Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z hlávkového salátu je jemná díky smetaně, lehce kyselá po citronu, voní koprem a s opečenou slaninou chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Napadlo vás někdy udělat polévku ze salátu? Zvykli jsme si už třeba i ne netradiční okurku, salát zní ale přece jen trochu zvláštně. Možná vás tedy překvapí, že na Slovensku jde o tradiční recept – a především tato polévka chutná až překvapivě výborně. 

Hlávkový salát v teplém provedení

Salátovou polévku si možná někteří pamatují z dětství, jen se na ni v posledních letech trochu pozapomnělo. O této polévce se říká, že i když někteří lidé jí nemohou přijít na chuť (většinou ti, jež ji znají ze školních jídelen), ti ostatní ji naprosto milují. To platí pro ty, kteří na ni mají vzpomínky z dětství od babičky. Salátová polévka je vlastně takovou teplou verzí hlávkového salátu, toho na moravský způsob, se sladkokyselou zálivkou a opečeným špekem. A stejně jako salát se právě ochucuje i octem nebo citronovou šťávou, což jí zajistí příjemnou svěžest. 

Svěží polévka, do níž využijete salát

Salátová polévka je polévkou mléčnou, kromě mléka se však do ní pro lahodnější chuť někdy přidává i smetana. Většinou se zahušťuje bramborami a někdy navíc jíškou. Když k tomu pak přidáte slaninu, na rozdíl od salátu to zas taková dietka není. Přesto jde o výbornou a hlavně osvěžující polévku pro horké letní dny. A hlavně ji ocení ti, kterým velkou salátovou úrodu nezbaštili slimáci, a musí si s ní nějak poradit sami. 

Hlavně slovenská specialita

Polévka z hlávkového salátu je sice známá i u nás, nejčastěji se ale připravuje na Slovensku i v jiných zemích, třeba v Rumunsku. Občas se dělá i jako omáčka, kdy se může doplnit i bramborem nebo knedlíkem. Často se podává i s vajíčkem vařeným natvrdo nebo s volským okem. Polévka má spoustu variant. Dochucuje se často bylinkami, většinou koprem, přidat lze i bobkový list nebo nové koření. Polévka se nejčastěji dělá z obyčejného hlávkového salátu, lze do ní ovšem použít i křehký ledový salát. 

Recept na úžasnou salátovou polévku

Máte-li na zahradě přebytky hlávkového salátu nebo prostě chcete jen vyzkoušet nějakou neobvyklou specialitu, salátová polévka je báječným řešením. A jak na ni? 

Budete potřebovat: 4 hlávkové saláty, 150 g másla, 100 g sádla, 120 g hladké mouky, 1 litr plnotučného mléka. 2 dl vody nebo zeleninového vývaru, 3 dl 33% smetany ke šlehání, ocet, cukr, citronová šťáva a sůl podle chuti, případně na ozdobu opražená slanina, vajíčka, vařené brambory nebo kopr. 

  1. Listy salátu důkladně omyjte, natrhejte na větší kousky a nechte okapat v sítu nebo na kuchyňské utěrce. 
  2. V hrnci rozpusťte sádlo (nejlépe z uzené slaniny) a máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Tu pak zalijte mlékem, vodou nebo zeleninovým vývarem a smetanou. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu.  
  3. Za stálého míchání vařte asi 10-12 minut, poté dochuťte solí, cukrem a trochou octa. Vymačkejte šťávu z menšího citronu a vmíchejte ji do polévky. Opět minutu povařte. 
Odstavte z ohně a do stále vroucí polévky přidejte salát. Pak už polévku nevařte, jinak salát ztratí svou svěžest a krásnou barvu. 
  4. Hotovou polévku můžete doplnit vařeným bramborem, vejcem, opečenou křupavou slaninou nebo dozdobit a dochutit koprem.

Náš tip: A pokud vám přebývá ledový salát, vyzkoušejte třeba tento lehký salát podle našeho videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více