Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein miloval vejce, med a tyhle grilované žampiony
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/ Madelgarius, own work, CC BY-SA 4.0 a Toprecepty.cz, mika59

Co jedl jeden z nejgeniálnějších vědců minulého století? Jestli si myslíte, že podporoval mozek nějakými zvláštními pokrmy, tak jste vedle! Albert Einstein (1879–1955) se stravoval úplně normálně a gurmán tedy rozhodně nebyl.

Snídani neošidil

Začátek dne Einstein nepodceňoval a důkladně se nasnídal. Základem byla vejce. Hospodyně mu připravovala dvě až tři smažená. K nim si dával toast s medem a med konzumoval v takovém množství, že ho personál kupoval v kbelíku. Dalším Einsteinovým oblíbeným jídlem byly žampióny. Ty podle hospodyně Herty Waldowové mohl jíst různě upravené i třikrát denně.

Na oběd občas zapomněl

Zatímco snídaně byla pro Alberta Einsteina každodenním rituálem, na oběd často zapomínal. Jak podle inverse.com napsal Hansovi, jednomu ze svých synů, v roce 1915: „Často jsem tak zabraný do práce, že zapomínám sníst oběd.“

Autor Einsteinovy biografie Walter Isaacson vzpomíná na inverse.com na jednu z návštěv u slavného vědce, kde v jeho pracovně byli i další hosté. „Einstein jim nabídl oběd a oni přijali. Tak odhrnul ze stolu velkou hromadu papírů, otvírákem na konzervy otevřel čtyři plechovky fazolí, jednu po druhé je ohřál na vařiči, do každé strčil lžíci a to podal ohromeným hostům.“

To bylo vše – a na pití úplně zapomněl.

Kaviáru si ani nevšiml

Z ovoce měl Einstein nejraději jahody a z dezertů pomerančový dort. Albert Einstein často vůbec nevnímal, co jí. Když mu jeho přátelé, matematici Maurice Solovine a Conrad Habicht, přinesli k narozeninám kaviár, Einstein byl zrovna ponořen do analýzy Galileiho principu setrvačnosti.

A tak diskutoval a bral si sousto za soustem svého kaviáru, aniž by si všiml, co vlastně jí. Habicht a Solovine si jen vyměňovali významné pohledy. „Uvědomuješ si, co jsi jedl?“ zeptal se nakonec Solovine. „Proboha,“ zvolal Einstein. „Tak to byl ten slavný kaviár!“ Na chvíli se odmlčel a pak dodal: „No, když nabídnete gurmánské jídlo dělníkům, jako jsem já, víte, že to neocení.“

Žaludeční problémy

Prapodivné stravovací návyky geniálnímu vědci přivodily žaludeční problémy. Téměř po celý svůj dospělý život měl chronickou gastroenteritidu a žaludeční vředy. Lékaři mu doporučili jíst vyváženou stravu z masa a jednoduchých sacharidů.

Einstein mnoho let tak trochu koketoval s vegetariánstvím, aspoň teoreticky, i když na čistě vegetariánskou stravu přešel až rok před svou smrtí.

Vegetariánem byl jen rok

Do té doby Einstein maso jedl, ale krvavým biftekem byste se mu nezavděčili. Pokud mu hospodyně naservírovala ne zcela propečené maso, odstrčil talíř se slovy: „Nejsem tygr.

Snažil se maso ze své stravy vyloučit, ale moc mu to nešlo. V roce 1954, rok před smrtí, podle omnanorama.com řekl: „V mém životě už není žádný tuk, maso, ani ryby. Je to vlastně skvělý pocit. Člověk by se neměl narodit jako pojídač masa.“

Grilované žampióny

Jak už jsme uvedli, Einstein miloval žampióny na všechny způsoby. Ty grilované jsou brzy hotové a chutnají fantasticky! Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 500 g menších žampiónů
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citronu

A jak na to? Očistěte žampióny a napíchejte na špízové jehly střídavě se silnějšími  kolečky cibule a kousky slaniny. Česnek prolisujte a promíchejte s olejem, solí, pepřem a šťávou z citronu a důkladně promíchejte. Směsí potřete špízy, vložte na gril a opékejte, dokud houby nezměknou (minimálně 20 minut). Během grilování potírejte zbylou olejovou směsí. Podávejte s pečivem nebo opečenými bramborami.

Zdroje informací:

inverse.com: What did Einstein eat? Inside the diet of the famed physicist

onmanorama.com: The fascinating eating habits of Albert Einstein...

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie