Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Andy Warhol miloval chleba s marmeládou a neuvěřitelných dvacet let jedl k obědu rajčatovou polévku
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Unknown author, Public Domain, a Freepik, valeria_aksakova

Kdo by neznal slavného umělce se slovenskými kořeny, který byl vůdčí osobností pop-artu! Andy Warhol experimentoval s grafikou, opakujícími se vzory a jasnými barvami. Co Andy Warhol jedl a co výtvarně zpracovával? Často se obojí překrývalo. Warhol si nejen například pochutnával na komerčně vyráběných cereáliích Corn Flakes, ale používal je i ve své tvorbě.

Utratil 2 000 dolarů za čokoládu

Kavárna Upper East Side Serendipity byla otevřena v roce 1954 a v následujících letech se stala Warholovou neoficiální „kanceláří“. Často si tu pochutnával na jejich typickém dezertu, mražené čokoládě. Andy Warhol si tuto pochoutku oblíbil natolik, že jen v roce 1966 utratil v Serendipity přes 2 000 dolarů!

Láska ke Coca-Cole

V roce 1961 se Warhol začal prosazovat ve světě umění. Vytvořil dvě díla s lahví Coca-Coly, jedno impresionistické a druhé s čistými liniemi. Když se Warhola ptali na jeho náklonnost k tomuto nápoji, podle 12tomatoes.com řekl:

Na této zemi je skvělé, že Amerika založila tradici, kdy nejbohatší spotřebitelé kupují v podstatě totéž co ti nejchudší. Můžete se dívat na televizi a vidět Coca-Colu a víte, že prezident pije Colu, Liz Taylorová pije Colu, a jen si pomyslete, že můžete pít Colu taky!“

20 let na talíři Campbelova polévka

Když Warhol hledal pro novou sérii ten nejvšednější, každodenní předmět, přišel s plechovkou od Campbellovy polévky. Jeho obal plechovky této se stal jedním z jeho nejznámějších výtvarných děl.

Andy Warhol pak prodával své obrazy plechovek s polévkou za neuvěřitelných 1 500 dolarů za kus a plechovky skutečné Campbellovy polévky s jeho podpisem za 650 dolarů! Jeho láska ke Campbellově polévce však přesahuje rámec umění. Tvrdil, že po dvacet let jedl každý den k obědu Campbellovu rajčatovou polévku.

Hamburgery nemusel

Andy Warhol byl známý tím, že sice jedl hamburgery, ale rozhodně je nevyhledával. Ve své knize The Philosophy of Andy Warhol (From A to B & Back Again) z roku 1975 tento průkopník pop-artu napsal, že si na bílkoviny příliš nepotrpí.

A ačkoli dával přednost McDonaldu před Burger Kingem, nebylo to kvůli chuti karbanátku v house. Zaujal ho totiž design tohoto fastfoodového řetězce!

„Koupím si obrovský kus masa, uvařím si ho k večeři a pak si těsně předtím, než je hotové, dám to, co jsem chtěl k večeři v první řadě –  chleba s marmeládou,“ napsal umělec v již zmíněné knize. „Jediné, na co mám ve skutečnosti chuť, je cukr... Lidé očekávají, že budete jíst bílkoviny, a vy to děláte, aby se neřeklo.“

Chléb s čokoládou

Warhol měl neukojitelnou chuť na sladké. Po většinu svého života  jedl velmi málo, dopřával si ovšem doslova dekadentní dezerty

„Vezměte velký kus čokolády a vložte ho mezi dva krajíce chleba. A máte dort.“  Je třeba říkat víc?

Měl rád i ovoce, například banány a třešně. „Když jsem dospíval, měl jsem sny, že budu vydělávat peníze proto, abych měl na sladkosti.“

Newyorská dieta

Andy Warhol obvykle začínal svůj den (často až odpoledne) miskou kukuřičných lupínků nebo mátovým čajem a muffinem s marmeládou. Později přišla na řadu již zmíněná Campbellova polévka.

Umělec však někdy zapomínal jíst, když byl zrovna zabraný do tvorby. Kromě toho byl posedlý štíhlostí a  vypracoval si strategii pro udržení postavy, kterou nazval „newyorská dieta Andyho Warhola“.

„Když si objednávám v restauraci, objednávám si všechno, co nechci, takže si mám s čím hrát, zatímco ostatní jedí,“ napsal v knize The Philosophy of Andy Warhol. „Pak trvám na tom, aby mi číšník celý talíř zabalil s sebou. Jakmile opustím restauraci, najdu si venku na ulici malý koutek, kde talíř nechám, protože v New Yorku je tolik lidí, kteří žijí na ulici... Takže hubnu a přemýšlím, kdo našel jídlo z luxusní restaurace.“

Rajčatová polévka

Chcete obědvat jako tento slavný umělec? Připravte si rajčatovou polévku. Budete potřebovat:

  • 1,2 kg loupaných konzervovaných rajčat
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 60 g cibule
  • 80 ml olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 60 g vychlazeného másla
  • 100 ml smetany, min. 31 %
  • 2 stroužky česneku
  • 8 velkých lístků bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

k podávání

  • 4-6 lžic olivového oleje k podávání
  • lístky bazalky

A jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Celer a mrkev očistěte a nakrájejte na cca 1 cm velké kostky. Česnek oloupejte a prolisujte.

V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej, přidejte mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujte. Přidejte česnek a cukr a za stálého míchání restujte další minutu. Přidejte cibuli a 5 minut restujte. Pak přidejte rajčata, sůl a pepř, zamíchejte a vařte nezakryté 10 minut na středním ohni.

Do polévky přidejte natrhané bazalkové lístky, vlijte smetanu a vařte ještě asi 5 minut. Stáhněte z ohně, přidejte studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujte.

Polévku přeceďte přes síto, podle chuti osolte a promíchejte. Na talíři pak zakápněte 1 olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Zdroje informací:

12tomatoes.com: How To Eat Like Andy Warhol

tumblr.com: What Andy Warhol Really Ate

 

Recepty k tomuto článku