Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cibule
Zdroj: Pixabay, Couleur

Také vám babička vždy připravovala na nachlazení cibulový čaj? Tento přírodní poklad můžeme potřebovat v tomto chladném období. Zjistěte, jak ho správně připravit a co při tom (ne)dělat.

Proč sáhnout po cibuli

Škrábání v krku značí problém. Když se k tomu přidá bolest celého těla a kašel, bývá už nemoc rozjetá. Důležité je zasáhnout hned při prvních projevech. A můžete si vzít na pomoc právě cibuli. Cibule je zelenina, bez které se při slaném vaření prakticky neobejdete. Cibule je bohatá na cenné látky. Ať už to jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K. Z minerálních látek je to pak vápník, křemík, zinek, síra, sodík, draslík, fluor, železo, selen, měď a jod. O cibuli je znám její vliv na záněty, prokázala to třeba i loňská studie, která potvrdila protizánětlivé, antioxidační a imunomodulační působení této zeleniny. Jak využít cibuli? Cibuli můžete pro zdraví pít jako čaj, brát v podobě sirupu, ale i inhalovat. Vše prospěje vaší dýchací soustavě.

Jak inhalovat cibuli

Na inhalování vám bude stačit horká voda a nahrubo nakrájená cibule. Jak na to? V kastrolu nechte vařit vodu, do ní přidejte cibuli a krátce ji povařte. Chvíli počkejte a pak inhalujte horké páry pod ručníkem. Správně při tom dýchejte střídavě nosem, po chvíli zase ústy.

Jak připravit cibulový čaj

Cibulový čaj je dobrou podporou při nachlazení a jeho různých projevech. Aby dobře fungoval, pijte ho třikrát až čtyřikrát denně. Cibuli nevařte dopředu a vždy si cibulový čaj připravujte čerstvý, aby v něm bylo co nejvíce účinných látek. Na přípravu budete potřebovat 1 cibuli a vodu na zalití cibule v hrnku.

Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte ji, dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte 10-15 minut zakryté louhovat. Pak přeceďte a cibuli vyhoďte nebo ji rozmixujte a zahustěte s ní nějakou omáčku, případně přidejte do cibulačky. Čaj z cibule nemusí chutnat úplně každému. Můžete si ho proto dochutit. Ať už medem (ten dávejte na poslední chvíli, abyste nepřišli o cenné látky), zázvorem, plátkem citronu, nebo majoránkou. Někomu zase vyhovuje nechat luhovat cibuli i se skořicí, případně pár kousky hřebíčku.

Jak připravit cibulový sirup

Sirup na kašel připravte tak, že cibuli nakrájíte najemno a prosypete ji cukrem nebo zalijete medem. Necháte odstát a přecedíte. Vznikne silně aromatická šťáva, kterou pak konzumujte po lžičkách. Neuchovávejte ji však dlouho a vždy připravte cibulový sirup (šťávu) znova.

Pokud vaši rodinu trápí kašel, rýma a bolest svalů, můžete také vyrobit cibulovou aromapomoc. Do místností, kde se pohybujete nejvíce, dejte rozpůlenou cibuli. Buď ji můžete jen napíchat vidličkou, aby silice lépe unikaly, nebo také můžete do cibule zapíchat několik hřebíčků. Za tři dny ji vyměňte.

Zdroje informací:
Eva Francová, Rok ve Svatojánu, Motto, 2017
https://www.vitalia.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7919894/

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více