Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
Koprová omáčka je klasika českých jídelen, která rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Aby byla koprovka opravdu dokonalá, nesmíte ji ošidit. Potřebuje jemnou máslovou jíšku, silný hovězí vývar, tučnou smetanu a kopr.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 024 kJ / 723 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,30 g |
Tuky | 36,27 g |
Vláknina | 1,15 g |
Cholesterol | 112 mg |
Sodík | 4,25 g |
Sůl | 10,60 g |
Sacharidy | 80,24 g |
Postup přípravy
-
Jak správně na jíšku a další rady na zahušťování polévek a omáček
-
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Receptury teplých pokrmů
Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala...:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.
Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť...
Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 9. 2021 10:45
Právě dělám
26. 4. 2021 18:40
Je výborná
16. 1. 2021 19:42
9. 8. 2020 13:11
Koprovku dělám docela často, ale pro jednou jsem chtěla vyzkoušet něco "podle receptu". A musím říct, že jsem všechno poctivě odvážila, odmeřila a výsledek byl výborný!! Čerstvý kopr, je čerstvý kopr...... Zdálo se mi hodně cukru, tak jsem ho přidávala velmi opatrně a nakonec tam padnul všech přesně podle receptu. Můžu doporučit, fakt dobrá, konzistence akorát omáčková. Ani hustá, ani řídká.
18. 4. 2020 12:21
Jestli si chcete udělat poctivý koprový sliz, tak s chutí do toho. Nejdřív to vypadalo jak těsto na lívance a nakonec jsem do toho musel přilít spoustu vývaru, aby to mělo aspoň trochu rozumnou konzistenci.
Ne, vážně, jestli nechcete mít totální kejdu, udělejte jišku z 20g másla a 20g mouky
7. 1. 2020 21:27
Eja57: ja delam koprovku z cerstveho kopru, jako moje maminka. Ale vnoucata to nechteji. Kdyz jsem byla mala, taky jsem koprovku nechtela jist, pro tu silnou chut. Dnes ji mam rada. Ale urcite zkusim podle tveho receptu, pro vnoucata. Uz tusim, ze to bude vyborne......
nadia22
18. 5. 2019 00:47
Eja57: Já používám i sterilovaný kopr, jak kdy, podle možností. Ale pokud sterilovaný, tak ho ohřívám v mikrovlnce, aby se omáčka nesrazila. Vyzkouším ale i tvou vychytávku, díky..
17. 5. 2019 19:35
Já dávám čerstvý kopr do všeho možného, sterilovaný nepoužívám vůbec. Ale na koprovku mám speciální "formu" kopru. Množství na cca půl litru omáčky. 2 PL vody a 2 PL octa přivedeme v minirendlíčku k varu, přidáme 3 PL najemno nasekaného čerstvého kopru, zamícháme a hned odstavíme, už nevaříme!. Vlijeme do omáčkového již provařeného základu a pak přidám 33% smetanu s rozmíchaným žloutkem. Nepatrně přisladím dle chuti.
Je to chuťově něco mezi a nemá to tu pachuť a divný vzhled sterilovaného kopru.
17. 5. 2019 12:29
Skvost moc dekuji za recept ditka miluji
11. 1. 2018 11:29
...dobré jsou také zastřená vejce....
4. 1. 2018 22:34
Pavel:
Paráááda
Naštěstí nevím co je žáha a mouce se nebráním, ba naopak k mým oblíbenostem patří jednoduchá (muškátová) bešamelová majda s barsčím
***
No, až na tu zde použitou koprovou "atrapu" vařívám v podstatě podle hospodské receptury, že
4. 1. 2018 17:09
Koprovka bez mouky: V procezeném a vychlazeném hovězím vývaru cca 1,5 l rozkvedláme cca 5-6 vajec a (hrnec v hrnci) přivedeme do varu za stálého míchání či kvedlání, aby se vejce nesrazila. Krátce provaříme -1-2 minuty a přidáme kysanou smetanu a kopr. už nevaříme. lze přikyselit zakápnutím octem nebo citronovou šťávou.V případě, že je příliš řídká uděláme z hotové jíšky s trochou vývaru hustší základ a smícháme - podle citu. Z této omáčky nepálí žáha jako z moučné. Podávám s hovězím masem,které jsem použil pro vývar
18. 11. 2017 10:18
Simona Skolakova: Myslím, že to bude prudič ...
16. 9. 2017 21:29
jiří: a nenapsal jste proč,proč proč!!!!!Doufám,že proto,že se Vám recept líbí
nemám ráda,když někdo se vyjádří pouze pár slovy a nezdůvodní proč se mu recept nelíbí,nemusí ho vařit,může si vybrat z jiných,je jich tu opravdu dost,ale takhle mi to připadá,že chcete jen prudit
16. 9. 2017 19:05
já jenom žasnu a žasnu, a žasnu,
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z králičího masa
Přidáno před 11 hodinami

Králík v sladkokyselé omáčce s houbami
Přidáno před 16 hodinami

Ovesno-kokosové sušenky
Přidáno před 16 hodinami

Pečená zelenina s rybou
Přidáno před 22 hodinami

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno před 22 hodinami

Pomazánka z avokáda s tuňákem
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Sýrový koláč à la pizza
uvařil/a Jan Nemec
před 10 hodinami

Fazolkový salát se sýrem a vejci
uvařil/a migro
před 10 hodinami

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
uvařil/a Werena
před 11 hodinami

Jahodová buchta hrnková rychlá
uvařil/a PetraCy
před 11 hodinami

Vydatná vločková polévka s česnekem
uvařil/a TedUL
před 11 hodinami

Hospodský zelný salát
uvařil/a Mettynka
před 11 hodinami

Americké okurky
uvařil/a Mettynka
před 11 hodinami

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
uvařil/a veverka1953
před 12 hodinami

Okurkový salát
uvařil/a Janule25
před 12 hodinami

Zapečená kolínka
uvařil/a Janule25
před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: koprová omáčka z nakládaného kopru koprová omáčka recept kluci v akci koprovka z čerstvého kopru koprova omačka kluci v akci koprová omáčka ze sterilovaného kopru kulajda kluci v akci koprovka ze sterilovaného kopru koprovka od babičky koprová omáčka ze sterilizovaného kopru koprova omáčka od babičky kluci v akci koprová omáčka karlovarský knedlík kluci v akci koprovka z nakládaného kopru koprova omacka od polreicha koprovka kluci v akci koprova omacka sterilovany kopr sterilovaný kopr koprovka s hovězím karlovarský knedlík recept kluci v akci koprová polévka z nakládaného kopru
Suroviny: máslo, mouka hladká, vývar masový, mléko, smetana, ocet, cukr, kopr sterilovaný, sůl
Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zQx7
63 názorů