Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr ve sladkokyselém nálevu: Klasický recept s cukrem, octem a solí je snadný na přípravu a zvládne jej každý
Zdroj: Toprecepty, janaka

Kopr je vynikající aromatická bylinka, která hezky ladí k rybám, mořským plodům, ale i k zelenině. Abychom ho uchovali na zimu, můžeme kopr zavařit do sladkokyselého nálevu.

Jak se zpracovává kopr

Kopr je voňavá bylinka, která se využívá hlavně v kuchyni. Protože si chceme užít kopru nejen na jaře, ale i v ostatních měsících, je ideální ho zpracovat. Sice je nejlepší využívat čerstvý kopr, ale bylinka se dá i mrazit a zavářet. Oba způsoby jsou lepší než sušení, protože tím ztrácí svou typickou vůni. Mrazit ho můžeme tak, že ho nasekáme, dá se ale zamrazit i vcelku, dobrým řešením je i nasekaný v miskách na led přelitý vodou.

Co udělat s čerstvým koprem

Čerstvý kopr provází výrazné charakteristické aroma a listy jsou svěže zelené. Jejich mírná povadlost není na škodu. Čerstvý kopr můžeme v lednici uchovávat zabalený ve vlhkém papírovém ubrousku, můžeme dát ale rostlinku i do skleničky s vodou. Ale i tak vydrží čerstvý kopr jen dva dny. 

Jak se krájí kopr

Co udělat předtím, než se pustíme do zavařování? Jestliže máme kopr i s kořínky, tak ty odřízneme spolu s částí stonku, na které nejsou lístky. Kopr dáme do mísy, zalijeme vodou a promícháme, aby se z byliny dostaly případné zbytky hlíny.

Kopr vytáhneme, dáme rostlinky do svazku a nakrájíme nadrobno.  

Jak připravit kopr ve sladkokyselém nálevu

Na nálev bude zapotřebí: 750 ml vody, 225 ml octa, 1,5 lžíce cukru, 1,5 lžičky soli a kopr.

Jak na to? Připravte si pět skleniček (velikost po dětské přesnídávce) a důkladně je vyčistěte včetně víček. Nalijte do hrnce vodu, přisypte cukr, sůl a zalijte octem. Dejte na sporák a nechte svařit. Kopr dobře propláchněte studenou vodou a pak ho nakrájejte nadrobno.

Kopr

Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

Jak sterilovat kopr

Kopr nasypte volně do skleniček a zalijte nálevem. Skleničky uzavřete a sterilujte při teplotě 85 °C asi 20 minut. Na sterilování dejte do velkého hrnce utěrky na nádobí a na to dejte skleničky tak, aby se nedotýkaly. Nalijte vodu tak, aby asi centimetr víčka vykukovala nad vodou. Dejte vařit po zmíněnou dobu. Pak opatrně vyndejte skleničky z hrnce na utěrku na stole. Zkontrolujte, jestli je víčko dobře uzavřené, pak sklenici obraťte víčkem dolu. Přikryjte utěrkou a nechte přes noc vychladnout. 

Hotový kopr v sladkokyselém nálevu využijeme v polévkách, omáčkách, ale třeba i v dresinku. 

Zdroje informací:

bezpecnostpotravin.cz: Kopr
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Náš tip: Připravte si tradiční hospodskou koprovku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více