Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Omáčky 59 názorů

Suroviny

60 g másla
60 g hladké mouky
200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
320 ml mléka
80 g smetany
40 ml převařeného horkého octa
40 g cukru
20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
10 g soli
Recept si zatím oblíbilo 56 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.

  2. Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.

  3. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.

Poznámka

Zdroj: Receptury teplých pokrmů

Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala...:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.

Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť...

Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 696 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

  • vuuul vuuul

    Jestli si chcete udělat poctivý koprový sliz, tak s chutí do toho. Nejdřív to vypadalo jak těsto na lívance a nakonec jsem do toho musel přilít spoustu vývaru, aby to mělo aspoň trochu rozumnou konzistenci. :-//
    Ne, vážně, jestli nechcete mít totální kejdu, udělejte jišku z 20g másla a 20g mouky

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Eja57: :yes::yes: ja delam koprovku z cerstveho kopru, jako moje maminka. Ale vnoucata to nechteji. Kdyz jsem byla mala, taky jsem koprovku nechtela jist, pro tu silnou chut. Dnes ji mam rada. Ale urcite zkusim podle tveho receptu, pro vnoucata. Uz tusim, ze to bude vyborne......<3nadia22

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eja57: Já používám i sterilovaný kopr, jak kdy, podle možností. Ale pokud sterilovaný, tak ho ohřívám v mikrovlnce, aby se omáčka nesrazila. Vyzkouším ale i tvou vychytávku, díky..

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já dávám čerstvý kopr do všeho možného, sterilovaný nepoužívám vůbec. Ale na koprovku mám speciální "formu" kopru. Množství na cca půl litru omáčky. 2 PL vody a 2 PL octa přivedeme v minirendlíčku k varu, přidáme 3 PL najemno nasekaného čerstvého kopru, zamícháme a hned odstavíme, už nevaříme!. Vlijeme do omáčkového již provařeného základu a pak přidám 33% smetanu s rozmíchaným žloutkem. Nepatrně přisladím dle chuti.
    Je to chuťově něco mezi a nemá to tu pachuť a divný vzhled sterilovaného kopru.

    Odpovědět

  • sorciere84 sorciere84

    Skvost<3 moc dekuji za recept ditka miluji :yes:

    Odpovědět

  • harry harry(neregistrovaný)

    ...dobré jsou také zastřená vejce....

    Odpovědět

  • casino casino

    Pavel:
    Paráááda:yes::yes::yes:
    Naštěstí nevím ;-) co je žáha a mouce se nebráním, ba naopak k mým oblíbenostem patří jednoduchá (muškátová) bešamelová majda s barsčím:-D
    ***
    No, až na tu zde použitou koprovou "atrapu" :-8 vařívám v podstatě podle hospodské receptury, že :-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Koprovka bez mouky: V procezeném a vychlazeném hovězím vývaru cca 1,5 l rozkvedláme cca 5-6 vajec a (hrnec v hrnci) přivedeme do varu za stálého míchání či kvedlání, aby se vejce nesrazila. Krátce provaříme -1-2 minuty a přidáme kysanou smetanu a kopr. už nevaříme. lze přikyselit zakápnutím octem nebo citronovou šťávou.V případě, že je příliš řídká uděláme z hotové jíšky s trochou vývaru hustší základ a smícháme - podle citu. Z této omáčky nepálí žáha jako z moučné. Podávám s hovězím masem,které jsem použil pro vývar

    Odpovědět

  • vasek.ku vasek.ku

    Simona Skolakova: Myslím, že to bude prudič ...:-((

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    jiří: :-O:-O:-O:-O:-Oa nenapsal jste proč,proč proč!!!!!Doufám,že proto,že se Vám recept líbí;-):-D:yes::yes:nemám ráda,když někdo se vyjádří pouze pár slovy a nezdůvodní proč se mu recept nelíbí,nemusí ho vařit,může si vybrat z jiných,je jich tu opravdu dost,ale takhle mi to připadá,že chcete jen prudit:no:

    Odpovědět

  • jiří jiří(neregistrovaný)

    já jenom žasnu a žasnu, a žasnu, :no:

    Odpovědět

  • Burticek Burticek

    Chci Vám moc a moc poděkovat za sebe i moji rodinu, že jste se podělila o recept na nejúžasnější a přesně tu pravou a milovanou koprovku! Jste skvělá! Dělali jsme ji dneska, chuť úplně luxusní, jen jsme asi udělali něco špatně, měli jsme ji strašně hustou. Přitom jsme postupovali přesně podle receptu, jen jsme u všeho zdvojnásobili poměry , nemohla být chyba v tom, že jsme do jíšky nalili vývar vařící? Ještě jednou moc děkuji!

    Odpovědět

  • Janinan Janinan(neregistrovaný)

    Pepík Ševců: Souhlas, taky mám raději čerstvý, je aromatičtější a má lepší barvu.. Jsem ráda, že se ještě najdou lidé, kteří nevaří jen pohlreichoviny - ten chlap by českou kuchyň nejraději zlikvidoval.

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    Vývar NE!!! Koprovka není guláš. :no:

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Koprovku máme rádi,používím kopr vlastní nebo mražený. :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: koprová omáčka z nakládaného kopru koprová omáčka recept kluci v akci koprovka z čerstvého kopru koprova omačka kluci v akci koprová omáčka ze sterilovaného kopru kulajda kluci v akci koprovka ze sterilovaného kopru koprovka od babičky koprová omáčka ze sterilizovaného kopru koprova omáčka od babičky kluci v akci koprová omáčka karlovarský knedlík kluci v akci koprovka z nakládaného kopru koprova omacka od polreicha koprovka kluci v akci koprova omacka sterilovany kopr sterilovaný kopr koprovka s hovězím karlovarský knedlík recept kluci v akci koprová polévka z nakládaného kopru

Zapomněl/a jsem heslo