačilo jen posypat krystalovým cukrem a dát na plech usušit.

Jedlé vánoční ozdoby z Maďarska

Salonky z cukráren byly mnohem luxusnější bonbony, do nichž se používal tehdy drahý cukr, takže si je nemohl dovolit každý. Přestože se prodávaly i u cukrářů v českých městech, původ těchto bonbonů je ve skutečnosti maďarský, i když i tam se prý recept dostal z Francie, kde se podobné sladkosti pod názvem fondantcukor vyráběly již ve 14. století.

V Maďarsku je ale proslavili, když v 19. století začali vyrábět bonbony nazývané szaloncukor a balit do pestrobarevných papírků se střapečky. Původ názvu se pak dá snadno odvodit – používaly se totiž často jako ozdoby vánočních stromečků v salonech bohatých měšťanů. A odtud pak vznikly nám již známé salonky.

Salonky z vánočních kolekcí

Salonky byly a dodnes jsou tradiční součástí vánočních kolekcích. Tyto bonbony rozdělovaly milovníky kolekcí na dva nesmiřitelní tábory. Pro skupinu fandící dutým figurkám tam byly spíš na obtíž, ctitelé bonbonů s fondánem však litovali, že jich tam není víc. V současnosti se prodávají salonky i samostatně a klidně můžete jedním balením ozdobit celý stromek. Jen náplň se změnila a místo klasického fondánu jsou plněné čokoládovou, lískooříškovou nebo třeba kokosovou náplní.

Jak připravit původní fondánové bonbony?

Pokud byste si ale chtěli zavzpomínat na původní fondánové bonbonky, snadno si je můžete vyrobit podle původního staročeského receptu. Jejich příprava je neskutečně snadná a potřebovat na něj budete jen obyčejný cukr, případně nějakou esenci na dochucení bonbonků. A jak na to? 300 g cukru svařte na perlu (to znamená, aby stékal z vařečky v podobě perliček) a nalijte buď do hlubokého talíře hodně studeného nebo na mramorovou desku.

Tam pak cukr čistou vařečkou utřete do běla. Takto zpracovanou hmotu pak rozprostřete na papír, druhým papírem přikryjte a válečkem rozválejte na plát silný asi 1 cm. Ještě za vlaha hmotu rozkrájejte na kostičky a zabalte do hedvábných papírků. Hmotu můžete dochutit vanilkovou nebo anýzovou esencí, čokoládou nebo kyselinou citronovou. Často se tyto bonbony dělaly i mentolové.

Zdroje informací:
Index.hu
Radynacestu.cz
Visitbudapest.travel

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více