Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na výbornou velikonoční nádivku s medvědím česnekem a klobásou? Šťavnatost zajistí uzený bůček
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Plánujete letos péct velikonoční nádivku, neboli hlavičku? Zkuste ji podle tohoto receptu! Se třemi druhy bylin, klobásou a slaninou chutná fantasticky. Příprava je jednoduchá a zvládne to každý.

Proč se peče nádivka?

Jak už jsme psali v našem předchozím článku dříve, nádivka neboli hlavička se pekla vždy na Velikonoční neděli neboli Boží hod velikonoční a byla prvním masovým jídlem, které si naši předci dopřávali po dlouhém čtyřicetidenním půstu.

Původně v ní chybělo dnes tolik oblíbené uzené, kdysi se totiž do nádivky dávalo maso z vařené telecí hlavy. Právě tato ingredience dala vzniknout lidovému názvu hlavička a tento název se na mnoha místech drží dodnes. Receptů na nádivku jsou stovky a většinou má každá rodina ten svůj vyzkoušený. Já se dnes s vámi podělím o to, jak nádivku dělávám já a prozradím vám i to, co se mi při tom osvědčilo. 

Moje velikonoční nádivka

Základem naší domácí nádivky jsou, asi jako všude, na kostičky nakrájené starší housky nebo rohlíky. Ty ale vždycky ještě opeču v troubě nebo na pánvi na troše oleje. Pečivo tak získá lepší chuť. Zároveň do nádivky dávám také anglickou slaninu nebo pastrami špek, což je uzený vepřový bok, který má skvělou chuť a vyvážený poměr masa a tuku. I tento špek nakrájím na kostičky a opeču a až pak jej, i s výpekem, použiji do nádivky. No a do třetice mám vyzkoušeno, že se nesmí šetřit s vajíčky, jinak bude nádivka suchá. 

Co se týká samotné chuti, té pomáhají bylinky a nikdy nesmím zapomenut na muškátový oříšek. Stačí špetka, která dokáže malé zázraky! To všechno se promítá v receptu, který vám dnes nabízím. 

Velikonoční nádivka

Na menší formu budete potřebovat: 3 housky, mléko dle potřeby, 2 klobásky s medvědím česnekem (nebo jiné dle chuti), 100 g pastrami špeku (nebo anglické slaniny), trochu oleje, 5 vajec, medvědí česnek, petržel, listový špenát, 
sůl, pepř a muškátový oříšek.

Jak na to? Housky a špek či slaninu pokrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a slaninu na něm opečte do zlatova, pak přidejte na kostičky nakrájené housky a opečte i je. Vše i s olejem nechte vychladnout a pak přendejte do mísy a zalijte mlékem tak, aby housky navlhly. 

Bylinky nasekejte nadrobno. Klobásku nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. Vejce rozklepněte do mísy a prošlehejte. Navlhčené housky zalijte rozšlehanými vajíčky a přidejte k nim nasekaný medvědí česnek, petrželku a špenát (množství dle chuti). Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. 

Nádivku vlijte do vymazaného a strouhankou vysypaného menšího pekáčku a pečte v troubě při 180 stupních dozlatova. Ke konci pečení můžete teplotu zvýšit na 200 stupňů. Podávejte nejlépe s kyselou okurkou nebo s čerstvým zeleninovým salátem. 

Moje tipy:

  • Pokud se vám housky do pánve ke slanině už nevejdou, opečte alespoň část z nich, nebo je opečte nasucho v troubě. 
  • Ještě jednou možností je, sníh z vajíček vyšlehat a až pak jej přimíchat do nádivky. Já to dělám pouze u nádivky do kuřete, u velikonoční nechávám vajíčka celá.
  • Doporučuji pekáček vytřít zlehka olejem a vyložit pečicím papírem (díky oleji bude lépe držet na místě). Nádivka nebo obecně nákypy, kde je více vajíček, mají tendenci se přichytávat k nádobě a ta se pak hůř čistí. 
  • Housky je možné zvlhčit i smetanou, ale není to potřeba. Pastrami špek nebo anglická dodají jídlu tuku už dost. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více