5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
4. 2. 2023 Vaření
Nastává doba polévková. Leden a únor jsou ideální dobou pro konzumaci polévek. Polévka zahřeje, doplněná pečivem zasytí a v neposlední řadě je levná. A proč místo našich tradičních bramboraček a zelňaček nezkusit cibulovou?
Klasická francouzská
Cibulová polévka má své nezastupitelné místo ve francouzské kuchyni a recept na ni najdete i v jedné z nejslavnějších kuchařských knih Umění francouzské kuchyně od Julie Childové. Receptů na pravou francouzskou cibulačku je sice více, ale obvykle mají všechny společný základ, kterým je, kromě spousty cibule, i vývar a víno. Právě kombinace těchto tří surovin způsobí fantastickou chuťovou harmonii. Ostatně, zkuste to sami! Potřebovat budete:
- 500 g oloupané cibule
- 2 stroužky česneku
- 40 g másla
- Sůl a pepř
- 20 g hladké mouky
- 1 litr vývaru (kuřecí nebo hovězí)
- ¼ litru bílého vína
- 100 g tvrdého sýra typu eidam, strouhaného
- 4 plátky bílého chleba nebo toustu
Jak na to? Cibuli nakrájejte na kroužky, stroužky česneku nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli a česnek, aby v závěru měly světe žlutou barvu. Zaprašte moukou a 5 minut na mírné ohni míchejte. Přilijte vývar a bílé víno, promíchejte a nejméně 20 minut vařte na mírném ohni. Osolte a opepřete.
Plátky bílého chleba prudce opečte (na toustovači) a vložte do ohnivzdorné nádoby. Zalijte polévkou, zasypte sýrem a vložte do předem předehřáté trouby na 230 °C. Jakmile sýr zezlátne, vyndejte a ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Bretaňská s bramborami
Jak už jsme psali, Francouzi mají několik variant této polévky. Například v Bretani do ní patří brambory. Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 500 g cibule
- 300 g brambor
- 1 ½ litru hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 bouquet garni (petrželka, tymián, bobkový list)
- sůl a pepř
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 1 menší bageta nakrájená na 1c plátky
- 50 g strouhaného čedaru
Cibuli nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na mírném ohnu duste asi 30 minut, dokud cibule nezhnědne. Brambory oloupejte a nakrájejte a přidejte do hrnce. Zalije vývarem, přidejte bouquet garni, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte a mírném ohni 15 až 20 minut, dokud nezměknou brambory. Vyndejte bouquet garni.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené stroužky česneku a poté opečte plátky chleba dozlatova.
Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, na každou porci položte 1 nebo 2 plátky opečeného chleba a posypte sýrem. Dejte pod rozpálený gril. Jakmile sýr zhnědne, podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Cibulačka bez sýra
Cibulová polévka má zajímavou chuť i bez bílého vína a strouhaného sýra. Připravte si:
- 5 polévkových lžic másla
- 500 g cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku rozdrcené
- 40 g hladké mouky
- 0,75 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 cena mletého nového koření (také jako koření zrnka nebo hřebíček)
- 1 bobkový list
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
Máslo v hrnci a osmahněte a přidejte cibuli a česnek, restujte na mírném ohni. Vmíchejte mouku a nechte ji vzkypět, pak postupně vlívejte vývar a za častého míchání přiveďte k varu. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžičky citronové šťávy, nové koření a bobkový list. Přikryjte a vařte asi 25 minut, dokud není zelenina uvařená. Vyjměte bobkový list a podívejte.
Krémová cibulačka
Pro ty, co mají raději hustší polévky, je vhodná ta krémová. Připravte si:
- 1 a ½ kg cibule
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 snítky tymiánu
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 3 lžíce oleje
- 1 smetana ke šlehání
Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na menším ohni restujte dohněda. Pak přilijte víno a nechte alkohol pomalu odpařit. Zalijte vývarem a povařte cca 10 minut. Přidejte lísky tymiánu a rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, přidejte smetanu a promíchejte. Ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní s chilli papričkou
Ideální „vyprošťovák“ po prohýřené noci. Potřebovat budete:
- 10 středně velkých cibulí
- 5 lžic přepuštěného másla
- ¼ litru dezertního bílého vína
- 1 l drůbežího vývar
- 3 bobkové listy
- sůl a pepř
- trochu strouhaného muškátového oříšku
- 1 chilli paprička, bez semínek a nakrájená na drobné kousky
- 100 g sýru typu camembert
- 4 žloutky
- ¼ l portského vína
- 4 plátky bílého toustového chleba
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibuli dozlatova. Zalijte dezertním vínem a 1 minut vařte. Přilijte vývar a přidejte bobkové listy. Osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a chilli papričku. Camembert pokrájejte na kostičky. Žloutky rozšlehejte s portským vínem. Vlijte do polévky, promíchejte, ale nevařte. Na jednotlivé talíře vložte na dno toustový chleba opečený na másle, přelijte polévkou a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více