Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin
15. 2. 2023 Vaření
Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
Zdravější pečené krokety
Kouzlo kroket spočívá v křupavé kůrce na povrchu a měkké konzistenci uvnitř. Chcete-li se vyhnout nezdravému smažení ve vysoké vrstvě oleje a nemáte k dispozici horkovzdušnou fritézu, dají se krokety obalené ve strouhance jednoduše upéct na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete trochou oleje a pár kapkami krokety také shora pokropíte. V klasické troubě budou potřebovat teplotu asi 220 °C, v horkovzdušné 200 °C. Hotové budou za zhruba 15 -20 minut podle velikosti.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninové krokety
Velkou výhodou kroket připravených ze zeleniny je kromě přísunu vitamínů a minerálních látek také to, že do nich můžete spotřebovat téměř jakoukoli zeleninu, která zbyla z předchozího vaření a různě ji kombinovat. Základ však zůstává vždy stejný, a tím je vejce a strouhanka nebo mouka na spojení těsta, ze kterého musí jít vytvarovat kuličky nebo válečky. Skvělým doplňkem do jakéhokoli druhu kroket je i nastrouhaný sýr, který se během pečení rozteče a postará se o dokonalou konzistenci těsta uvnitř krokety.
Aby šlo se zeleninou dobře pracovat, je třeba ji nejprve pár minut povařit. Následně se rozmačká nebo rozmixuje a smíchá s vejcem, strouhankou, solí, bylinkami a oblíbeným kořením. Vytvarované krokety se před pečením obalí ve strouhance, která dodá potřebnou křupavost.
Ze zeleniny se na krokety nejvíce hodí květák, brokolice, mrkev, pastinák, dýně nebo kapusta. Tvrdší druhy zeleniny lze kombinovat se špenátem, hráškem nebo kukuřicí. Méně vhodná je příliš měkká zelenina, do které se musí přidat více strouhanky a výsledkem bude příliš tuhá kroketa.
Mohlo by vás zajímat
Jáhlové krokety
Jáhly od nepaměti patří do tradiční české kuchyně, i když se v dnešní době dostupnosti potravin v kuchyni už tak často neobjevují. Každopádně jde o bezlepkovou obilovinu, která je na krokety ideální i proto, že se do ní v případě použití většího množství tekutiny při vaření nemusí přidávat strouhanka ani vejce a přesto drží tvar. Aby jáhlové krokety měly lepší chuť, používá se na uvaření jáhel místo vody zeleninový vývar a je dobré i nešetřit bylinkami a kořením.
Jáhly skvěle dochutí prolisovaný česnek, nadrobno nasekaná jarní cibulka, muškátový ořízek, hladkolistá petrželka, kmín nebo majoránka.
Pohankové krokety
Pohanka je rovněž přirozeně bezlepková potravina s jemně oříškovou chutí, která dodá kroketám šmrnc a hlavně spoustu potřebných živin, které se do dětí v přirozené podobě málokdy podaří dostat. Pohankovým kroketám ale neodolají, obzvlášť vylepšíte-li je strouhaným sýrem a šunkou.
Pohanka si velmi dobře rozumí také s houbami, které je třeba před přidáním do těsta na krokety nejprve podusit.
Rýžové krokety
Použijete-li na rýžové krokety kulatozrnnou rýži, která je lepivější, nemusíte dále do těsta přidávat vejce ani strouhanku. Když do rýže přimícháte například podušené mleté maso nebo zbylé pečené či vařené maso, nemusí být rýžové krokety jen přílohou, ale přímo hlavním chodem.
Krokety z luštěnin
Křupavé krokety lze vyrobit i z uvařených nebo konzervovaných luštěnin (čočka, fazole, cizrna,...), které rozmixujete na kaši a přidáte do nich například česnek, cibuli, majoránku, drcený kmín nebo čerstvé bylinky. Stejně jako do všech ostatních zmíněných druhů kroket lze použít i nastrouhanou nebo rozmixovanou tepelně upravenou zeleninu, která obohatí krokety o potřebné živiny.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
15 receptů na podzimní polévky: Příjemně zahřejí i zasytí, navíc skvěle chutnají
Vydatné polévky měly vždy důležité místo v našich kuchyních. Jsou skvělou součástí obědů se sladkým druhým chodem v podobě lívanců, palačinek či… Číst více
15 receptů na vydatné zimní polévky: Připravte si sytou polévku k zahřátí
Vydatné polévky patří k těm nejoblíbenějším - často k nim postačí přikusovat čerstvé pečivo, čímž se zasytíme a nepotřebujeme jíst další chod. V… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více