

Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
Suroviny 4 porce
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
- 320 ml mléka
- 80 g smetany
- 40 ml převařeného horkého octa
- 40 g cukru
- 20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
- 10 g soli
Postup přípravy receptu
Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.
Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Receptury teplých pokrmů
Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala...:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.
Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť...
Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
-
Koprovku dělám docela často, ale pro jednou jsem chtěla vyzkoušet něco "podle receptu". A musím říct, že jsem všechno poctivě odvážila, odmeřila a výsledek byl výborný!! Čerstvý kopr, je čerstvý kopr...... Zdálo se mi hodně cukru, tak jsem ho přidávala velmi opatrně a nakonec tam padnul všech přesně podle receptu. Můžu doporučit, fakt dobrá, konzistence akorát omáčková. Ani hustá, ani řídká.
-
Jestli si chcete udělat poctivý koprový sliz, tak s chutí do toho. Nejdřív to vypadalo jak těsto na lívance a nakonec jsem do toho musel přilít spoustu vývaru, aby to mělo aspoň trochu rozumnou konzistenci.
Ne, vážně, jestli nechcete mít totální kejdu, udělejte jišku z 20g másla a 20g mouky -
-
Eja57: Já používám i sterilovaný kopr, jak kdy, podle možností. Ale pokud sterilovaný, tak ho ohřívám v mikrovlnce, aby se omáčka nesrazila. Vyzkouším ale i tvou vychytávku, díky..
-
Já dávám čerstvý kopr do všeho možného, sterilovaný nepoužívám vůbec. Ale na koprovku mám speciální "formu" kopru. Množství na cca půl litru omáčky. 2 PL vody a 2 PL octa přivedeme v minirendlíčku k varu, přidáme 3 PL najemno nasekaného čerstvého kopru, zamícháme a hned odstavíme, už nevaříme!. Vlijeme do omáčkového již provařeného základu a pak přidám 33% smetanu s rozmíchaným žloutkem. Nepatrně přisladím dle chuti.
Je to chuťově něco mezi a nemá to tu pachuť a divný vzhled sterilovaného kopru. -
Skvost
moc dekuji za recept ditka miluji
-
...dobré jsou také zastřená vejce....
-
Pavel:
Paráááda
Naštěstí nevímco je žáha a mouce se nebráním, ba naopak k mým oblíbenostem patří jednoduchá (muškátová) bešamelová majda s barsčím
***
No, až na tu zde použitou koprovou "atrapu"vařívám v podstatě podle hospodské receptury, že
-
Koprovka bez mouky: V procezeném a vychlazeném hovězím vývaru cca 1,5 l rozkvedláme cca 5-6 vajec a (hrnec v hrnci) přivedeme do varu za stálého míchání či kvedlání, aby se vejce nesrazila. Krátce provaříme -1-2 minuty a přidáme kysanou smetanu a kopr. už nevaříme. lze přikyselit zakápnutím octem nebo citronovou šťávou.V případě, že je příliš řídká uděláme z hotové jíšky s trochou vývaru hustší základ a smícháme - podle citu. Z této omáčky nepálí žáha jako z moučné. Podávám s hovězím masem,které jsem použil pro vývar
-
Simona Skolakova: Myslím, že to bude prudič ...
-
jiří:
a nenapsal jste proč,proč proč!!!!!Doufám,že proto,že se Vám recept líbí
nemám ráda,když někdo se vyjádří pouze pár slovy a nezdůvodní proč se mu recept nelíbí,nemusí ho vařit,může si vybrat z jiných,je jich tu opravdu dost,ale takhle mi to připadá,že chcete jen prudit
-
já jenom žasnu a žasnu, a žasnu,
-
Chci Vám moc a moc poděkovat za sebe i moji rodinu, že jste se podělila o recept na nejúžasnější a přesně tu pravou a milovanou koprovku! Jste skvělá! Dělali jsme ji dneska, chuť úplně luxusní, jen jsme asi udělali něco špatně, měli jsme ji strašně hustou. Přitom jsme postupovali přesně podle receptu, jen jsme u všeho zdvojnásobili poměry , nemohla být chyba v tom, že jsme do jíšky nalili vývar vařící? Ještě jednou moc děkuji!
-
Pepík Ševců: Souhlas, taky mám raději čerstvý, je aromatičtější a má lepší barvu.. Jsem ráda, že se ještě najdou lidé, kteří nevaří jen pohlreichoviny - ten chlap by českou kuchyň nejraději zlikvidoval.
-
Vývar NE!!! Koprovka není guláš.