Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Nejbohatší muž planety Elon Musk kdysi utrácel za jídlo jen dolar denně, dnes miluje grilovaná žebírka
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Justin Pacheco - https://www.dvidshub.net/image/7132409/usafa-hosts-elon-musk, Public Domain, a Toprecepty.cz, Mirusha

Výstřední miliardář, který dal synovi jméno „X AE A-XII“, dříve nepovažoval jídlo za důležité. Labužník a gurmán už z něj asi nebude, i když od hot dogů ze studentského období Elon Musk časem přešel k pokrmům BBQ a francouzské kuchyni i vínu.

Stravoval se za dolar denně

Muskův netradiční přístup k jídlu v minulosti několikrát vzbudil pozornost. „Kdyby existoval způsob, jak nejíst, abych mohl více pracovat, nejedl bych,“ uvedl v roce 2015 v knize Ashlee Vance: Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future. „Přál bych si, aby existoval způsob, jak získat živiny bez sezení u jídla,“ dodal.

Za poslední léta však Musk přece jenom prošel vývojem a už dokáže ocenit dobré jídlo.

Jeho matka Maye s ním musela mít svatou trpělivost. Jako certifikovaná dietoložka byl nucena přihlížet zvláštním stravovacím návykům svého syna. V době vysokoškolských studií například cíleně utrácel za jídlo pouhý 1 kanadský dolar denně! Živil se párky v rohlíku, levným fastfoodem a výjimečně také pomeranči.  

Jídlo je skvělé!

Dnes má na věc jiný názor. „Jídlo je skvělé,“ řekl Musk v podcastu „The Joe Rogan Experience“. „Raději budu jíst chutné jídlo a žít kratší dobu,“ prohlásil. Přesto skladba jeho jídelníčku není nijak oslňující.

A co nejbohatšímu muži na světě chutná? Na ranní šálek kávy nikdy nezapomene, se snídaní už je to horší. Pokud má čas, dá si vaječnou omeletu.Oběd většinou nestihne nebo rychle zhltne sendvič na některé z mnoha odpoledních schůzek nebo meetingů.

Müsli jí k večeři

Hlavním jídlem je pro něho večeře – a to často pracovní. Pokud to je možné, vybírá si jídla francouzské kuchyně, která zapíjí kvalitním francouzským vínem. A když už jsme u nápojů, nejraději zahání žízeň dietní colou. Pokud má příležitost, nepohrdne sklenkou dobré whisky.

Cereálie si lidé běžně dávají k snídani, pro Elona Muska jsou ideální večeří, pokud jí doma. Nejraději má Cinnamon Toast Crunch. Musk si samozřejmě rád i zamlsá, „ujíždí“ na čokoládových tyčinkách Mars.

Je však třeba připomenout, že Elon Musk si hlídá svou váhu, naposledy jí a pije alkohol dvě až tři hodiny předtím, než jde spát.

Jižanská grilovačka

Možná proto, že  v posledních letech jeho domovem je jižanský Texas, zachutnaly mu barbecue pokrmy. Patří mezi ně i BBQ klasika – grilovaná žebírka. Na ty je potřeba:

na omáčku

  • ½ šálku jablečného octa
  • ½ šálku kečupu
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce granulovaného česneku
  • 1 polévková lžíce uzené papriky
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička hrubé soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

na žebírka

  • ¼  lžíce světlého hnědého cukru
  • ¼ šálku uzené papriky
  • 2 polévkové lžíce hrubé soli
  • 1 polévková lžíce granulovaného česneku
  • 1 polévková lžíce mletého kmínu
  • 1 a ½ až 2 kg vepřových žebírek vcelku

A jaký je postup? V malém hrnci na středním ohni smíchejte ocet, kečup, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku, worcester, sůl a černý pepř. Za častého šlehání vařte, dokud omáčka nezačne houstnout, asi 5 až 7 minut. Nechte vychladnout.

V malé misce prošlehejte hnědý cukr, papriku, sůl, česnekový prášek a kmín.

Rozpalte jeden hořák plynového grilu (plynový gril je v tomto případě nejlepší, protože na něm lze bez problémů udržet stálou teplotu) na nízký stupeň nebo jej předehřejte na 90 °C. Žebra položte na velký kus alobalu a potřete je ze všech stran suchou směsí. Nechte 10 minut odležet a poté je pevně zabalte do alobalu.

Žebra položte stranou s kostí nahoru na chladnější stranu grilu a přiklopte. Po 1 a ½  hodině žebra otočte a grilujte ještě 1 ½  hodiny. (Dbejte na to, aby teplota grilu nepřesáhla 90 °C.) Po 3 hodinách pečení by měly být při nahlédnutí do alobalové fólie vidět kosti vyčnívající z masa. Žebra sundejte z grilu a přeneste na velký plech. Rozbalte alobal a nechte maso 10 minut odpočívat.

Nastavte gril na vysoký žár nebo jej předehřejte na přibližně 230 °C.  Žebra vyjměte z alobalové fólie a položte přímo na gril. Potřete je postupně ze všech stran velkou vrstvou připravené vychladlé omáčky

Grilujte 1 až 3 minuty, dokud omáčka nezkaramelizuje.Obraťte a ugrilujte z druhé strany. Žebra nechte 5 minut vychladnout. Nakrájejte na plátky a podávejte.

Pokud se vám příprava žebírek podle tohoto receptu zdá příliš složitá, můžete zkusit jednodušší variantu podle našeho videoreceptu.

Pikantní medová žebra

Zdroje informací:

netral.news/en: Elon Musk is the richest person in the world, take a peek at his favorite food

finty.com/us: Elon Musk's daily routine

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více