Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

řecká musaka
Zdroj: Freepik, timolina

Také už se nemůžete dočkat dovolené? Vůně oblíbených prázdninových jídel vám tu správnou letní náladu připomene. Pravou řeckou musaku si můžete připravit i doma. Klidně ještě dnes. Tenhle recept vás rozhodně nadchne. Voní prázdninami, sluncem a bylinkami.

Lilky do musaky původně nepatřily

Leckoho asi překvapí, že musaka vlastně není řecké jídlo. Většina z nás ji právě z dovolené v Řecku zná, ale její původ je třeba hledat na Středním východě a v Turecku.

Jídlo zvané musakhkhan, odkud je název téhle dobroty odvozený, lze dohledat v arabské knize ze 13. století známé jako Bagdádská kuchařka. Způsob přípravy se ale od té dnešní řecké musaky v mnohém liší, stejně jako se mu nepodobají recepty podobných pokrmů například z Libye či dalších arabských států.

Jejich základem nejsou brambory ani bešamel či sýr, ale především směs masa, rajčat  a bylinek. Lilky se začaly přidávat až mnohem později, v Evropě až někdy v 19. století. Do té doby lidé věřili, že jsou jedovaté, a nejedli je.

Recept od šéfkuchaře

Recept na musaku v té dnešní podobně pochází od slavného řeckého šéfkuchaře Nikose Tselemendise. Tento kulinářský mistr studoval ve Vídni a pracoval zde jako kuchař na různých zahraničních ambasádách. 

V roce 1919 se stal generálním ředitelem hotelu Ermis, v 1932 založil cukrářskou školu a zároveň napsal populární kuchařku. Zajímavostí je, že jeho kuchařská kniha se stále těší velké oblibě, dočkala se už více než 15 vydání a vaří podle ní mnoho slavných šéfkuchařů. A pokud na lahodnou zapečenou směs kořeněného mletého masa, jemného lilku, brambor spojenou krásně krémovou bešamelovou omáčkou a sýrem dostáváte už teď chuť, upečte si ji společně s námi.

Jak upéct pravou řeckou musaku?

Jako první si připravte masovou směs. Jednu větší pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte asi 400 g mletého hovězího a jehněčího masa smíchaného půl na půl, osolte, opepřete a osmahněte. Pak přidejte půl lžičky čerstvě nastrouhané skořice, špetku muškátového oříšku, pepř, orestujte, přidejte 2 stroužky česneku, 2 čajové lžičky cukru, 400 g drcených rajčat a 2 lžíce rajčatového protlaku. Nechte pozvolna dusit zhruba 30 minut. V případě potřeby přilejte trochu vývaru.

Pět brambor oloupejte, nakrájejte na plátky, smíchejte s jednou oloupanou cibulí pokrájenou na měsíčky, solí, olivovým olejem, pepřem a tymiánem. Vložte do zapékací misky a ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů pečte 20 minut. Mezitím si nakrájejte jeden větší či dva menší lilky na plátky, posolte a nechte je vypotit. Vodu následně odsajte ubrouskem a připravte si bešamel.

Na bešamel si 120 g másla rozpusťte, přidejte 120 g hladké mouky a do vzniklé jíšky postupně dolévejte mléko, až vznikne hustá, hladká omáčka. Potřebovat jí budete asi ¾ litru. Stále míchejte a vařte jen mírně. Osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nechte provařit cca 20 minut. Hotovou omáčku odstavte, přidejte 2 žloutky, vymíchejte a přidejte 80 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu.

Na zapečené brambory poskládejte vypocené lilky pokapané olivovým olejem, ochucené solí, pepřem a tymiánem a pečte dalších 20 minut. Pak na brambory s lilky rozetřete masovou směs, urovnejte, přidejte bešamelovou omáčku, posypejte sýrem a zapečte asi 20 minut do zlatova. Hotová musaka se krájí na větší kostky a hned podává. Nebo také můžete zapéct každou porci zvlášť v menší misce.

Zdroje informací: 
www.flymetothemoontravel.com: The History of Moussaka: A Delicious Taste of Greece 

www.thespruceeats.com: Greek Moussaka With Potatoes Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více