Chlupaté koláčky – valašská specialita z brambor nahradí knedlíky. Výborné jsou s jednoduchou povidlovou omáčkou
6. 3. 2023 Vaření
Trochu se podobají chlupatým knedlíkům, do valašských chlupatých koláčků se ale dávají obvykle jen syrové brambory. Právě jim vděčí koláčky za svůj název, po uvaření jsou totiž díky vysráženému škrobu takové rozčepýřené a vypadají, jako by měly na povrchu malé chloupky. A samozřejmě jsou jako správné noky i trochu oslizlé.
Brambory - základ valašského jídelníčku
Pokud chcete uvařit nějaké jídlo z brambor, nejlepší je si pro inspiraci zajet na Valašsko. V tomto chudém kraji byly brambory v minulosti typickým jídlem místních obyvatel Valachů, kteří z nich dokázali vyčarovat vynikající jídla, důkazem budiž speciality jako kontrabáš, polévka kyselica nebo kaše lepiduša.
Vzhledem k tomu, že jsou brambory nenáročná plodina, dařilo se jim i v místních nehostinných podmínkách. V průběhu 19. století se tak kobzole (jak se bramborám za starých časů na Valašsku) říkalo, staly základem jídelníčku lidových vrstev.
Mohlo by vás zajímat
Brambory do šišek a placek
Právě bramborami se často nahrazovala mouka v mnoha pokrmech, jako byly různé knedlíky, šišky nebo placky, které byly původně jen moučné. Šlo o šišky nazývané klosky, kousky, šulánky nebo sližky, široké nudle lukše nebo tašky plněné povidly. Brambory postupně v některých případech mouku v pokrmu nahradily úplně a vznikla tak úplně nová jídla. Do těsta se přidávaly syrové, vařené, nastrouhané nebo i rozmačkané.
Pouze ze syrových brambor se pak dělaly chlupaté šišky neboli koláčky. V minulosti dokonce existovaly dvě verze pokrmů. Koláčky jen z bílé mouky a vody byly určené pro lepší časy, v letech bídy se dělaly koláčky jen z brambor. Obvykle ale bylo základem bramborové těsto, do něhož se přidávala mouka. Podíl brambory a mouky se dost lišil. Někdy se kromě brambor syrových přidávaly i ty vařené v různém poměru.
Chlupaté koláčky jsou výborné sladké i slané
Koláčky se jedly v mnoha úpravách, a to nejen samostatně, ale i jako příloha. Když se polily osmaženou slaninou, dodávaly prý sílu. V létě se kombinovaly s měkkým tvarohem a smetanou a při žních se nosily na pole jako osvěžující jídlo. Se zelím se pak podávaly jako příloha k masu.
Ve Zlínském kraji se jim na některých místech říkalo i halušky. Často se servírovaly i nasladko se studenou povidlovou omáčkou, rozředěnou mlékem nebo s kaší z jablek, hrušek či švestek zvanou varmuža či bryja. Pokud zbyly do druhého dne, nakrájely se na kousky, daly do nejlépe sádlem vymazaného pekáče, zalily rozšlehaným osoleným vejcem a daly zapéct do trouby. V této formě pak byly vynikající se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Recept na chlupaté koláčky s trnkovou máčkou
Pokud jste se rozhodli si chlupaté koláčky připravit, můžete si je dát ve slané variantě jen polité rozškvařenou slaninou. Děti určitě nadchne sladká verze s trnkovou máčkou neboli povidlovou omáčkou.
Budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 30 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Na trnkovou máčku si připravte: 200 g povidel, 3⁄4 l vody, 1⁄4 l mléka nebo smetany, 30 g hladké mouky a sůl.
Postup: Syrové brambory očistěte a nastrouhejte. Potom je přeceďte přes plátno nebo je dobře vymačkejte. Přidejte vajíčko, hrubou mouku a sůl. Z těsta dělejte malé knedlíky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou.
Uvařené je podávejte polévané horkým mlékem, maštěné rozpuštěnou slaninou nebo si k nim připravte povidlovou omáčku. Ve vodě rozvařte povidla a přislaďte je. Rozmíchejte mléko s hladkou moukou, vzniklou zátřepku nalijte do rozvařených povidel a znovu krátce povařte. Do hotové omáčky přidejte kousek čerstvého másla, pro dospělé můžete kápnout trochu rumu.
Náš tip: Klasické chlupaté knedlíky můžete uvařit podle následujícího video receptu.
Zdroj informací:
Lidové strava na Valašsku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více