Panenka s portskou švestkovou (povidlovou) omáčkou

Suroviny

vepřová očištěná panenka
1 PL švestkových povidel
1 PL zredukovaného silného hovězího vývaru nebo hotové demi glace
100 ml portského vína
1 KL drceného jalovce
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Panenku osolíme a opepříme a opečeme ji na rozpálené pánvi s olejem ze všech stran. Měla by zůstat uvnitř šťavnatá, takže ji opékáme cca 2 minuty z každé strany . Vyjmeme a zabalíme do alobalu

  2. Stáhneme plamen na minimum a vlijeme portské. Kdybyste ho nalili do velmi rozpáleného oleje, bude vám to strašně prskat. Teď už opět můžeme zvýšit teplotu a přidáme zredukovaný vývar, povidla, jalovec a tymián. Důkladně rozmícháme a redukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme.

  3. Panenku vyjmeme z alobalu, šťávu vlijeme do omáčky a promícháme. Panenku můžeme nakrájet na silnější plátky (filírovat) a podáváme s opečenými brambory a omáčkou, kterou můžeme přecedit přes jemné sítko.

Poznámka od kuchařky

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Komentáře k receptu Panenka s portskou švestkovou (povidlovou) omáčkou

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    babi: Můžete přidat i lepší červené víno, nechte ho ale před přidáním vývaru hodně odpařit ;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    babi: Tak to dame dohromady, ne? Tedy myslim samozrejme suroviny:-D.
    Ja si myslim, ze by slo i jine dezertni vino, treba vermut atd.

    Odpovědět

  • babi babi(neregistrovaný)

    chocolate: Tak já mám povidla, maso, ale to portské...no, to teda fakt nemám, nestačilo by něco obyčejnějšího? A nemám na mysli krabičák...8-(

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Sice nemam po ruce panenku, ale ta omacka bude urcite vyborna i ke kotletce. Dekuji za dalsi paradni napad:yes:, portske mam otevrene a povidla urcite take najdu.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    1974andrea: Dajda: děvčata díky moc za vysvětlení:-*:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Simona Skolakova: Pravá povidla by měla být bez cukru a sladkost portského záleží na tom, jaký druh koupíte. Možná by to šlo uvařit i s červeným vínem, pak bych se ale trochu bála, aby to nebylo naopak kyselejší. Na druhé straně si takovéhle omáčky človek nenandá plný talíř jako třeba rajské. ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    Simona Skolakova: Simi, není sladká :-p

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Nádhera:-Q:-Q:-Q Ukládám k oblíbeným, brzy musím vyzkoušet.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Tož to jo:-QAndri,podle surovin i fotky to musela být dobrota:-K:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Recept se mi moc líbí,jen já takovou omáčku nemůžu,je jistě dosti sladká,ale musí to být mňamka<3:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: panenka se svestkovou omackou vepřová panenka s povidlovou omáčkou vepřová panenka se švestkovou omáčkou povidlová omáčka svestkova omacka k panence vepřová panenka s povidly panenka na švestkové omáčce vepřová panenka plněná švestkami s povidlovou omáčkou švestková omáčka s panenkou švestková omáčka s portským vínem panenka s švestkovou omáčkou recept panenka švestková omáčka recept povidlová omáčka s panenkou vepřová panenka s švestková povidla vepřová panenka na švestková povidla kančí panenka se švestkovou omáčkou vepřové s povidlovou omáčkou povidlova omacka k vepr.panence švestková omáčka s panenka panenka švestková omáčka recept