Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Drobné pečivo 14 názorů

Suroviny

Těsto:
1/4 l vody
špetka soli
100 g másla
200 g polohrubé mouky
5 vajec
tuk a mouka na plech
Žloutkový krém Crema pasticcera:
6 žloutků
400 ml mléka
100 ml smetany
140 g jemného krupicového cukru
45 g kukuřičného škrobu - maizena, gustin a pod. nebo hladké rýžové mouky
1 vanilkový lusk nebo lžička mleté vanilky.
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.

  2. Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.

  3. Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°C, po 10ti minutách snížíme na 170°C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.

  4. Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev - rumovou, citronovou, fondánem a pod.

  5. Krém:
    Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout.

  6. Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2.

  7. Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.

Poznámka

Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 500 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

  • zizala zizala(autorka receptu)

    daniel1610: Přidala jsem obrázek hotového krému - je hustý jako kaše.

    Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    daniel1610: Já jsem zatím dělala tento krém pouze s kukuřičným škrobem, rýžová mouka byla zmíněna u receptu na italských stránkách. Jediné, co mě napadá, zda byl krém dobře provařený. Žloutky obsahují enzym amylázu, který při špatném provaření "sežere" škrob a krém zřídne. Zdůrazním to provaření v receptu, dík ;-)
    Příště se určitě povede :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    daniel1610:
    No, já na Crema pasticcera používám pšeničnou hl. mouku:yes: ale jestli není pes zakopán v uvedené a použité rýžové mouce... Myslím, že je rozdíl mezi r. moukou a r. škrobem...
    ... ale nejpravděpodobnější se mi jeví, že jste někde udělala kopanec:-) Tedy, v mém případě, když se nezadaří, tak je to zpravidla tím, že jsem se někde "sekl";-(:-D

    Odpovědět

  • daniel1610 daniel1610

    V pátek jsem dělala tento krém a vůbec se mi nepovedl. Vše jsem dělala podle receptu,v pátek po vyšlehání byl hustý ale druhý den byl řídký.Na zahuštění jsem dala rýžovou mouku.Musela jsem koupit tvaroh a zašlehat ten krém do něj,jinak by mi to vyteklo.Chutˇově moc dobrý,jen nevím kde se stala chyba?;-(

    Odpovědět

  • Simča Simča(neregistrovaná)

    :yes: .... krém vypadá zajímavě zkusím... věnečky také .....:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: Děkuji za záskok :-K

    Děkuji všem, kterým se recept líbí :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    daniel1610: Dovolím si za Jarku... Rýžovou mouku v jakékoliv prodejně zdravé výživy, maizenu kdekoliv (v regálu u škrobů)

    Odpovědět

  • daniel1610 daniel1610

    Můžete mi prosím napsat kde koupím rýžovou mouku?Děkuji.:-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Věnečky jsou výstavní :yes::yes:, ale ten krém je hodně zajímavý:-O

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    mysulka: radiator: Děkuji, jsem ráda, že se vám líbí :-K:-K
    radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý ;-)

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Tak tvoje věnečky bych si teď ke kávě zrovinka dala;-):yes::-K A ten krém musím někdy vyzkoušet.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Vypadají krásně <3:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: :-D Klidně se ozvi, ale musíš v předstihu. A dík za pochvalu :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Teda - :yes:, ty jsou výstavní a moc zajímavý krém. Tak nevím, jestli nezajedu do servisu:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: věnečky se žloutkovým krémem žloutkové věnečky na plech jako řezy krém do žloutkových věnečků jak zahustit řídký krém rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem zloutkovy krém do věnečku žloutkový krém s máslem krém ze žloutků žloutkový krém žloutkově venecky řidky krém jak na řidky krem vanilkovy krem do venecku zloutkovy krem se slehackou vanilkovy žloutkový krem pravý žloutkový krém věnečky z odpalovaného těsta s žloutkovym krém krém do žloutkové věnečky venecky z ryzove mouky žloutkove věnečky recept

Zapomněl/a jsem heslo