Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šišky plněné uzeným a špenátem
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Bramborové těsto, prorostlejší uzené maso a listový špenát k sobě báječně ladí. A v netradiční úpravě plněných šišek s nimi určitě zabodujete. Jak na bramborové šišky s překvapením uvnitř a skvělou dokřupava osmaženou cibulku, která pokrm doladí?

Těsto na bramborové šišky jen ze 3 surovin

Plněné bramborové šišky jsou nejen jednoduché na přípravu a skvěle chutnají, ale také jsou nenáročné na počet surovin. Na bramborové těsto budete potřebovat jen brambory typu C, hrubou mouku a sůl. Brambory budou mít ideální vlastnosti, když je den předem uvaříte ve slupce v osolené vodě doměkka. Vejce do našeho receptu není potřeba.

Náplň do bramborových šišek

Kombinace uzeného masa a špenátu je léty prověřená a patří k jarnímu období, kdy se přidává do velikonoční nádivky.

Aby chuť náplně byla dokonalá, je dobré vybrat tučnější uzené maso, například krkovičku. Libovější uzené maso doporučujeme doplnit o kousek uzené slaniny, jejíž chuť plně vynikne, když ji vyškvaříte asi na polovinu na pánvi bez přidaného oleje.

Listový špenát nejprve spařte vroucí vodou a přebytečnou vodu důkladně vymačkejte. Na jaře, kdy vyrůstají mladé kopřivy, hojně používané do velikonoční nádivky, je lze použít místo špenátu. Listy zbavené stonků se také musí nejprve spařit vroucí vodou, aby se zbavily štiplavosti.

Co by dále nemělo chybět v náplni, je prolisovaný česnek, který rovněž se špenátem i uzeným skvěle funguje.

Recept na plněné bramborové šišky

Na 4 porce plněných bramborových šišek budete potřebovat 500 g brambor typu C, 250 g hrubé mouky, špetku soli, 100 g uzené krkovice, 500 g listového špenátu, 2 stroužky česneku, špetku pepře, 2 cibule, hladkou mouku a sádlo. Jak na to?

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka a nechte přes noc v lednici. Ještě než se pustíte do těsta, připravte si náplň. Špenát spařte v cedníku vroucí vodou, nechte mírně zchladnout a vymačkejte z něj co nejvíce vody. Nakrájejte jej nadrobno a smíchejte s nakrájeným uzeným masem a prolisovaným česnekem. Ještě lepší chuť získáte, když uzené maso předtím krátce orestujete na pánvi s trochou oleje.

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte mouku, sůl a rukama vypracujte hladké těsto. Z těsta vyválejte váleček o průměru asi 5–8 cm a rozkrájejte ho na kolečka. Každé kolečko si položte na dlaň a druhou rukou lehce rozplácněte. Doprostřed dejte trochu špenátové náplně, přehněte nejprve 2 protilehlé konce, aby uzavřely náplň, a od nepřehnutého konce zarolujte do šišky, jejíž tvar doladíte poválením na pomoučené ploše.

Plněné bramborové šišky vložte do vroucí osolené vody, počkejte, až vyplavou na hladinu, a od té doby odměřte 3 minuty, než budou šišky hotové. Raději však nejprve jednu šišku rozřízněte pro kontrolu.

Tip: Hotové bramborové šišky můžete dovést k dokonalosti orestováním na pánvi. 

Plněné bramborové šišky nejlépe chutnají posypané osmaženou cibulkou. Jak na ni?

Jak na dokřupava osmaženou cibulku?

Aby byla cibulka nakrájená na tenká kolečka a rozdělená na kroužky dokonale křupavá, stačí použít jednoduchý trik. Těsně před smažením ve vyšší vrstvě rozehřátého sádla ji zlehka obalte v hladké mouce. Během smažení, které by mělo probíhat při střední teplotě, je třeba cibuli hlídat, neboť okamžik mezi dokonale usmaženou a spálenou cibulkou netrvá dlouho. Ideální je smažit do světlejší hnědé barvy a po odložení na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk, cibuli podle potřeby osolit.

Bramborové šišky nasladko

Se sladkou verzí plněných bramborových šišek zaručeně zabodujete nejen u dětí. Těsto použijte stejné jako na slané šišky, a naplňte jej makovou směsí. Tu získáte svařením mletého máku s trochou mléka nebo smetany a následným oslazením. Je-li směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo mletými piškoty. Bramborové šišky plněné mákem na talíři posypte moučkovým cukrem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více