Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s přebytky po vánočním pečení? Vyrobte z nich kouzelné ozdoby na stromeček!
Zdroj: Alicja Gancarz, Unsplash.com

Předvánoční stres může zapříčinit, že ve strachu, aby bylo všeho dost, toho nakoupíme, napečeme a navaříme prostě moc. Abychom nemuseli chroupat perníčky až do února a vymýšlet, co s těmi pěti kily jablkek navíc, poradíme vám - vyrobte z těchto přebytků půvabné vánoční ozdoby (nejen) na stromek. Je to snadné, šetrné, originální a můžete zapojit i děti.

Ovoce je základ

Zbyla vám doma spousta jablek, pomerančů či citonů, protože toho vánočního punče jste nakonec nedělali tolik? Možná jste v obavě, aby bylo dost cukroví, nakoupili zbytečně moc vanilkových lusků a celé skořice a teď máte plnou spíž věcí, které nejdříve využijete o příštích Vánocích. Pokud máte doma zásoby navíc a nevíte si s nimi rady, máme pro vás tip - co takhle je přetvořit v originální ozdoby na stromeček, které ale můžete rozvěsit i různě po bytě? Přírodní vánoční ozdoby jsou šetrné, půvabné a evokují atmosféru prostého způsobu, jímž prosincové svátky slavili naši předci.

Nejjednodušší jsou ozdoby z ovoce, ideálně z citrusů. Citróny, limetky, pomeranče nebo ten pytel mandarinek, co jste koupili, ale po ochutnání jste zjistili, že se špatně loupou a ještě navíc jsou kyselé, pokrájíme na kolečka, usušíme je, a pak už stačí jen je navléknout na provázek, případně napíchnout na vánoční háček - a můžeme věšet na stromeček. Zručnější hospodyňky mohou ke každému plátku přiložit svitek skořice a celou ozdobu svázat ozdobnou stužkou, která zároveň poslouží jako očko na pověšení. Majitelky a majitelé tavných pistolí zase můžou na usušené pomeranče doprostřed přilepit třeba hvězdičky badyánu, díky čemuž pak ozdoby krásně provoní byt.

Jak na to, aby se ovoce dobře usušilo a ještě si zachovalo krásné barvy? Je to jednoduché. Sušit ovoce můžeme buď v horkovzdušné troubě, nebo na topení. U prvního způsobu plátky ovoce vyskládáme na plech a pečeme 3 až 4 hodiny na 80°C s tím, že kadžou hodinu ovoce převracíme a kontrolujeme, jestli se nepřipaluje. Druhý způsob stoprocentně zajistí, že se ozdoby při sušení nezkroutí. Nakrájené ovoce je totiž možné sušit také vložené mezi dvěma kartony, které jsou k sobě pevně svázané provázkem, a takto pověšené mezi žebry topení. Pozor! Toto sušení trvá délě, nejméně 3 dny se stále zapnutým radiátorem. 

Máte příliš mnoho perníčků a neexistuje šance, že je sníte? Zdobit perníkem stromek nebo celou světnici o Vánocích dříve nebylo ničím zvláštním. To byly ale speciální, poměrně velké perníky, navíc většina z nich se už pekla s otvorem na provlečení pentle či provázku. Pokud ale máte perníky nazbyt, zabalte každý jeden do průhledného nebo zdobného celofánu, zavažte barevnou mašličkou a navažte je na delší provaz. Et voilá - ozdobná girlanda k umístění kamkoliv v bytě je hotova!

Výzdoba v režii dětí

Máte až moc jablek? Vyrobte z nich křížaly! Kromě toho, že je to zdravá dobrota ke sledování vánočních pohádek, křížaly mohou doplnit slavnostní mísy s ořechy nebo ovocem, případně je můžete přihodit i do domácího potpouurri. Pak už je ale v žádném případě nejezte.

Kreativních způsobů vánoční výzdoby je mnoho. Co takhle nechat to letos vymyslet vaše nejmenší? Proberte s nimi figurky z Kinder vajíček nebo drobnější hračky, vyberte jejich oblíbené a těmi, které půjdou ovázat provázkem a proměnit na závěsné, pak ozdobte stromek! Válí se vám doma kartonové krabice, v nichž jste letos dostali většinu dárků, protože jste je museli kvůli koronavirovým opatřením kupovat hlavně přes internet? Rozřezejte je na menší kusy a nechte vaše dítě namalovat na ně obrysy sněhových vloček, stromků nebo hvězdiček. Pak podle jeho návrhu skalpelem vyřezejte kartonové ozdoby, které se dají přetřít libovolnou barvou nebo klidně nechat jen tak, a rovněž mohou krásně ozdobit vaši sváteční jedličku.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více