Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šišky plněné mákem
Zdroj: Toprecepty, hosta

Šišky sypané oslazeným mákem bezesporu patří k neoblíbenějším zástupcům tuzemských sladkých hlavních jídel. Co takhle pro jednou vyzkoušet netradiční úpravu české klasiky a naplnit bramborové šišky sladkou makovou směsí? Vyžaduje to sice pár minut práce navíc, ale výsledek stojí za to.

Univerzální těsto na bramborové šišky

Bramborové těsto je vděčné díky jeho univerzálnímu využití na slané i sladké pokrmy, hodí se na vaření, smažení i pečení a navíc se s ním dobře pracuje. Do toho úplně nejzákladnějšího není třeba použít ani vejce, jako například u těchto šišek plněných špenátem a uzeným. Při plnění makovou směsí se však vejce pro jistotu přidává, neboť je náplň řidší. Kromě vejce budete potřebovat brambory typu C, tedy ty vhodné na kaši nebo knedlíky, hrubou mouku a špetku soli.

Brambory den předem uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka a uložte v lednici. Takto připravené budou mít na těsto ideální vlastnosti.

Maková směs do šišek, buchet i na koláč

Do bramborových šišek můžete použít jakýkoli svůj osvědčený recept na makovou náplň, ta ozvláštněná pikantní marmeládou však pozvedne pokrm o další level výše.

Kvalita a čerstvost máku hraje pro dokonalý výsledek zásadní roli. U máku kupovaného už v pomletém stavu však nikdy nevíte, jak dlouhou dobu strávil na pultě. Namletý mák rychle žlukne, a čím je starší, tím intenzivnější má hořkou chuť, která celkový dojem zaručeně zkazí. Určitě tedy doporučujeme koupit mák nemletý a zpracovat jej bezprostředně před přípravou plněných bramborových šišek. Nemáte mlýnek na mák? Vystačíte si s elektrickým mlýnkem na kávu nebo jako za starých časů s hmoždířem.

K máku a pikantní marmeládě budete na náplň potřebovat ještě mléko, krupicový cukr a kůru z chemicky neošetřeného citronu. Dospělácká verze může být obohacena také o pár kapek rumu.

Maková směs je skvělá nejen do bramborových šišek, ale i do klasických buchet, plněných taštiček, šátečků, na koláče nebo do závinu.

Recept na bramborové šišky plněné mákem

Na 4 porce si připravte 1 kg den předem uvařených brambor typu C, 2 vejce velikosti M, 300 – 400 g hrubé mouky a špetku soli. Na makovou náplň pro dané množství použijte 100 g mletého máku, 100 ml mléka, 50 g cukru krupice, nastrouhanou kůru z ½ menšího citronu a 50 g pikantní marmelády. Dále budete potřebovat máslo, strouhanku a moučkový cukr na posypání, nebo zkrátka to, co máte v kombinaci s bramborovým těstem nasladko rádi. Jak na to?

Nejprve si připravte makovou náplň, která musí před zabalením do těsta vychladnout. Mletý mák zalijte v kastrolku mlékem, za stálého míchání přiveďte pozvolna k varu a povařte asi 5 minut. Oslaďte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, marmeládu a společně provařte při mírné teplotě asi 2 minuty. Chladnutím maková směs zhoustne. Bude-li i tak příliš řídká, zahustěte ji nastrouhanými piškoty.

Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a asi 250 g mouky. Další mouku přidávejte postupně, až vznikne vláčné, hladké, nelepivé těsto. Množství mouky je orientační. Vždy záleží na tom, jak jsou brambory moučnaté.

Z těsta vyválejte váleček o průměru asi 5–8 cm a nakrájejte ho na plátky. Každý plátek si položte na dlaň a druhou rukou lehce rozplácněte. Doprostřed dejte trochu makové náplně, přehněte nejprve 2 protilehlé konce, aby uzavřely náplň, a od nepřehnutého konce zarolujte do šišky. Tvar doladíte poválením bramborové šišky na pomoučené ploše.

Šišky vložte do vroucí osolené vody a poté, co vyplavou na hladinu, povařte 3 – 4 minuty podle velikosti.

Plněné bramborové šišky posypte nasucho opraženou strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více