Želatinový meloun oživí každou jarní párty!
Čas jarních grilovaček, venkovního posezení a zahradních párty je tu! K tomuto skvělému období roku také neodmyslitelně patří chuť melounu. Proto Vám dnes přinášíme inspiraci, jak si meloun vychutnat…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Je pro vás důležitý zdravý jídelníček vašich dětí? Jistě se snažíte, aby na talíři vždy bylo to nejlepší pro ně. Dřív nebo později se však bažení po dobrotách nevyhnete, neboť na děti číhají téměř všude. Máme pro vás dobrou zprávu. Želatinové bonbony, sušenky nebo čokoládu můžete vyrobit mnohem zdravější, než seženete v supermarketu.
Jsou sladké, barevné a mají lákavé tvary. Děti želatinové dobroty milují, ať už mají tvar medvídků, rybiček, žížalek atd. Vyrobit doma zdravější barevné želatinové bonbony není vůbec složité. Kromě dobrého pocitu, že dětem nedáváte jen obarvený cukr, můžete být spokojení, že přijmou formou dobrot nějaké ty bílkoviny a kolagen ze želatiny, a vitamíny i minerální látky z obsaženého ovoce. Na domácí želatinové bonbony budete potřebovat 2 hrnky ovoce nebo zeleniny, 4 polévkové lžíce želatiny v prášku a 1-2 lžíce medu dle sladkosti ovoce. Bude se vám hodit i formička na malé bonbony libovolného tvaru. Jak na to?
Ovoce odpeckujte, očistěte a zbavte pecek či jádřinců. Rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko pomocí naběračky, kterou vymačkáte veškerou šťávu. Šťávu nalijte do hrnce, posypte želatinou a nechte pár minut vsáknout. Promíchejte, pozvolna zahřejte a oslaďte dle chuti. Kdo má rád kyselejší bonbony, může přidat lžíci citronové šťávy. Zahřívejte jen do chvíle, než se želatina rozpustí a nenechte směs dojít k bodu varu. Ještě horkou směs nalijte do formiček, nechte vychladnout a dejte do lednice ztuhnout. Ve vzduchotěsné nádobě želatinové bonbony vydrží asi 2 týdny.
Tip: Nemáte formičku na bonbony? Nechte hmotu ztuhnout v plastové dóze a poté ji nakrájejte na kostičky.
Pro děti je rozhodující nejen chuť, ale také barva. Problematické na výrobu bonbonů jsou ananas, mango a kiwi, které obsahují enzymy, kvůli nimž želatina neztuhne. Výborné budou i nejrůznější kombinace ovoce a zeleniny podle chuti.
Článek z magazínu
Čas jarních grilovaček, venkovního posezení a zahradních párty je tu! K tomuto skvělému období roku také neodmyslitelně patří chuť melounu. Proto Vám dnes přinášíme inspiraci, jak si meloun vychutnat…
I sušenky se dají vyrobit zdravěji, bez umělých přísad a ty domácí budou chutnat o to líp, když se děti zapojí do jejich přípravy. Navíc si sami můžete zvolit druh mouky v případě intolerance lepku v rodině. Vyzkoušet můžete výborné sušenky z červené řepy, zdravou sytou svačinku získáte díky sušenkám z ovesných vloček. Super zdravé oříškové sušenky můžete obohatit o sušené ovoce, zázvorové sušenky budou chutnat dětem i dospělým.
Článek z magazínu
V období mezi svátky anebo na Silvestra se to návštěvami jen hemží. Obvykle bychom svým přátelům, známým či rodině rádi připravili jako pohoštění třeba i něco, co zatím nezkusili. Místo kupovaných…
Máte doma malého čokoholika? Recept na domácí hořkou a mléčnou čokoládu se vám bude jistě hodit. Aby byla čokoláda kvalitní a zdravější, než mnohé kupované ze ztuženého tuku, musí být vyrobena z kakaového másla. To seženete ve specializovaných obchodech i na internetu. Do vlastnoručně vyrobené čokolády si můžete přimíchat cokoli, co máte rádi. Klasikou jsou lískové oříšky a kandované ovoce, ale můžete zaexperimentovat s lyofilizovaným ovocem, ovocnými prášky, mořskou solí, kokosem, opraženými semínky apod. Jak na výrobu čokolády?
Na přibližně tabulku hořké čokolády budete potřebovat 40 g kakaového másla, 50 g kakaového prášku a javorový sirup dle chuti. Kakaové máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kakaový prášek a důkladně rozmíchejte. Nenechte směs přivést k bodu varu. Oslaďte dle chuti javorovým sirupem nebo medem a nakonec přimíchejte vybrané ingredience (oříšky, ovoce,…). Směs nalijte do formy na čokoládu nebo do menších formiček, ze kterých získáte čokoládové bonbony. Nechte ztuhnout v lednici, kde čokoládu také skladujte.
Na mléčnou čokoládu si připravte 40 g kakaového másla, 30 g kakaového prášku, 20 g sušeného mléka a javorový sirup dle chuti. Postup je stejný jako u hořké čokolády, sušené mléko přidejte do másla společně s kakaovým práškem.
Článek z magazínu
Také vám připadá, že je den bez čokolády tak nějak ztracený? Nejste sami. Vždyť čokoládu lidé milovali už v dávné historii a rozhodně nejen v Evropě. Kakaové boby, z nichž se vyrábí, dokonce Aztékové…
Téměř každá dětmi oblíbená sladkost se dá vyrobit doma bez zbytečných přidaných látek, hromady cukru a barviv. Milují děti Kinder mléčný řez? Připravte jim ho den předem, aby byl měkký a chutě se dokonale propojily. Oblíbené koka sušenky jsou hotové během chvíle a na specifický tvar potřebujete jen vidličku. Receptů na domácí zmrzlinu i nanuky je spousta. Stačí si vybrat, zda se pustíte do smetanové, jogurtové, nebo čistě ovocné verze. Milovníci kokosových dobrot mohou vyzkoušet lízátka ze šmakouna a vyrobit z pouhých čtyř ingrediencí lze i domácí žvýkačku.
Zdroje informací:
asaucykitchen.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata: sladkosti, čokoláda, bonbóny, jídlo pro děti, zdravá strava
Články z magazínu
Přidáno před 1 hodinou
Přidáno před 1 hodinou
Přidáno před 16 hodinami
Přidáno před 23 hodinami
Přidáno 13. 8. 2022 20:11
Přidáno 13. 8. 2022 17:17
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.