Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Omáčky 57 názorů

Suroviny

60 g másla
60 g hladké mouky
200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
320 ml mléka
80 g smetany
40 ml převařeného horkého octa
40 g cukru
20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
10 g soli
Recept si zatím oblíbilo 49 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.

  2. Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.

  3. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.

Poznámka

Zdroj: Receptury teplých pokrmů

Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala...:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.

Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť...

Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 705 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eja57: Já používám i sterilovaný kopr, jak kdy, podle možností. Ale pokud sterilovaný, tak ho ohřívám v mikrovlnce, aby se omáčka nesrazila. Vyzkouším ale i tvou vychytávku, díky..

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já dávám čerstvý kopr do všeho možného, sterilovaný nepoužívám vůbec. Ale na koprovku mám speciální "formu" kopru. Množství na cca půl litru omáčky. 2 PL vody a 2 PL octa přivedeme v minirendlíčku k varu, přidáme 3 PL najemno nasekaného čerstvého kopru, zamícháme a hned odstavíme, už nevaříme!. Vlijeme do omáčkového již provařeného základu a pak přidám 33% smetanu s rozmíchaným žloutkem. Nepatrně přisladím dle chuti.
    Je to chuťově něco mezi a nemá to tu pachuť a divný vzhled sterilovaného kopru.

    Odpovědět

  • sorciere84 sorciere84

    Skvost<3 moc dekuji za recept ditka miluji :yes:

    Odpovědět

  • harry harry(neregistrovaný)

    ...dobré jsou také zastřená vejce....

    Odpovědět

  • casino casino

    Pavel:
    Paráááda:yes::yes::yes:
    Naštěstí nevím ;-) co je žáha a mouce se nebráním, ba naopak k mým oblíbenostem patří jednoduchá (muškátová) bešamelová majda s barsčím:-D
    ***
    No, až na tu zde použitou koprovou "atrapu" :-8 vařívám v podstatě podle hospodské receptury, že :-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Koprovka bez mouky: V procezeném a vychlazeném hovězím vývaru cca 1,5 l rozkvedláme cca 5-6 vajec a (hrnec v hrnci) přivedeme do varu za stálého míchání či kvedlání, aby se vejce nesrazila. Krátce provaříme -1-2 minuty a přidáme kysanou smetanu a kopr. už nevaříme. lze přikyselit zakápnutím octem nebo citronovou šťávou.V případě, že je příliš řídká uděláme z hotové jíšky s trochou vývaru hustší základ a smícháme - podle citu. Z této omáčky nepálí žáha jako z moučné. Podávám s hovězím masem,které jsem použil pro vývar

    Odpovědět

  • vasek.ku vasek.ku

    Simona Skolakova: Myslím, že to bude prudič ...:-((

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    jiří: :-O:-O:-O:-O:-Oa nenapsal jste proč,proč proč!!!!!Doufám,že proto,že se Vám recept líbí;-):-D:yes::yes:nemám ráda,když někdo se vyjádří pouze pár slovy a nezdůvodní proč se mu recept nelíbí,nemusí ho vařit,může si vybrat z jiných,je jich tu opravdu dost,ale takhle mi to připadá,že chcete jen prudit:no:

    Odpovědět

  • jiří jiří(neregistrovaný)

    já jenom žasnu a žasnu, a žasnu, :no:

    Odpovědět

  • Burticek Burticek

    Chci Vám moc a moc poděkovat za sebe i moji rodinu, že jste se podělila o recept na nejúžasnější a přesně tu pravou a milovanou koprovku! Jste skvělá! Dělali jsme ji dneska, chuť úplně luxusní, jen jsme asi udělali něco špatně, měli jsme ji strašně hustou. Přitom jsme postupovali přesně podle receptu, jen jsme u všeho zdvojnásobili poměry , nemohla být chyba v tom, že jsme do jíšky nalili vývar vařící? Ještě jednou moc děkuji!

    Odpovědět

  • Janinan Janinan(neregistrovaný)

    Pepík Ševců: Souhlas, taky mám raději čerstvý, je aromatičtější a má lepší barvu.. Jsem ráda, že se ještě najdou lidé, kteří nevaří jen pohlreichoviny - ten chlap by českou kuchyň nejraději zlikvidoval.

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    Vývar NE!!! Koprovka není guláš. :no:

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Koprovku máme rádi,používím kopr vlastní nebo mražený. :-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Jana: To je vylozene o individualni chuti. Nam nechutna ze sterilovaneho, naopak z cerstveho je pro nas top.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Alena: Sterilovaný je lepší, protože je ve sladkokyselém nálevu, který té omáčce dává "šmak". Už se nemusí tolik dochucovat. Když dělám omáčku z čerstvého kopru, není to ono, i když vyvařím tvrdé stonky a přidám všechno, co do nálevu patří... Prostě sterilovaný je do omáčky fajnovější :-8

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: koprová omáčka z nakládaného kopru koprová omáčka recept kluci v akci koprovka z čerstvého kopru koprova omačka kluci v akci koprová omáčka ze sterilovaného kopru kulajda kluci v akci koprovka ze sterilovaného kopru koprovka od babičky koprová omáčka ze sterilizovaného kopru koprova omáčka od babičky karlovarský knedlík kluci v akci kluci v akci koprová omáčka koprova omacka od polreicha koprovka z nakládaného kopru koprovka kluci v akci koprova omacka sterilovany kopr sterilovaný kopr koprovka s hovězím karlovarský knedlík recept kluci v akci koprová polévka z nakládaného kopru

Zapomněl/a jsem heslo