Pravá řecká musaka krok za krokem. Důležitý je „vypocený“ lilek, tajemství lahodné chuti pak spočívá ve správném výběru masa a koření
14. 5. 2023 Vaření
Také už se nemůžete dočkat dovolené? Vůně oblíbených prázdninových jídel vám tu správnou letní náladu připomene. Pravou řeckou musaku si můžete připravit i doma. Klidně ještě dnes. Tenhle recept vás rozhodně nadchne. Voní prázdninami, sluncem a bylinkami.
Lilky do musaky původně nepatřily
Leckoho asi překvapí, že musaka vlastně není řecké jídlo. Většina z nás ji právě z dovolené v Řecku zná, ale její původ je třeba hledat na Středním východě a v Turecku.
Jídlo zvané musakhkhan, odkud je název téhle dobroty odvozený, lze dohledat v arabské knize ze 13. století známé jako Bagdádská kuchařka. Způsob přípravy se ale od té dnešní řecké musaky v mnohém liší, stejně jako se mu nepodobají recepty podobných pokrmů například z Libye či dalších arabských států.
Jejich základem nejsou brambory ani bešamel či sýr, ale především směs masa, rajčat a bylinek. Lilky se začaly přidávat až mnohem později, v Evropě až někdy v 19. století. Do té doby lidé věřili, že jsou jedovaté, a nejedli je.
Mohlo by vás zajímat
Recept od šéfkuchaře
Recept na musaku v té dnešní podobně pochází od slavného řeckého šéfkuchaře Nikose Tselemendise. Tento kulinářský mistr studoval ve Vídni a pracoval zde jako kuchař na různých zahraničních ambasádách.
V roce 1919 se stal generálním ředitelem hotelu Ermis, v 1932 založil cukrářskou školu a zároveň napsal populární kuchařku. Zajímavostí je, že jeho kuchařská kniha se stále těší velké oblibě, dočkala se už více než 15 vydání a vaří podle ní mnoho slavných šéfkuchařů. A pokud na lahodnou zapečenou směs kořeněného mletého masa, jemného lilku, brambor spojenou krásně krémovou bešamelovou omáčkou a sýrem dostáváte už teď chuť, upečte si ji společně s námi.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct pravou řeckou musaku?
Jako první si připravte masovou směs. Jednu větší pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte asi 400 g mletého hovězího a jehněčího masa smíchaného půl na půl, osolte, opepřete a osmahněte. Pak přidejte půl lžičky čerstvě nastrouhané skořice, špetku muškátového oříšku, pepř, orestujte, přidejte 2 stroužky česneku, 2 čajové lžičky cukru, 400 g drcených rajčat a 2 lžíce rajčatového protlaku. Nechte pozvolna dusit zhruba 30 minut. V případě potřeby přilejte trochu vývaru.
Pět brambor oloupejte, nakrájejte na plátky, smíchejte s jednou oloupanou cibulí pokrájenou na měsíčky, solí, olivovým olejem, pepřem a tymiánem. Vložte do zapékací misky a ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů pečte 20 minut. Mezitím si nakrájejte jeden větší či dva menší lilky na plátky, posolte a nechte je vypotit. Vodu následně odsajte ubrouskem a připravte si bešamel.
Na bešamel si 120 g másla rozpusťte, přidejte 120 g hladké mouky a do vzniklé jíšky postupně dolévejte mléko, až vznikne hustá, hladká omáčka. Potřebovat jí budete asi ¾ litru. Stále míchejte a vařte jen mírně. Osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nechte provařit cca 20 minut. Hotovou omáčku odstavte, přidejte 2 žloutky, vymíchejte a přidejte 80 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu.
Na zapečené brambory poskládejte vypocené lilky pokapané olivovým olejem, ochucené solí, pepřem a tymiánem a pečte dalších 20 minut. Pak na brambory s lilky rozetřete masovou směs, urovnejte, přidejte bešamelovou omáčku, posypejte sýrem a zapečte asi 20 minut do zlatova. Hotová musaka se krájí na větší kostky a hned podává. Nebo také můžete zapéct každou porci zvlášť v menší misce.
Zdroje informací:
www.flymetothemoontravel.com: The History of Moussaka: A Delicious Taste of Greece
www.thespruceeats.com: Greek Moussaka With Potatoes Recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr
Beárnská omáčka dokonale dochutí steak i zeleninu. K tomu, aby byla krásně hladká, pomůže trik slavné kuchařky Julie Child
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Lilek nebo baklažán: Máme pro vás vydatnou dávku inspirace, jak tuto chutnou zeleninu zpracovat v kuchyni
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu