Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe pila horké mléko rozmíchané se syrovým vejcem a milovala tahle pečená játra
Zdroj: Wikimedia Commons/Macfadden Publications, Public Domain, a Toprecepty.cz, JanaDorazinova

Marilyn Monroe je dodnes ztělesněním hollywoodského půvabu. Je módní ikonou a nadčasovým příkladem ženské krásy. Víte, jak si udržovala slavnou postavu „přesýpacích“ hodin?

Maso a zelenina

Asi vás překvapí, že se jídelníček této krásky vůbec nepodobal jídelníčku dnešních hollywoodských hereček. Žádná raw nebo keto dieta. V porovnání s dnešními populárními dietami se Monroe většinou držela jídelníčku podobného paleo. Marilyn jedla spoustu masa a zeleniny.

Jaký byl její běžný jídelníček? Pokud hollywoodská diva potřebovala nějaké to kilo shodit, obvykle začínala svůj den kolem osmé hodiny ranní pomerančovým džusem nebo spařenými sušenými švestkami.

V rozhovoru pro časopis Pageant v září 1952 Marilyn Monroe prozradila některé ze svých, jak sama říkala, „bizarních“' stravovacích návyků. Její ranní snídaně, to byla sklenice teplého mléka se dvěma syrovými vejci.

Pochybuji, že by nějaký lékař mohl doporučit výživnější snídani pro spěchající pracující dívku,“ řekla Marilyn o tom, co je dnes považováno za neobvyklou snídani. „Než si dám ranní sprchu, začnu si ohřívat šálek mléka na horké plotýnce. Když je horké, rozbiju do mléka dvě syrová vejce, rozšlehám je vidličkou a vypiju je, zatímco se oblékám." Údajně to chutná jako „mdlý“ vaječný koňak.

Poté následoval multivitamin. Na dnešních multivitaminech samozřejmě není nic bizarního. Nicméně když Monroe v 50. letech 20. století užívala tabletky multivitaminů, skládaly se jen z těch nejzákladnějších, tedy z vitaminů A, B1, B2, B3, C a D, vápníku a železa.

Nudle s mlékem a játra

Monroe často jedla k obědu půl hrnku vařených nudlí s mlékem – bez sýra. Měla ráda pečené či šťouchané brambory nebo špagety, vařené s rajčaty a máslem. Pochutnala si i na toastu s kouskem másla. Jako dezert k obědu si Monroe dávala buď želé, nebo vařené ovoce.

Byla Marilyn v kuchyni stejnou bohyní jako na filmovém plátně? To se už nikdy nedozvíme. Ale vaření ji bavilo.

Časopisu Pageant řekla: „Moje večeře doma jsou překvapivě jednoduché. Každý večer se zastavím na trhu a koupím si steak, jehněčí kotlety nebo játra, které si upeču v elektrické troubě. K masu si obvykle dám čtyři nebo pět syrových mrkví, a to je vše.“  

Játra obsahují spoustu libových bílkovin, vitamin A, vitaminy skupiny B a železo, takže až tak špatná volba to nebyla.

V tomto rozhovoru Marilyn také přiznala, že právě strava bohatá na bílkoviny ji udržuje v kondici zejména proto, že si občas po večerních hodinách herectví dopřává zmrzlinový pohár. „Jsem si jistá, že bych si toto požitkářství nemohla dovolit, kdyby se můj běžný jídelníček neskládal téměř výhradně z bílkovinných potravin.“

Očistná dieta

Herečka Renée Taylorová, která je možná nejznámější díky roli matky Fran Drescherové v seriálu Chůva k pohledání, se s Marilyn setkala v 50. letech v Actors Studiu. Taylorová řekla deníku New York Post, že jí Monroeová dala recept na svou „očistnou dietu“.

Byl to odvar z citronové šťávy, kajenského pepře a javorového sirupu. Tato očistná dieta se stále těší vlně popularity, i když ve skutečnosti váhu neudrží – navíc byste měli jíst vyváženou stravu! Tenhle rituál, který Marilyn občas dodržovala, bychom neměli napodobovat.

Marilyn končila každý den noční kávou s vaječným koňakem kolem 23:00.

A čím si občas „zahřešila“? Anglické muffiny, jahodová marmeláda a sýr čedar! Samozřejmě také šampaňské!

Přestože se objevily spekulace, že Marilyn měla víc než vřelý vztah k drogám, po její smrti se v žaludku žádné nenašly. Za její smrtí zřejmě byly prášky na spaní. Přičína smrti teprve šestatřicetileté hvězdy nebyla nikdy objasněna.

Pečená játra podle Marilyn

Připravte si:

  • 1 ½ kg telecích nebo vepřových jater
  • 3–4 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 10 baby mrkví
  • 1 ½ šálku červeného vína
  • 80 ml rostlinného oleje
  • mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá saturejka podle chuti
  • sůl

A jak na to? Játra dobře omyjte. Prošpikujte je rozpůlenými stroužky česneku a bobkovým listem a vložte je do malé misky. Zalijte je vínem tak, aby byla játra pokryta. Nechte je 2–3 hodiny chladnout.

Vymažte plech olejem, rozložte do něj nakrájenou cibuli a přidejte očištěné celé mrkve. Na cibuli položte játra, trochu opepřete, ochuťte saturejkou a dejte péct do mírně vyhřáté trouby asi na 35 minut nebo dokud nejsou hotová. Těsně před podáváním je osolte, jinak játra od soli ztvrdnou. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Vyzkoušet můžete i drůbeží játra na cibulce podle našeho videoreceptu.

Drůbeží játra na cibulce s rýží

Zdroje informací: finedininglovers.comsoyummy.comwattpad.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více