Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadná koprová omáčka podle Sandtnerky je delikatesa! Zahuštěná kysanou smetanou a zjemněná žloutkem chutná skvěle
Zdroj: Toprecepty, holavideo

Někdo koprovku doslova miluje, jiný na ni má nepříliš pozitivní vzpomínky ze školních jídelen. Pokud ovšem nepatříte k zapřisáhlým odpůrcům kopru, cestu si k ní ještě najít můžete, i koprová omáčka se dá totiž „vytunit“ do podoby luxusní delikatesy. 

Koprovka jako český unikát

Koprová omáčka neboli koprovka je jednou z typických omáček české kuchyně a je vlastně i takovým unikátem. Ačkoli kopr je oblíbený v mnoha světových kuchyních, podobná teplá omáčka se nikde jinde nejí. Jde o klasickou smetanovou omáčku k masu, které jsou pro nás typické, a dalo by se o nich říct, že jsou jedním ze základů české gastronomie.

Kromě masa se obvykle párují s dalším typicky českým pokrmem – knedlíkem, ať už s houskovým, kynutým nebo luxusním karlovarským. Koprovka je ale mezi ostatními podobnými omáčkami specifická, sluší ji to totiž nejen s knedlíkem, ale dobře si rozumí i s bramborem, a maso v ní často nahrazuje vejce uvařené natvrdo. Jaké verzi dáte přednost, to je jen na vás, abyste si ale opravdu pochutnali, je třeba hlavně udělat vynikající samotnou omáčku. 

Jak vylepšit a dochutit koprovou omáčku

Příprava koprovky se někdy odbývá, jak bývá zvykem v českých hospodách. Od verze s bujonem a trochou mléka, zahuštěné velkým množstvím mouky toho opravdu nemůžete čekat mnoho. Pokud ale vsadíte na kvalitní ingredience a vyhrajete si s přípravou, nemůžete udělat chybu. Takovou koprovku pak opravdu odmítnou jen ti, kteří kopr z duše nesnášejí. 

Receptů na koprovku existuje celá řada. V základu si ale vystačíte jen s několika kvalitními ingrediencemi – domácím vývarem, smetanou, koprem a trochou mouky, případně i másla na jíšku. 

  • Právě jíška je základem většiny omáček české kuchyně. Díky jíšce se z omáček stávají omáčky a nejsou řídké jako polévky. Jíška se připravuje jen z mouky (nejlépe hladké, můžete ale klidně použít i bezlepkovou) a tuku, obvykle v poměru 1:1. Ideální je v tomto případě máslo, které dodá omáčce jemnou chuť. Na koprovku je třeba udělat jíšku světlou, stačí, když mouka jen trochu zežloutne. Je třeba hlídat, aby se jíška nepřipálila.
  • Do jíšky se pak přilévá tekutina, kterou je třeba s jíškou pořádně rozmíchat, aby v omáčce nevznikly žmolky. Vývar přilévejte postupně, přičemž je třeba řídit se pravidlem – do studené jíšky patří horká tekutina, do horké zase studená.
  • Nejlepší omáčku uděláte, když použijete domácí vývar, hovězí či kuřecí. Může být ale i zeleninový, záleží na tom, s čím chcete koprovku podávat. 
  • Jemnou chuť pak omáčce dodá smetana. Nejvhodnější je nějaká tučnější, nejlépe šlehačka. Můžete zvolit tučnou kysanou smetanu, ta aspoň dodá omáčce rovnou nakyslou chuť. Chcete-li se vyhnout přípravě jíšky, můžete mouku do omáčky zapracovat tak, že ji vmícháte do smetany a pak teprve do omáčky. 
  • Pokud by se vám omáčka po přidání smetany srazila nebo v ní zůstaly žmolky, můžete si vzít na pomoc ponorný mixér a rozmixovat ji znovu dohladka. 
  • Teprve po smetaně se do omáčky přidává kopr. Ten je lepší použít čerstvý, aby dodal omáčce krásně zelenou barvu. Navíc má i výraznější chuť a vůni. Kopr nasekejte najemno a odkrojte z něj hlavně tužší stonky. 
  • Posledním krokem k dokonalé koprovce je její dochucení. Omáčka by měla mít hlavně lehce nakyslou chuť. Na dochucení můžete použít ocet, ale klidně i citronovou šťávu. Případně lze dodat i trochu cukru

Jednodušší koprovka podle Sandtnerky

I když se můžete setkat s různými speciálními verzemi koprovky, třeba bezmoučnou z květáku či cukety, není nad to vsadit na klasický recept. Pokud nejste na dietě a chcete si udělat tu pravou tradiční koprovou omáčku, zkuste třeba rovnou tu podle slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků Sandtnerové. Její předností je, že se nemusíte dělat s jíškou, neboť mouka se vmíchává rovnou do smetany. Jak na to? 

Budete potřebovat: ¼ l kyselé smetany, 3 dkg mouky, 380 ml mléka, sůl, 1 dkg cukru, 2 lžíce octa, kopr a 1 žloutek. 

  1. Ve studené smetaně smíchejte mouku a sůl, nalijte do vařícího mléka a za stálého míchání nechte omáčku na mírném ohni zhoustnout. 
  2. Omáčku okyselte, přimíchejte do ní opraný, sekaný kopr, sůl, cukr a žloutek a promíchejte. 
  3. Hotovou koprovku můžete podávat s vařeným hovězím masem, vejce vařeným natvrdo nebo ztraceným vejce. Jako příloha se kromě knedlíku hodí vařené brambory. Klidně je ale můžete nahradit bramborami pečenými ve slupce. Budete mít mnohem lahodnější přílohu. Za starých časů se koprovka rovněž často podávala se svítkem.

Náš tip: Pokud vám příprava jíšky nevadí, můžete si připravit koprovku podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více