Tajemství staročeské kuchyně: Naučte se valašské zahýbance nebo bramborník
20. 5. 2021 Vaření
Brambory ve všech možných podobách patří mezi naše nejoblíbenější potraviny. Aby taky ne! Jsou výživově bohaté, cenově dostupné a dají se připravit na stovky různých způsobů. Vzpomeňte s námi, jak si je rádi dělávali naši předkové.
Z Ameriky až k Žofii
Lilek brambor je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých, pěstovaná jako jednoletá plodina. Pro naši výživu mají brambory velký význam. Jejich dostupnost a obsah cenných živin zachránily počátkem 19. století Evropu od cyklických hladomorů a „epidemií“ kurdějí. Český botanik Jan Svatopluk Presl je ve svém Rostlinopise dokonce označuje za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“. Pravlastí brambor, jak je všeobecně známo, je právě Amerika, kde je původně pěstovali Inkové. Se Španěly se pak brambory dostaly v první polovině 16. století do Evropy, kde se podle webu Brambor.info pěstovaly nejdříve jako léčivá plodina.
Mohlo by vás zajímat
Postupně se brambory dostávaly na stoly ve více a více zemích, až na začátku 17. století doputovaly i k nám a podle záznamů se v roce 1632 objevily jako pochoutka na stole jihočeského velmože Viléma Slavaty. Ve větším měřítku se rozšířilo pěstování brambor teprve v hladových letech 1771 až 1772 za Marie Terezie, na počátku 19. století pak byly vypěstovány první české odrůdy. Celkově je známo asi 1500 odrůd brambor, z toho asi 200 českých. Mezi jinými tam najdete podle portálu Katalogbrambor.cz třeba i brambory s názvem Arabela, Barbora nebo Žofie. Právě obrovská obliba brambor a jejich široké pěstování daly vzniknout mnoha zajímavým receptům.
Slepičí žrádlo z Šumavy
Brambory hrají v naší kuchyni zkrátka prim, lze z nich „vyčarovat“ skoro jakýkoliv pokrm od předkrmů přes polévky až po dezerty. Vzpomeňme bramborové placky, bramboračku hustou jako drn, nebo bramborové taštičky plněné povidly. To jsou všechno na čas přípravy i použité suroviny trochu náročnější jídla. Jde to i jednoduše a na Šumavě vědí, jak na to. Šumavský štrec je dobrota, kterou uvaříte z pouhých tří surovin. Stačí vám jen brambory, mouka a máslo. Jak na to? Kilo brambor uvařte, rozmačkejte a osolte. Nasucho opražte 150 g hrubé mouky, vmíchejte do ní 150 g másla a uvařené brambory. Vytvoří se něco jako bramborová žmolenka. Proto se tomuhle jídlu někdy také přezdívalo slepičí žrádlo. Trochu tak skutečně i vypadá. Ale nebojte, štrec, šmorn neboli rýpl chutná skvěle, pro slepice vám nezbude ani drobek!
Mohlo by vás zajímat
Valašské zahýbance
Na Valašsku musejí mít vždycky něco extra. Nestačí jen „valašská pizza“, tedy světově proslulé koláče frgále, ale i z brambor v tomto kraji dokážou stvořit zajímavé jídlo. Tím jsou právě valašské zahýbance. Tedy vlastně bramborové placky plněné zelím. Jak na ně? Nejdříve uvařte asi kilo brambor ve slupce. Uvařené nechte vychladnout a oloupejte. Poté je nastrouhejte najemno a odvažte. Na 750 g připadne 200 g polohrubé mouky. Přidejte ještě sůl a dvě vajíčka a vypracujte tuhé těsto. Rozválejte je na placky a naplňte na cibulce a slanině podušeným kyselým zelím. Placky přehněte v půlce, okraje spojte a zahýbance pečte v troubě dozlatova. Hotové zahýbance omastěte sádlem a podávejte. Zkusit můžete i zahýbance nasladko se švestkami a mákem.
Mohlo by vás zajímat
Bramborník
Pokud jste se s tímto pojmem ještě nesetkali, tak vězte, že bramborník je něco jako bramborové řezy. Zkrátka brambory smíchané s vejci, cukrem a máslem. Jelikož je tohle jídlo zcela bez mouky, hodí se i pro bezlepkovou dietu. Jak na bramborník? Připravte si 500 g uvařených a najemno nastrouhaných brambor. Pak utřete 120 g změklého másla s šesti žloutky a 150 g krupicového cukru. Z šesti bílků ušlehejte sníh. Žloutkovou směs smíchejte s bramborami a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazaného a strouhankou (nebo bezlepkovou moukou) vysypaného pekáčku a pečte při 180°C dozlatova. Bramborník můžete také před pečením poklást jablky nebo švestkami. Vznikne tak jakási obdoba rýžového nákypu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 20 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 22 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Jak a v čem obalit a usmažit lososa nebo jinou filetovanou rybu. Rady pro začátečníky pomohou s jednoduchou přípravou
Většinou koupíme lososa už naporcovaného, v tom případě ho stačí jen upéct nebo usmažit. Při oblíbeném smažení občas obměníme obal, abychom nejedli… Číst více
Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také… Číst více
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější, a to i mezi dětmi. A ochutnali jste je už v sýrovém těstíčku? Poradíme, jak na to
Těstíčka na obalování řízků lze připravit různá, ale ta sýrová jsou ze všech nejoblíbenější. Nastrouhaný tvrdý sýr vytvoří z těstíčka opravdu… Číst více
7 skvělých receptů na řízky: Kromě trojobalu u nás vyhrávají řízky plněné, jogurtové nebo smažené v sýrovém těstíčku
Do našeho přehledu jsme vybrali sedm receptů, které patří mezi nejčtenější z našeho receptáře. Náš výběr zahrnuje např. recepty na řízky v těstíčku,… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více