Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 569 kJ / 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 33,82 g |
Tuky | 41,49 g |
Vláknina | 9,78 g |
Cholesterol | 75 mg |
Sodík | 1,37 g |
Sůl | 3,26 g |
Sacharidy | 22,68 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na frankfurtskou polévku jsem se chystala dlouho, ale nejprve jsem se chtěla seznámit s její historií.
Obrázky na netu mě trochu vyděsily, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je jiná.
O bramborách a paprice tam není ani zmínka. Ani slovutný kuchař pan Vilém Vrabec tyto dvě suroviny nepoužil. Až v 50. letech minulého století se začala přidávat do jíšky mletá paprika, a ještě mnohem později se začaly přidávat i brambory.
A proč frankfurtská? No, protože se do polévky přidávají zásadně frankfurtské párky, které mají mnohasetletou tradici a světlo světa spatřily ve Frankfurtu nad Mohanem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 4. 2022 12:47
rozmarynaH: Odpovídám sama sobě Ta libra je skutečně "vídeňská". Všem lingvistům se omlouvám
27. 4. 2022 09:54
Marie Svarcova: Díky za komentář, polévka je opravdu dobrá. A jestli tuhle verzi vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnala. Určitě mě to potěší.
27. 4. 2022 09:52
Anna Kocikova: Drahuško, díky za milý komentář. Zkoumat vývoj některých receptů mi baví. Když v receptu vidím např. údaj 560 g, s určitostí mohu říci, že byl, byť částečně" převzat z období "mocnářství", protože 560 g je jedna výdeňská libra, která se u nás už více než 100 let nepoužívá.
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".
27. 4. 2022 07:09
pěkný recept i poznámka
26. 4. 2022 19:32
Hezky rozepsaný recept včetně poznámky
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 7 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 25 minutami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 31 minutami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 47 minutami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 2 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 3 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 5 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 5 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Suroviny: sádlo, cibule, mrkev, celer, česnek, mouka polohrubá, vývar hovězí, párky frankfurtské, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, petrželka, krutony
Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GyDQ
5 názorů