Dort pro kamaráda s fondánem

Rokssy Kuchařka: Rokssy

Doba přípravy: cca 3 hod 8-10 porcí Dorty 14 názorů

Suroviny

na těsto klasické piškotové těsto
náplň:
1 vanička tvarohu
1 vanilkový cukr
cukr krystal
rumové aroma
30 dkg tuku
marmeláda na potření
Fondán:
1 kg moučkového cukru výhradně korunní
1 polévková lžíce želatina v prášku
1/2 dcl horké vody
2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku
podle potřeby přidáme vodu
mandlové aroma
Falešný marcipán:
150 g sušeného mléka
250 g moučkového cukru
30 g tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumového aroma
mandlové aroma
2-3 lžíce vody
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Upečeme si piškot, po vychladnutí rozkrojíme, jednu půlku potřeme tvarohem smíchaným s ostatníma surovinami a naklademe rozkrojené jahody.

  2. Druhý korpus si pokapeme kompotovou šťávou a rovněž namažeme tvarohem, slepíme a vrchní část potřeme marmeládou.

  3. Fondán: dáme si celé kilo na vál, uděláme důlek, smícháme želatinu s horkou vodou, zamícháme a vlijeme do důlku.

  4. Potom si vezmeme lžíci a kulatou stranou vtíráme do cukru, takto zpracujeme asi 2/3 cukru, dokud nám nevznikne krásně bílá pasta

  5. Poté přidáme ostatní suroviny a pořádně propracujeme. Fondán má být tužší ale jde dobře vyválet. Měl by být jako plastelína.

  6. Necháme odpočinout asi hodinku v lednici.

  7. Pomoučíme vál moučkovým cukrem a vyválíme fondán. Pokud se drolí, stačí si jen namočit ruce vodou.

  8. Vyválený plát tlustý asi 3 milimetry si stočíme na váleček a přeneseme na dort, hezky uhladíme a konce, co přečnívají odstraníme kartou a rovnou jakoby zastrčíme dospodu.

  9. Na závěr ozdobíme marcipánem.

  10. Mrcipán: Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum. aroma a při zpracovávání přidáváme vodu, ale opatrně, musí být tuhý, i když vláčný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dort pro kamaráda s fondánem

  • barbora barbora(neregistrovaná)

    Pořád se mi fondán trhá a nejde rozválet:( Poradí někdo prosím co s tím ?? Kde jsem dělala chybu postupovala jsem přesně :)

    Odpovědět

  • Karolina Karolina(neregistrovaná)

    tak jsem zkusila tento recept na fondán a doporučuji jednu vychytávku. Pokud se vám to drolí a nechce držet při vyvalování, použijte potravinářskou folii. Jednoduše na folii těsto, na těsto druhou folii a válet a válet, pak jsem to ještě strčila na chvíli do mrazáku i ve folii.. a jednu stranu folie jsem sundala před pokládáním a druhou až po položení uhlazení. A nakonec, se povedlo. Jistě je vidět, že nejsem profík, ale na můj první dort dost dobrá práce.. :)

    Odpovědět

  • Bea Bea(neregistrovaná)

    :-( postupovala jsem přesně podle postupu, tak nevím, kde se stala chyba, ale fondán se mi teda moc nepovedl. Nejprve byl moc suchý, po vyválení moc "mastný" a nasledně opět "vyschl". Nevíc byl až protivně sladký. :-(:-(

    Odpovědět

  • Rokssy Rokssy(autor receptu)

    z marcipánu jsou jen ozdobičky :-)

    Odpovědět

  • maiva maiva(neregistrovaná)

    Ale jinak SUPER!!!:-))

    Odpovědět

  • maiva maiva(neregistrovaná)

    marcipán NE???;-)

    Odpovědět

  • Anti Anti(neregistrovaný)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-p fondán...:-*hmmmmmmmm!!! To musí být mana nebeská..:-*:yes:

    Odpovědět

  • terka terka(neregistrovaná)

    Je to prosě nádhera:-!:-8

    Odpovědět

  • Rokssy Rokssy(autor receptu)

    no byl to můj první kousek a chtěla jsem vyzkoušet kombinaci bílou s fialovou ale do budoucna mám v plánu dělat veselejší dortíky ;-)a nemám ráda přeplácané razím pravidlo že v jednoduchosti je krása:-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkný:yes::-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-))Pajasko,vidím,že máme stejné chuťové buňky:-p:-Da Rokssy-ty máš zase hezky udělaný dortík:-K+:yes:Jen barvičku bych dala veselejší:-*

    Odpovědět

  • Rokssy Rokssy(autor receptu)

    myslím že na bublinu :-) to jsem si taky nasla na internetu a bylo to tak složitě popsané že jsem to vzdala:-( pak jsem objevila tento recept a krásně se mi sním pracovalo není to úplně jako ten v bonbonech ale chuťově myslim podobný..musela bych ochutnat ten bonbon udělala jste mi chuť:-p jinak chuť fondánu si opravdu můžete udělat jakou koliv mě nejvíce voní právě mandlové aroma tak jsem zatím nezkoušela jinou příchuť ale možná do budoucna zkusim ten peprmint a třeba na vánoční kolekci ;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Juuu fondán a je jako ten v bonbonech?Dříve to byly salonky,fondán v čokoládové polevě a zabalené v papíru s alobalem.Typická vánoční kolekce.;-)Ty já moc ráda.Kdyby to byl on,tak po přidání mentolu by z toho určitě šly udělat pepermintky a ty já také mooooc ráda.Dorty s marcipánem nedělám,jen ovocné.Tento je moc pěkný a tvaroh s jahodami....:-p:-p:-p:-p.Já někde mám recept na fondán a ten se vyrábí z vařeného cukru,ale stupeň varu jestli na perlu či bublinu už nevím.:-// Já ho někdy a někde vyštrachám.:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: fondán recept fondán recept na fondán jak vyrobit fondán práce s fondánem fondán ke koupi jak udelat fondán jak se dělá fondán falešný fondán recept fondán jak rozválet fondán fondán s marcipánem recept recept na fondán ze sušeného mléka jak na fondan jak vyválet fondán fondán ze suseného mléka dortový fondán recepty na fondan jak se vyrábí fondán recepty fondán