Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

LogoFenomén internetového nakupování slaví úspěch i u nás. Hlavní devizou internetového nakupování je možnost rychlého srovnání zboží a získání informací o tomto zboží na stránkách obchodů, výrobců a v neposlední řadě také v diskuzích uživatelů.

E-obchody neomezuje prostorová dispozice, proto je jejich nabídka v porovnání s kamennými obchody větší a variabilnější, obdobně jsou i cenově výhodnější právě e-obchody. U většiny internetových obchodů také naleznete poradnu (infolinku, diskuze), v níž jsou poskytovány další informace o zboží a zodpovídány dotazy zákazníků.
 

Vrácení zboží a reklamace

Právě reklamace je nejčastějším strašákem internetového nakupování. Jelikož nemá nakupující možnost zboží na místě vyzkoušet, má často pocit, že kupuje zajíce v pytli. Málo známou skutečností však je, že nakupující má možnost vrátit zboží zakoupené přes internet do 14 dnů od dodání bez udání důvodu a bez sankcionování (kromě asi 3-4 výjimek). Záruční servis a reklamace se dále řídí podle podmínek platných pro ČR.
 

E-nákupy v zahraničí

Kromě nákupu na domácích e-obchodech, skýtá internet pro svou bezbřehost, jejímž prostřednictvím se uživatelé ocitají nejen za humny domu, hranicí kraje, státu, ale také kontinentu i e-nakupování v zahraničí. Odklikání zboží v zahraničním e-obchodu je velmi snadnou záležitostí, ale to je stále bohužel vše, co je poměrně jednoduché při nakupování zboží v zahraničí prostřednictvím internetu.

Otázkou stále zůstávají možnosti platby, reklamace a legislativa jednotlivých zemí.
 

Možnosti platby

U zahraničních obchodů se rozhodně nesetkáte s platbou na dobírku, ale zboží musíte nejprve zaplatit, aby mohlo být expedováno. Možností plateb je několik, ovšem ne všechny jsou podporovány. Z České republiky můžete platbu odeslat prostřednictvím bankovního převodu (zde pozor na poplatky, které někdy mohou být i vyšší než cena nakupovaného zboží), kartou (ta musí mít povoleny platby do zahraničí) nebo pomocí PayPal či jiné elektronické peněženky.

S placením zboží dopředu je spojeno riziko míry důvěryhodnosti a solventnosti zahraničního e-obchodu a riziko zneužití informací o platební kartě či jiném platebním médiu. Pokud obchod nemáte ověřen, je možné, že existuje pouze jako webová stránka.

Zboží v zahraničních e-obchodech láká především nízkou cenou, která je často alespoň o 10 % nižší. Musíte si ovšem uvědomit, že nezaplatíte jen uvedenou cenu. K platbě je nutné rovněž připočítat poštovné či sazbu doručení a možné clo, přičemž ne všechny obchody podporují zasílání zboží do "Východní Evropy a ostatních zemí".
 

Legislativa

Při nákupu v zahraničním e-obchodě je zapotřebí počítat i s odlišnou legislativou dané země. Různé mohou být například lhůty pro vrácení zboží (tzv. lhůty na rozmyšlenou) a mohou se tak i poměrně výrazně lišit od českých 14-ti dnů. Obdobně různorodá je i platba daně nejen v jednotlivých zemích, ale také v zemích v rámci EU či USA.
 

Reklamace a servis

U nákupu ze zahraničí jsou podmínky reklamace a záručního servisu často složitější než při nákupu na domácí půdě. Problémy s reklamací zboží zakoupeného v zahraničí mohou vzniknout velice snadno a rychle, nejčastěji můžete narazit na odlišnou záruční dobu zboží a možnosti kde zboží reklamovat.

Měli byste pamatovat na to, že ne u všech firem či prodejců můžete zakoupený produkt reklamovat v jejich české pobočce. Nezřídka se setkáte s tím, že zboží je nutné reklamovat v zemi nákupu či s tím, že firma nabízí bezplatný záruční servis pouze v zemi nákupu.

Zvláště při nákupu elektroniky nebo bílého zboží v zahraničí jsou důležité nejen údaje o ceně, dani, způsobu doručení, ale především o záručním servisu, reklamačním řádu, možnosti uplatnění reklamace. Právě z důvodu snadné dostupnosti záruky a servisu je pro spotřebitele v případě těchto druhů zboží jistější nákup v domácích internetových obchodech

Komentáře

katka

1. 7. 2009 16:19

je mozne vyuzit i paysec?ja si to poridila pres hellomobile.

Jenda

30. 5. 2009 12:16

Ano, nádobí nakupujeme už jen v panvicky.cz, i když to mají u nás v ulici v kamenné prodejně. Beztak taky od nich.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více